Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024  21:52:35

37 βουλευτές προς Μητσοτάκη: «Γιατί σπεύσαμε στον Γάμο των ομοφυλόφιλων». «Εγκαταλείψαμε την ιδεολογία της παράταξης». «Οι εκλεκτοί από ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, οι πιο αλαζόνες Υπουργοί». «Την χώρα κυβερνά το Μαξίμου, πέντε άνθρωποι». Κύριο

Πέραν της ομιλίας του πρωθυπουργού, διψήφιος θα είναι ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ, που θα ζητήσουν να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της γαλάζιας ομάδας.

Ο καθένας θα έχει τρία λεπτά προκειμένου να διατυπώσει τα ερωτήματά και τα παράπονα του. Σταμάτησαν στο νούμερο 37, ενώ υπήρχαν άλλοι 12-15 πρόθυμοι να ομιλήσουν και αυτοί με την ίδια ειλικρίνεια και ευθύτητα κριτικής.

Μητσοτάκης μετά την ΚΟ: Συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα - Η κριτική Κακλαμάνη, Στυλιανίδη και Σαλμά

Αιχμηρότερος όλων ο πρώην υπουργός γιατρός κ Μάριος. Σαλμάς διερωτήθηκε αν αποτελεσματικά η κυβέρνηση χτύπησε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια. «Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

«Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε... Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας» σημείωσε. «Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τούς στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» ανέφερε ο κ. Σαλμάς.

Τόνισε ότι υπερκέρδη στα καύσιμα, στα σούπερ μάρκετ είναι με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας. Υπογράμμισε επίσης πως «εμείς είμαστε με τους πολλούς, ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας, οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως δεν θα δεχθεί αιχμές για το ποιους εκπροσωπεί η ΝΔ, καθώς, όπως είπε, «το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους». Σε εκείνο το σημείο χειροκρότησαν οι βουλευτές.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε ότι «εμείς που γεννηθήκαμε μέσα στη Νέα Δημοκρατία δεν αντιδρούμε στα αμφίπλευρα ανοίγματα, ιδιαίτερα όταν αφορούν έντιμους και ικανούς συναδέλφους. Θέτουμε όμως ως προϋπόθεση την αποδοχή της σημαίας αξιών της Παράταξης μας από τους νεόφερτους και όχι την οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης της».

Παράλληλα ο βουλευτής Έβρου τόνισε πως η Ακροδεξιά τελείωσε με τη Χρυσή Αυγή, φέρνοντας ωστόσο το παράδειγμα του Εμάνουελ Μακρόν. «Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμάνουελ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων. Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στον Ευριπίδη Στυλιανίδη επισήμανε ότι η ΝΔ δεν έχει σχέση με τον Μακρόν καθώς το κυβερνών κόμμα νίκησε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, ενώ σε αντιστοιχία εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά. Τόνισε ακόμη ότι η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας σε πηγαδάκι στο περιθώριο της διαδικασίας είπε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΝΔ, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή».
Τόνισε και αυτός ότι πρέπει η ΝΔ να δει τι γίνεται στη Γαλλία, «όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση, τελικά καταποντίστηκε εκλογικά».
Όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη».

Ο ίδιος τόνισε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό». συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε στα λεγόμενα του Νικήτα Κακλαμάνη τονίζοντας ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που λέει η ιδρυτική διακήρυξή μας. Για αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

«Ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα» – Κριτική για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης τόνισε πως «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών». Όπως είπε, «ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το «πάμε μπροστά» και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται οι άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Θεοδώρος Καράογλου επισήμανε ότι «ακόμη και σήμερα το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων είναι θέμα συζήτησης και έπαιξε μεγάλο ρόλο». Ο βουλευτής Χίου με τη ΝΔ Νότης Μηταράκης υπογράμμισε πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος, τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένος στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στα υπόλοιπα νομοσχέδια. «Δεν θα ξανά ψηφίσω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν. Μην θεωρείτε δεδομένη την ψήφο μου σε κανένα νομοσχέδιο», είπε.
Στο βήμα ανέβηκε και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου που ανέφερε πως «μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα μπορούν να πείσουν, αλλιώς δείτε τη Γαλλία».
«Ο κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», υπογράμμισε ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως «όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του» ενώ «καλύτερα να κοιμάστε με παράπονα, παρά με τύψεις», τόνισε ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Διονύσης Χατζηδάκης.
Κριτική για τις συμπεριφορές βουλευτών και υπουργών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη ΝΔ.

Ο βουλευτής Μαγνησίας με τη ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος υπογράμμισε πως «το στεγαστικό έπαιξε μεγάλο ρόλο ψάχνετε και ξύνετε τον πάτο του βαρελιού για 9.000 δάνεια την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες αναξιοποίητα ακίνητα από σχολάζουσες κληρονομιές που έχουν περιέλθει στο κράτος».
Άφησε αιχμές για τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, λέγοντας ότι για τις συντάξεις χηρείας ζητούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα από μικροσυνταξιούχους ενώ η ευθύνη για την καθυστέρηση είναι δική του και αφορά 32.000 περιπτώσεις.

Ο βουλευτής Β' Πειραιά Γιώργος Βρεττάκος υποστήριξε ότι η ΝΔ κατέγραψε νίκη και δεν θα πρέπει «να ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε», σημειώνοντας ότι η αποχή έχει πολλαπλά μηνύματα. Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος ζήτησε να επιτραπεί στους κυβερνητικούς βουλευτές να καταθέτουν επίκαιρες ερωτήσεις.
Σημειώνεται πως στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, ακολούθησε ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, που μίλησε για τα αγροτικά ζητήματα, ενώ ακολούθησε ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline