Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024  21:06:01

Ακρίβεια και αυθαιρεσία ξεσαλώνουν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξήσεις φωτιά έως 101%, προκαλούν οργή και δυσαρέσκειες.. Αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Στυλιανίδης: «Δεν είμαστε αρμόδιοι. Η αγορά είναι ελεύθερη..» Κύριο

Στις ακριβότερες διαδρομές από νησί σε νησί η Ελλάδα. Την ανιούσα, χωρίς φρένο και αυτοσυγκράτηση έχουν πάρει για τα καλά, όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι συνεχώς αυξανόμενες τσουχτερές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια(που είχαν συνδυασθεί με τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, που δεν υπάρχουν καιρό τώρα) δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους πολίτες και πολλοί θεωρούν πλέον ένα ταξίδι με πλοίο ως είδος πολυτελείας.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, καταγράφονται στα ταχύπλοα και στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Και όλα αυτά παρά τον μειωμένο ΦΠΑ που έχει πέσει μόνιμα πλέον στο 13% από 24%.
Ακτοπλοΐα: Σε «συμπληγάδες» η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου – Το αγκάθι του κόστους
Για μία τετραμελή οικογένεια οι διακοπές σε νησί ισοδυναμούν με δαπάνη που δεν αντέχει ένα μέσο νοικοκυριό.
Μόνο για να φθάσει μία οικογένεια με αυτοκίνητο στη Σκιάθο θα δαπανήσει 419 ευρώ, 430 για Τήνο, 596 ευρώ για Χίο, 632 θα χρειαστεί για Πάρο ενώ για Ρόδο 1.029 ευρώ.

Αν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προσθέσουμε, διαμονή, διατροφή και διασκέδαση και χωρίς σπατάλες μία τετραμελή οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 2.500 ευρώ για διακοπές εφτά ημερών σε νησί.. δηλαδή περίπου τρείς κατώτατους μισθούς για μια εβδομάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης για τις τιμές των εισιτηρίων που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τόνισε ότι μέσω του παρατηρητήριο τιμών που λειτουργεί στο υπουργείο γίνονται συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ενώ προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί θα καταλήξουμε στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση ποιος ρυθμίζει τις τιμές ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η αγορά είναι ελεύθερη.
«Δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος και να επιβάλει τιμές. Θα ήταν και λάθος» είπε επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Δεν παρέλειψε να πει ότι «μέχρι τώρα οι τιμές στα συμβατικά πλοία είναι λογικές».

2.Ακριβή υπόθεση αποτελεί το ταξίδι με πλοίο στην Ελλάδα, με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να αποτελούν βραχνά για όποιον θέλει να επισκεφθεί κάποιο νησιωτικό προορισμό. Σύμφωνα με έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας Vivanoda, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των χωρών με τα πιο ακριβά εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 11η θέση, θέση την οποία κατείχε και το 2023. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.

Ακριβότερα είναι τα δρομολόγια από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία (ιδίως το δρομολόγιο Χίος – Τσεσμέ), ενώ τα δρομολόγια προς την Ιταλία είναι τα φθηνότερα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή της διαδρομής Πάρος-Σύρος αυξήθηκε κατά 101% μέσα σε ένα έτος, όπως οι τιμές για τις διαδρομές Ίος-Κουφονήσια και Χίος-Τσεσμέ. Οι τιμές αφορούν την μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χιλιομέτρων.

Η διαδρομή με πλοίο από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα στη Βενετία και την Ανκόνα, καθώς και το δρομολόγιο μεταξύ Μυκόνου και Λήμνου είναι τα φθηνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη χώρα. Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για καθημερινές αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές του Σαββατοκύριακου είναι σταθερές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline