Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024  21:31:43

Από 100-200 ευρώ, θα είναι το επίδομα τα Χριστούγεννα για τους 700.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα μοιρασθούν τα 250 εκατ., των υπερκερδών που είχαν πέρυσι τα δύο διυλιστήρια (συνολικά 630 εκατ.) σε σύνολο. Κύριο

Αλλα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δημοσιονομικούς σκοπούς ,ενώ τα υπόλοιπα υπερκέρδη από 330 εκατ. θα παραμείνουν στα διυλιστήρια.

Ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ υπολογίζει πως θα εισπράξει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα διυλιστήρια, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό αυτό τα 250 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται πως το περσινό μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.

ΦΠΑ: Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές 13% σε ταξί και καφέ
Η έκτακτη εισφορά

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση των συντάξεών τους λόγω προσωπικής διαφοράς.»

Μιλώντας στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο ίδιος ανέφερε ότι: «Βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης», για να συμπληρώσει ότι «Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Στόχος να στηρίξουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΆΚΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Στην τελευταία προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή, έθεσα ευθέως στον κ. Μητσοτάκη, αν σκοπεύει να επιβάλει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα διυλιστήρια και στις εταιρείες ενέργειας για τα υπερκέρδη του 2023, βάσει του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αν ναι, σε τι ποσοστό –90% ή 33% όπως επέλεξε η κυβέρνηση για τα υπερκέρδη του 2022– καθώς και τι ποσό υπολογίζει να εισφέρει στα κρατικά ταμεία; Τότε, ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε.

Η "καμπάνα" των ευρωεκλογών έφερε την έκτακτη φορολόγηση. Εάν δεν χτυπούσε, η κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να το προχωρήσει.

Την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί δύο μηχανισμοί παγίδευσης των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά απορρόφησε το 7,75%, από την αύξηση των συντάξεων και άφησε εκτός πάρα πολλούς. Αλλά και για τους υπόλοιπους ήρθε η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα αυτομάτως να περιορίζονται οι όποιες αυξήσεις δίνονται» πρόσθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση των συνταξιούχων, αντί των –προεκλογικών ή/και μετεκλογικών– "γαλάζιων" εφάπαξ επιδομάτων:
– Ενα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρότασή μας είναι μετρημένη οικονομικά, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική.
– Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που η Νέα Δημοκρατία απέφυγε παρά τις υποσχέσεις της να υλοποιήσει».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline