Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024  20:43:15

Χρυσοχοΐδης: «Απόψε είχαμε 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία». Άνοιξαν πλέον, τα στόματα από τα θύματα, χωρίς άλλη ανοχή - σιωπή.. Κανόνας η προφυλάκιση, με τα 13 νέα μέτρα Γ. Φλωρίδη από χθες. Κύριο

Αδύναμη να εξασφαλίσει το μέγα ζητούμενο, τη δημόσια ασφάλεια και προστασία στο σύνολο του πληθυσμού, η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επιτυχία της προστασίας από την οικογενειακή βία και την κακοποίηση.

Δεν αυξήθηκε η οικογενειακή βία σε σχέση με το παρελθόν, όσο ότι άνοιξαν τα στόματα των θυμάτων και παρέχεται όλο και περισσότερη προστασία τους από την Πολιτεία και δίωξη-καταδίκη των τραμπούκων πατέρων , αδελφών και συντρόφων.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αποκάλυψε τους τρομακτικούς αριθμούς του φαινομένου σε πανελλλήνια κλίματα. Με δεκάδες πλέον καταγγελίες και παράπονα στην Αστυνομία από τις γυναίκες –θύματα.

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας ανάμεσα στον Απόστολο Λύτρα και τη σύζυγό του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Σε αυτή αναφέρθηκε στην έκταση που έχει πάρει το συγκεκριμένο φαινόμενο στη χώρα μας. Μάλιστα τα νούμερα που χρησιμοποίησε προκαλούν σοκ. «Απόψε είχαμε 73 συλλήψεις σε 90 περιστατικά για ενδοοικογενειακή βία. Βαριές περιπτώσεις... Έχουμε προσφυγή σε ιατροδικαστές, σε δομές. 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, 5.000 με 5.500 περίπου συλλήψεις το πρώτο πεντάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέχεια διεμήνυσε: «Πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα όλοι οι κακοποιητές: ότι το μέλλον τους δεν είναι καλό. Ότι ανοίγουν στόματα, και ότι η τιμωρία για όλους τους θα είναι αυστηρή. Έχουμε εγκαταστήσει χιλιάδες panic button, κάθε βράδυ εγκαθίστανται περίπου 20, και κάθε βράδυ έχουμε μεταφορά στις δομές της ΕΛΑΣ, αυτών (κακοποιημένων γυναικών) και των παιδιών τους. Στις περισσότερες φορές οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους».

Να βρούμε εναλλακτικές μορφές ποινών

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τις φυλακές. «Νομίζω ότι επειδή η χωρητικότητα των φυλακών δεν είναι τόσο μεγάλη, για να καταλήγουν σε προφυλακίσεις τόσες χιλιάδες συλλήψεις, πρέπει να βρούμε γρήγορα εναλλακτικές μορφές ποινών», και ο υπουργός Δικαιοσύνης το επεξεργάζεται.
Στη συνέχεια στάθηκε στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας τονίζοντας: «Θέλουμε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δράστη, και επιτέλους να εφαρμοστούν στη χώρα οι εναλλακτικές ποινές για να είναι σαφές ότι την επόμενη μέρα ο κακοποιητής κάπου θα παρέχει υπηρεσίες».

2.Γιώργος Φλωρίδης: Τα 13 νέα μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Προφυλάκιση για τους δράστες και ποινές χωρίς αναστολή ή μετατροπή – Προσωρινή κράτηση έξι μηνών ακόμη και για πλημμελήματα – Δίκες σε σύντομο χρόνο χωρίς προηγούμενη κρίση δικαστικών συμβουλίων – Ολες οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Σοβαρότατες αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την αυστηρή τιμωρία των δραστών εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Τα νέα μέτρα, συνολικά 13 διατάξεις, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης και σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Τα μέτρα υπήρξαν προϊόν νομοθετικής εργασίας, στην οποία έλαβαν μέρος και ανώτατοι δικαστικοί.

Ειδικότερα, με τα νέα μέτρα:

• Η προφυλάκιση για κακουργηματικής φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, όπως βραχιολάκι και κατ' οίκον περιορισμός.
• Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας θα εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς να μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ' οιονδήποτε τρόπο.
• Η παραπομπή τους σε δίκη θα γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση, χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
• Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
• Για τα αυτόφωρα, δε, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
• Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, καθώς αρκούν η ανάγνωση της κατάθεσής τους στις Αρχές και η καταγγελία τους, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
• Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί ( για παράδειγμα να μην πλησιάζει το θύμα, να μην το παρενοχλεί, το απειλεί κ.λπ.) παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της Αστυνομίας.
• Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
• Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και αν το θύμα θελήσει να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση θεσπίζεται η δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
• Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
• Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και από τρίτους.
• Καθώς και η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
• Τέλος να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή και η νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ η ελληνική νομοθεσία που άλλαξε τελευταία έχει περιλάβει πολλές προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα τέτοιων αντικοινωνικών και εγκληματικών συμπεριφορών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline