Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024  02:33:08

Ευρωεκλογών τελικά. Δεν ψήφισε το 60%,ήτοι 3.690.000 πολίτες... ΝΔ: 28,31%, ΣΥΡΙΖΑ :14.92%, ΠΑΣΟΚ: 12,79. Μόνοι νικητές Βελόπουλος και ΚΚΕ με 9,3 και 9,25%. Κύριο

Αυστηρό μήνυμα δυσαρέσκειας των «γαλάζιων» ψηφοφόρων στη Ν.∆. - Κάτω από τον πήχυ,που αυτά καθόρισαν, βρέθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Μεγάλη άνοδος των δυνάμεων στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.

Μηδαμινές, ελάχιστες διαφορές στα τελικά ποσοστά από εκείνα το βράδυ των εκλογών στις 9 Ιουνίου.Με βάση τα ποσοστά της επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες του εξωτερικού, που είχαν μετρηθεί χθες αργά το βράδυ, η Ν.Δ. είχε λάβει ποσοστό 41,86%. Γενικά στην καταμέτρηση για την επιστολική ψήφο (45,61% ενσωμάτωση χθες αργά το βράδυ), η Ν.Δ. ήταν πρώτη με 40,81%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 11,36% και το ΚΚΕ, τρίτο κόμμα με 9,5%. Πρέπει να σημειωθεί ότι (η ενσωμάτωση των ψήφων που στάλθηκαν με επιστολή τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό γινόταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς λόγω του μεγάλου μεγέθους των εκλογικών τμημάτων που καταμετρούσαν τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια).

Μπορεί οι τρείς πρώτοι της ψυχρολουσίας των Ευρωεκλογών, να δηλώνουν ότι πήραν το (πικρό) μήνυμα της λαϊκής ψήφου, αλλά οι πράξεις θα δείξουν εάν θα ακολουθήσουν διορθωτική πορεία εις το εξής. Με τη μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων της στα Δεξιά για τη ΝΔ, κανένα κέρδος από το «πολιτικό κέντρο» και την εκτεταμένη δυσφορία για τον ισότιμο Γάμο των ομοφυλόφιλων είτε για την εκτεταμένη πασοκοποιηση Μαξίμου και Κράτους, Ηχηρό το μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία, καταγραφή της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευθούν την κυβερνητική φθορά, μεγάλη άνοδο των δυνάμεων στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος και πρωτοφανή επίπεδα αποχής τα κύρια, δυσάρεστα δεδομένα των Ευρωεκλογών.

Το αποτελέσματα στο 100% της ενσωμάτωσης

Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πέρασαν κάτω από τον εκλογικό πήχυ που είχαν θέσει, με μερίδα ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να στρέφονται είτε προς κόμματα στα δεξιά του –πρωτίστως στην Ελληνική Λύση που κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα– είτε ακόμη περισσότερο στην αποχή, που εκτιμάται πως είχε σε σημαντικό βαθμό «γαλάζιο» χρώμα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν να καρπωθούν την κυβερνητική φθορά, ενώ το γεγονός ότι η μεταξύ τους διαφορά κινείται στο επίπεδο των δύο ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ανοιχτό το ζήτημα της ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ερώτημα αποτελεί ως εκ τούτου η «επόμενη ημέρα» σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.
Εάν δηλαδή η συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου θα «ανοίξει» και με ποιον τρόπο, και κατά πόσον το χθεσινό αποτέλεσμα θα αποτελέσει αφετηρία –και τι έκτασης και έντασης– εσωστρέφειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στον Στέφανο Κασσελάκη, βρέθηκε αρκετά κάτω από το ποσοστό των προηγούμενων εθνικών εκλογών, ενώ το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να καταλάβει τη δεύτερη θέση, που είχε θέσει ως στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μεταξύ των κερδισμένων της κάλπης είναι, πέραν της Ελληνικής Λύσης, το ΚΚΕ, ενώ σημαντικό είναι ότι Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επέδειξαν ισχυρές αντοχές, καθώς μετά την είσοδο στη Βουλή, τον περασμένο Ιούνιο, πέτυχαν χθες να εκλέξουν και ευρωβουλευτή. Αντιθέτως, ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα για τη Νέα Αριστερά, που πλέον θα λάβει από ασθενή θέση μέρος στις όποιες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline