Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024  02:17:58

Σενάρια πυκνά για αιφνιδιαστικές εκλογές το Φθινόπωρο, ως ....διορθωτικές του 28,31%. Είτε πρόκειται για σκόπιμη διαρροή-σφυγμομέτρηση είτε για παλιά μέθοδο συσπείρωσης είτε αδυναμία της Κυβέρνησης του άλλοτε 41%. Κύριο

Μητσοτάκης: «Η κάλπη μπορεί να είναι παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμα της».

Ασφαλώς πρόκειται να υπάρξουν και σύντομα διαψεύσεις και νέες διαβεβαιώσεις ότι θα εξαντληθεί η δεύτερη-και κακότυχη- τετραετία Μητσοτάκη στα επόμενα τρία χρόνια της. Αλλεπάλληλα τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια, οι εκδοχές, οι πρώτες πληροφορίες σε πολλά ΜΜΕ ,επίσης χθες Κυριακή, ότι στο Μαξίμου συζητούνται σοβαρά αιφνιδιαστικές εκλογές το Φθινόπωρο, ως ....διορθωτικές του 28,31%. Οι ερμηνείες του φαινομένου δεν είναι ενιαίες για όλους, Είτε, λένε ορισμένοι, πρόκειται για σκόπιμη διαρροή-σφυγμομέτρηση είτε, υποστηρίζεται ότι πρόκειται για παλιά μέθοδο πίεσης και συσπείρωσης(μετά τον ανασχηματισμό που δεν φαίνεται να
ενθουσίασε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ) είτε για κάτι χειρότερο. Για αδυναμία της Κυβέρνησης του άλλοτε 41% να κυβερνήσει με άνεση και προοπτική και να κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις σε Υπουργικό Συμβούλιο, κόμμα, κρατικό μηχανισμό, νομοθετήματα κα., από τις καταστάσεις ,που προκάλεσαν την μεγάλη πτώση των Ευρωεκλογών..

2. «Ηκάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή ανάρτηση του στο Facebook, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τους ρυθμούς του έργου της κυρίως στα θέματα της ακρίβειας, εναρμονιζόμενη με την απαίτηση των πολιτών.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Ταξί και στην παράδοση (take away-delivery) καφέ, ενώ τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά. Ανέφερε επίσης την έκτακτη εισφορά 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων, ενώ τόνισε με έμφαση την ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες προσλήψεων.

Αναφερόμενος στο πεδίο της δημόσιας υγείας ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε υπογράφηκε η ΚΥΑ για την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών και περιλαμβάνει από δωρεάν τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μέχρι δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, όπως είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης το πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού στις πληγείσες από τον Daniel περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου, στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογειακής βίας.
Αναφερόμενος στις πυρκαγιές είπε ότι οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας σχεδόν από τον Μάρτιο δίνουν καθημερινά μάχη με τις πυρκαγιές, έχοντας καταφέρει να αντιμετωπίσουν δεκάδες επικίνδυνες εστίες προτού αυτές απειλήσουν ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας.

«Έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών, αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16 και με 25 υπερσύγχρονα drones γίνεται επιτήρηση στους ορεινούς όγκους της Αττικής. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους πολίτες να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια της προστασίας των δασών μας, και να ακολουθούν τις οδηγίες ειδικά τις μέρες υψηλής επικινδυνότητας για να αποφύγουμε εστίες από αμέλεια. Ακόμα και μία σπίθα μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Γι' αυτό και δεν καίμε χόρτα, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές σε μέρη που έχει ξερά χόρτα, δεν κάνουμε εργασίες που δημιουργούν σπινθήρες, δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα. Είναι ίσως για πολλούς από εσάς αυτονόητες αυτές οι οδηγίες -δυστυχώς όμως, συνεχίζουμε να βλέπουμε την αμέλεια να παίζει τον ρόλο της. Γι' αυτό και πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνέχεια» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκλεισε την ανάρτηση του συγχαίροντας τους έλληνες αθλητές που έλαβαν μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου και Υγρού Στίβου, και τόνισε ότι επόμενος σταθμός για αυτούς, είναι η Γαλλία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Καλημέρα σε όλες και όλους! Επανέρχομαι από σήμερα -μετά από μία σύντομη αλλά επιβεβλημένη λόγω των ευρωεκλογών διακοπή- στη συνήθεια της Κυριακάτικης εβδομαδιαίας ανασκόπησης κυβερνητικών δράσεων και παρεμβάσεων που ξεχωρίζω και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της. Ξέρω ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Και αυτό θα κάνουμε.

Και το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην καθημερινότητα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Με αυτό λοιπόν θα ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση. Την εβδομάδα που μας πέρασε ανακοινώσαμε ότι μονιμοποιούμε τους έως πρότινος προσωρινά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση (takeaway & delivery) καφέ. Όπως το κάναμε ήδη (δηλαδή από 1/1/2024) για τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, παρατείνουμε για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ράφι και την καταπολέμηση της ακρίβειας και ενισχύουμε τη ΔΙΜΕΑ με επιπλέον 30 στελέχη για περισσότερους ελέγχους στην αγορά.

Ως έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και δίκαιης αναδιανομής της υπερβάλλουσας κερδοφορίας συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, επιβάλλουμε επίσης Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη που κατέγραψαν το 2023 τα διυλιστήρια καυσίμων, όπως είχαμε κάνει το 2022. Τα έσοδα αυτά θα διατεθούν τον Δεκέμβριο για την οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα ωφεληθούν από τη νέα αύξηση των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2025. Επιπλέον, ένα μέρος από τη νέα φορολόγηση των υπερκερδών θα ενισχύσει και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την εβδομάδα αυτή είδαμε επίσης το πώς λειτουργούν στην πράξη υπέρ των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίσαμε πρόσφατα στον ποινικό κώδικα. Με λελογισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις δικονομικού χαρακτήρα που επεξεργαζόμαστε, μπορούμε να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο και πιο ουσιαστικά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αποτρέποντας την επαναθυματοποίησή τους από το θύτη. Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι προσεκτικές και με σεβασμό στις επιταγές του κράτους δικαίου.

Συνεχίζω με το ΑΣΕΠ που πρέπει να συγχρονιστεί με την ψηφιοποίηση του υπόλοιπου κράτους ώστε να υλοποιεί ταχύτερα την συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της αξιοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου. Προχωράμε λοιπόν σε ψηφιοποίηση των διαδικασιών για πιο γρήγορο έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και οι προσλήψεις. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: θα μπορούν να αντλούνται δεδομένα πια από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, και έτσι θα επικαιροποιούνται αυτομάτως τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων, μειώνοντας τελικά τον χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων. Λιγότερη γραφειοκρατία σημαίνει και ενίσχυση του κύρους του ίδιου του ΑΣΕΠ. Στόχος μας εντός της τρέχουσας θητείας είναι οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος, και όχι όπως γίνεται τώρα, που παίρνει δύο ή και περισσότερα χρόνια. Το αυτονόητο δηλαδή!

Περνάω στην Υγεία τώρα για να σας πω ότι το προηγούμενο διάστημα μπήκε σε λειτουργία το Ψηφιακό Αποθετήριο Εργαστηριακών Εξετάσεων Ασθενούς. Τι είναι αυτό; Στο MyHealth, το προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο με το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη (που μέχρι σήμερα περιλάμβανε παραπεμπτικά, συνταγογραφήσεις και ραντεβού) καταχωρούνται πλέον και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε ο θεράπων ιατρός να έχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διαχείριση κάθε περιστατικού. Χωρίς πλέον να ταλαιπωρείται ο ασθενής αναζητώντας και μεταφέροντας φακέλους με διαγνώσεις και ιατρικά αποτελέσματα.

Μένω στο πεδίο της δημόσιας υγείας για να σας πω ότι την εβδομάδα που μας πέρασε υπογράφηκε η ΚΥΑ για την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών και περιλαμβάνει από δωρεάν τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μέχρι δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων. Είναι το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που ξεκινάμε, μετά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αλλάζω θέμα για να σας πω ότι πριν από μερικές μέρες διευρύναμε τα κριτήρια που ορίζουν τους ευάλωτους οφειλέτες, και έτσι πλέον συμπεριλαμβάνονται στις προστατευτικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα άτομα με αναπηρία. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο κάναμε πράξη και το οποίο αυξάνει την προστασία στους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη στην προσπάθειά τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Πάμε να βγούμε λίγο στους δρόμους και να μιλήσουμε για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που προστέθηκαν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σας είχα γράψει πριν από έναν μήνα πως ένα μέρος τους είχε ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια, και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στον στόλο των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσα στον Ιούνιο. Όπως και έγινε. Σήμερα λοιπόν είναι σε λειτουργία και τα 250 οχήματα αυτού του τύπου που έχουμε προμηθευτεί, ενώ τρέχει η προκήρυξη για την πρόσληψη 40 οδηγών για τον ΟΑΣΘ.


Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline