Κυριακή 7 Ιουλίου 2024  02:24:27

Ο άλλοτε υπαρχηγός στο κόμμα της Ντόρας σε διαγραφή πάλι από τη ΝΔ. Τότε από τον Σαμαρά, τώρα από τον Μητσοτάκη. Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν παραδίδει την έδρα. Δηλώνει παράπλευρος στρατιώτης. Κύριο

Παρελθόν για κάποιους μήνες μάλλον, αποτελεί και επίσημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο μέχρι πρότινος υπουργός της κυβέρνησης και νυν βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το σάλο που προκάλεσε η επίθεση και η χειροδικία σε βάρος υπαλλήλου, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν από μερικές ημέρες.

Πάντως ο Αυγενάκης προλαβαίνοντας τις εξελίξεις διαμήνυσε πως δεν θα παραδώσει την έδρα του και θα παραμείνει στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος.

Λίγο πριν από τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστή η απόφαση του κόμματος από τον Βασίλη Βιλάρδο, ο οποίος ανακοίνωσε ως προεδρεύων της Βουλής: «Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ενημερώνει πως ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον παρέπεμψε στην επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, η οποία αποφάσισε τη διαγραφή του. Πλέον η ΚΟ της ΝΔ αριθμεί 157 βουλευτές.

Αυγενάκης: «Ήμουν και είμαι βουλευτής»

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Αυγενάκης σημειώνει: «Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αυγενάκης προχώρησε σε αυτή την ανάρτηση ενώ συνεδρίαζε η επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ όπου παραπέμφθηκε ο βουλευτής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αίτημα τη διαγραφή του. Πηγές της ΝΔ σημείωναν πως η εισήγηση του πρωθυπουργού θα επικυρωθεί.

Εισαγγελική έρευνα για τη χειροδικία

Πάντως η χειροδικεία προκάλεσε παρέμβαση του εισαγγελέα η χειροδικία του βουλευτή. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο, για τα οποία υποβλήθηκε αναφορά και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ σε σχετικές καταγγελίες είχαν προχωρήσει και εκπρόσωποι των εργαζόμενων.

Επιμένει ότι δε χειροδίκησε, παρότι το βίντεο τον διαψεύδει

Πάντως, ο κ. Αυγενάκης, ζήτησε συγγνώμη «για την ένταση που προκλήθηκε», αν και όπως ισχυρίστηκε είναι «υπερβολές» τα περί «άγριου ξυλοδαρμού», Δήλωσε δε έτοιμος για άρση της ασυλίας του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε «δημόσια συγγνώμη» για τη συμπεριφορά και το εκνευρισμό του: «Ηταν μια ατυχέστατη στιγμή, με στεναχωρεί και με θλίβει και για αυτό θέλησα να ζητήσω συγγνώμη. Εάν ο εργαζόμενος ζητήσει να κινηθεί νομικά θα ζητήσω άρση ασυλίας γιατί είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον νόμο, αλλά απέναντι και στον αξιακό κώδικα να αντιμετωπίσω τα πάντα» είπε ο πρώην υπουργός.
«Είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν πρέπει να συμβαίνει. Συνέβη όμως και σε μένα. Γι' αυτό τόνισα την ανάγκη να ζητήσω δημόσια συγγνώμη. Από κει και πέρα, αυτά που έχουν γραφτεί, αυτά έχουν ειπωθεί περί χειροδικίες, περί θείων καταστροφών κλπ κλπ είναι υπερβολές, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε και επέμεινε ότι υπήρξε μια λεκτική αντιπαράθεση», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στο επίμαχο βίντεο με το επεισόδιο το οποίο έκανε τον γύρο του διαδικτύου: «Στο βίντεο όντως μετά από επιμονή μου να μιλήσω, αφού έβλεπα πως υπήρχε δυνατότητα κατά τη δικιά μου κρίση να επικοινωνήσω με την αεροπορική εταιρεία, ενώ μιλούσε αρνήθηκε να κάνει την επικοινωνία γι' αυτό το λόγο και πήρα το τηλέφωνο και μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο γιατί επαναλαμβάνω ακόμα και το βίντεο που το βλέπετε στα μάτια κάποιοι προσπαθούν να το παραμορφώσουν λέγοντας περί χειροδικίες κ.λπ κ.λπ.. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν από μέρους μου η δημόσια συγγνώμη αφενός και αφετέρου η αποκατάσταση της πραγματικότητας», είπε.

Η πρώτη αντίδραση Αυγενάκη

Νωρίτερα σε ανάρτησή του είχε ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό ενώ επέμεινε στην εκδοχή του για ανακρίβειες και υπερβολές περί «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών» και «χειροδικιών».
Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες και άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό μετά από καταγγελία της ΟΣΕΥΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων) για περιστατικό βιαιοπραγίας από πρώην υπουργό της κυβέρνησης κατά υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας.

Πολιτική σταδιοδρομία και δραστηριότητα Λευτ. Αυγενάκη (1972)
.
Το Μάρτιο του 2004 πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στο νομό Ηρλείου με τη Νέα Δημοκρατία. Τον Ιούλιο του 2007 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (7ο Τακτικό Συνέδριο).

Στις εθνικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2007, εκλέχτηκε δεύτερος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου, ενώ σε αυτές του Οκτωβρίου του 2009 ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην ίδια περιφέρεια. Το 2010, μετά την διαγραφή του από τον Αντώνη Σαμαρά, είχε προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ελελίχθηκε σε υπαρχηγό του κόμματος, το οποίο κακοτύχησε στη συνέχεια. Τον Ιούνιο του 2012 επανήλθε στη ΝΔ όπου και επανεκλέχτηκε βουλευτής Ηρακλείου. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη και το Μάρτιο 2015 εξελέγη Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Οκτώβριο του 2013 είναι μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Επιπλέον, συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στις 13 Ιανουαρίου 2016, τοποθετήθηκε αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας με βασικό στόχο την ανασύνταξη του κόμματος και ορίστηκε σύνδεσμος του Κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον Απρίλιο 2016 εκλέχτηκε Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την οδική ασφάλεια στην Κρήτη και την ίδρυση του φόρουμ "Οδηγούμε με ασφάλεια". Υπέδειξε επίσης δεκάδες επικίνδυνα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου όπου υπάρχουν επικίνδυνες κακοτεχνίες που αυξάνουν την επικινδυνότητα και την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, η οργανωτική επιτροπή εισηγήθηκε την ανανέωση της θητείας και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής ο Λευτέρης Αυγενάκης επανεξελέγη Γραμματέας της ΝΔ.
Τον Ιούλιο του 2019, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 27 Ιουνίου 2023 έως τις 14 Ιουνίου 2024, όταν αντικαταστάθηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα μετά από αρνητικά δημοσιεύματα για τις επιδόσεις και την καλή διοίκηση του υπουργείου και των θυγατρικών οργανισμών του..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline