Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024  17:11:43

Πέθανε ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης (1939), διεθνούς φήμης και εμβέλειας. Κύριο

Αρχιτέκτονας του μινιμαλισμού και του ουμανισμού, δημιούργησε σπάνιας ομορφιάς ναούς (από την Αγία Τριάδα στην Πορτογαλία με χωρητικότητα 9.000 ατόμων, ως το τζαμί στο Ντουμπάι), ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κτιρίων, το αρχαιολογικό Μουσείο κ.α.

Από τη δεκαετία του 1970 εστίασε στον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό και εφάρμοσε τις αρχές του σε μεγάλη κλίμακα. Θεωρούσε ότι για να σχεδιαστεί ένα κτίριο πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα κλιματικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του και να αξιοποιηθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γόνος της παλιάς ναυτικής οικογένειας της Υδρας, γεννήθηκε στο Καράτσι, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1947 και αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 1962, όπου αρίστευσε και τιμήθηκε με το βραβείο Θωμαΐδιο και Χρυσοβέργειο.
Από το 1964 έως το 1966 εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, και ασχολήθηκε με θεωρητικές μελέτες και έρευνα. Το 1963 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών «Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη» αναλαμβάνοντας αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ενδιαφέρον του για τη τεχνολογία και η πρώτη πετρελαϊκή κρίση τον ώθησε να ασχοληθεί με τις δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και άλλων εναλλακτικών πηγών.

David Chipperfield και Γραφείο Τομπάζη οι δημιουργοί του Νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα
Από τη δεκαετία του 1970 εστίασε στην αρχιτεκτονική με έμφαση στον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό και εφάρμοσε τις αρχές του σε μεγάλη κλίμακα. Θεωρούσε ότι για να σχεδιαστεί ένα κτίριο πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τα κλιματικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του και να αξιοποιηθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τιμήθηκε σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους διαγωνισμούς και σε 15 διεθνείς διαγωνισμούς. Ηταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ηλιακής Ενέργειας, της Passive and Low Energy Architecture (PLEA), του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρίας.

2.«Η αρχιτεκτονική είναι τέχνη πρωτίστως κοινωνική», έχει δηλώσει και ο κορυφαίος Ελληνας αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης. Γεννημένος στο Πακιστάν το 1939, αρχιτέκτονας του μινιμαλισμού και του ουμανισμού, δημιούργησε σπάνιας ομορφιάς ναούς (από την Αγία Τριάδα στην Πορτογαλία με χωρητικότητα 9.000 ατόμων, ως το τζαμί στο Ντουμπάι), ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κτιρίων, το αρχαιολογικό Μουσείο στους Δελφούς (επέκταση και εκσυγχρονισμός, μαζί με το γραφείο Potiropoulos + Partners) και πολλά ακόμα έργα.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης ήταν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα στα θέματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
Ήταν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα στα θέματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Είχε πει: «Παρομοιάζω τον αρχιτέκτονα με ένα ζώο... Την καμηλοπάρδαλη. Και λέω ότι, όπως εκείνη, πρέπει να κρατάς τα πόδια σου στέρεα στη γη, γιατί μόνον έτσι θα μαθαίνεις τις ουσίες της, το κεφάλι σου και το μυαλό σου ψηλά στον ουρανό, γιατί χωρίς όραμα δεν υπάρχει αρχιτεκτονική. Και την καρδιά σου κάπου ανάμεσα στα δύο. Θα τα χρειαστείς και τα τρία σε όλη σου τη ζωή».

Ασχολήθηκε με διαφόρων ειδών έργα όπως κατοικίες, κτίρια γραφείων, κτίρια εκπαίδευσης, νοσοκομεία, τόπους λατρείας κ.α. ορισμένα από αυτά είναι:

Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης
Συγκρότημα κατοικιών ΔΙΦΡΟΣ, Χαλάνδρι – Αθήνα
Συγκρότημα κατοικιών ΔΡΥΑΔΕΣ, Κηφισιά – Αθήνα
Ηλιακό Χωριό, Πεύκη-Λυκόβρυση – Αθήνα
Ναός της Αγίας Τριάδας, Fatima – Πορτογαλία
Κτίριο γραφείων κεντρικών υπηρεσιών και νομισματικό μουσείο για την Τράπεζα της Ελλάδος, οδός Αμερικής, Αθήνα
Μποδοσάκειο δημοτικό σχολείο Κολλεγίου Αθηνών, Κάντζα Αττικής
Παιδιατρικό κέντρο Αθηνών (μετέπειτα Ιατρικό Κέντρο Αθηνών), Μαρούσι – Αθήνα
Βιοκλιματικό κτίριο Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο γιος του, Νικόλαος Τομπάζης, είναι ο Ελληνας της Formula 1, με σπουδαία καριέρα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αεροδυναμιστής, ξεκίνησε από τη Ferrari και σήμερα είναι το αφεντικό της Formula 1 από την πλευρά της FIA.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline