Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024  11:02:43

To 33% της Μαρίν Λεπέν δεν είναι όλοι ακροδεξιοί. Ούτε το 20% στα δεξιά της ΝΔ. Οι εκλογές στη Γαλλία χωρίς αυταπάτες: «Οι οικονομικά ευάλωτοι ψήφισαν Λεπέν». Μακράν της αλήθειας οι θεωρίες Μακρόν. Κύριο

Eμμ.Μακρόν στη Γαλλία και άλλοι κυβερνητικοί στην Ελλάδα ως κεντροδεξιοί με «απόλυτο κέντρο βάρους και ρυθμιστικό ρόλο» έδειξαν ότι δεν έχουν συλλάβει τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές αλλαγές, που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο τους και τη φθορά της διακυβέρνησης τους, με συνέπεια να καταφεύγουν σε αυταρχικά ρίσκα, σε εικονικές ερμηνείες και ιδεοληψίες χωρίς αντίκρυσμα στις εκλογές.

Μια από αυτές οι απόψεις τους για τη κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.

2.Όμως τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων, ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη συντριπτική ήττα και στις αναλύσεις τους και τις εγωιστικές αποφάσεις και τα τολμηρά ρίσκα του για διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα χωρίς καμία προηγουμένως συνεννόηση με όμορες πολιτικές δυνάμεις.

Η καθαρόαιμη, πλέον,δεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή.
Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά συγκέντρωσε ποσοστό 33,15%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, με τον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν να έρχεται στην τρίτη θέση πίσω από τη συμμαχία των αριστερών δυνάμεων.

Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί ότι το ακροδεξιό κόμμα υπήρξε η κορυφαία επιλογή για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, σύμφωνα με τους Financial Times. Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων, ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη συντριπτική ήττα.
Αντιθέτως, τόσο ο αριστερός συνασπισμός όσο και η συμμαχία του Γάλλου προέδρου κέρδισαν το ίδιο την προτίμηση των πολιτών που δηλώνουν «προνομιούχοι».

Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος ζωής, η Εθνική Συσπείρωση υποσχέθηκε να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας του Ensemble, τάχθηκε κατά των μεγάλων σχεδίων δημόσιων δαπανών λόγω του ελλείμματος της χώρας.

Η Εθνική Συσπείρωση είχε τις καλύτερες επιδόσεις στη βόρεια περιφέρεια Hauts-de-France, μια πρώην βιομηχανική περιοχή που ψήφιζε αριστερά ή σοσιαλιστικά κόμματα και η οποία έχει στραφεί προς την ακροδεξιά την τελευταία δεκαετία. Δεκαεπτά υποψήφιοι της RN κέρδισαν έδρες από τον πρώτο γύρο στην περιοχή σε μια ιστορική επίδοση.

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2..Καθοριστικής σημασίας αποτέλεσε το γεγονός, όπως αναφέρει η France24 ότι η Λεπέν έκανε αριστερή στροφή στα ζητήματα της οικονομίας, ενώ συνέχισε να κρατά σκληρή στάση για τη μετανάστευση και το έγκλημα.

Αντιθέτως, στο Παρίσι η Εθνική Συσπείρωση σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις, όπου όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.

Εννέα από τις 18 έδρες στο Παρίσι κέρδισε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο στον πρώτο γύρο και οι κεντρώοι του Μακρόν προηγήθηκαν με άλλες πέντε.
Η Εθνική Συσπείρωση επιδιώκει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο και τελευταίο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου στις 501 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% την Κυριακή.

Eπιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, η παράταξη της 55χρονης Μαρίν Λεπέν επικράτησε με ποσοστό 33,1% και διαφορά σχεδόν... 13 μονάδων από τον Εμανουέλ Μακρόν, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Γαλλία.

Εάν ο Γάλλος πρόεδρος είχε στόχο να ανακόψει την άνοδο της Ακρας Δεξιάς κινητοποιώντας τα «δημοκρατικά» αντανακλαστικά των Γάλλων ψηφοφόρων, όταν αποφάσισε προ εβδομάδων να οδηγήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο στόχος αυτός επί του πρακτέου απέτυχε, και μάλιστα παταγωδώς.

3.Διεθνή ΜΜΕ για Γαλλία: Το ρίσκο γύρισε μπούμερανγκ για τον Μακρόν

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) των Λεπέν και Μπαρντελά όχι μόνο δεν έχασε, αλλά, αντιθέτως, ανέβασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου από το 31,8% στο 33,1%.
Για την παράταξη της οικογενείας των Λεπέν (όχι μόνο τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν αλλά και το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Ζαν Μαρί που είχε προηγηθεί), το χθεσινό 33,1% αποτελεί ιστορικό υψηλό βουλευτικών εκλογών, ένα ιστορικό υψηλό το οποίο μάλιστα σημειώθηκε σε μια εκλογική αναμέτρηση με αξιοσημείωτα υψηλή συμμετοχή της τάξεως του 66,71%, αυξημένη κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες εάν συγκριθεί με το 47,7% του πρώτου γύρου των προηγούμενων βουλευτικών του 2022.

Οσο για τον ίδιο τον Μακρόν και το μπλοκ των πολιτικά κεντρώων παρατάξεων (ENSEMBLE) που τον στηρίζουν, το χθεσινό αποτέλεσμα (20,8%) ήταν δυσοίωνα απογοητευτικό, αλλά και επιβεβαιωτικό της φθοράς η οποία φαντάζει πια πολύ δύσκολα αναστρέψιμη για τον 46χρονο πρόεδρο.

Το ερώτημα
Το ερώτημα πια, εν όψει των του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, 7 Ιουλίου, είναι ένα: Θα καταφέρει η παράταξη της Μαρίν Λεπέν να πιάσει τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση; Εάν τα καταφέρει, τότε θα σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, υποχρεώνοντας τον Μακρόν σε μια εξαιρετικά άβολη «συγκατοίκηση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline