Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  04:55:33

Νέο φιάσκο Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο. Αντί της θυσίας της Ιφιγένειας στην Αυλίδα, μια άθλια «αντιπολεμική- κοπτοραπτική» παράσταση-στρέβλωση με σφαγιασμό του Ευριπίδη. Κύριο

Μεγαλόστομες ανακοινώσεις επί ημέρες τώρα, του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, με γελοίους επαίνους για τον ατάλαντο σκηνοθέτη στην τραγωδία Κουλιάμπιαν, και με αποκορύφωμα ότι υπήρξε βάρβαρη παρέμβαση-αλλοίωση του αρχαίου κειμένου,  και των ιδεών, του λυρισμού και των χαρακτήρων. 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

ΕΙΔΑχθες Σάββατο βράδυ στην Επίδαυρο το φοβερό έργο του Ευρυπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", σε σκηνοθεσία του Ρώσου αντικαθετωτικού Τιμοφέϊ Κουλιάμπιαν , με την Μαρία Ναυπλιώτου, την Ανθή Ευστρατιάδου, τον Νικόλα Παπαγιάννη και :

Ο τετριμμένος πια μοντερνισμός στα κουστούμια , με την Ιφιγένεια ντυμένη σύγχρονο νυφικό σε ...κιτς στολισμένο κτήμα κάπου στην Ανατολική Αττική και ο Αχιλλέας με στολή καταδρομών κρατώντας καλάσνικωφ , τα ουρλιαχτά και οι σπαστικές κινήσεις ....συγχωρέθηκαν μέσα μου...

Και έμεινε το τρομερό υπεραιώνιο κείμενο με την Ιφιγένεια να διακηρύσσει στωική , αγέρωχη, αποφασισμένη :

"Ο θάνατός μου λυτρωμός για να απελευθερώσω την Ελλάδα ! Πατέρα μου ! Στη διάθεσή σου ! Για την Πατρίδα! Για την Ελλάδα όλο το σώμα μου !...".

Όλες οι αντιδράσεις:
29Παύλος Αλέπης, Αφροδίτη Υψηλάντη και 27 ακόμη
7
Τα πιο σχετικά

-Φωτεινή Τομαή
Αδιανόητα άσχημο, ίδε ανάρτησή μου. Θλίψη και αγανάκτηση, μόνο το έμμετρο κείμενο της μετάφρασης έσωζε κάπως την κατάσταση, δεν αρκούσε όμως...Μετά την ...πειραγμένη ελληνική κουζίνα, ήγγικεν και ο καιρός της ...πειραγμένης τραγωδίας. Τρως μουσακά και

=Yiannis Mamouzelos
Ο εκμοντερνισμός των πάντων δεν βοηθάει πάντα και σε όλα... Οδηγεί σε κιτς και βλαχομπαροκ καταστημα.

=Michalis Dimitriou
Ενας ακόμη ατάλαντος, ασεβής στα κλασσικα κείμενα, ανώτερος του Ευρυπίδη,που -όπως μας επιβεβαιώνει και ο Κώστας-τον κατακρεούργησε και συμπλήρωσε με δικα του... "αντιπολεμικά" κομμάτια και ανόητες-στρεβλές επινοήσεις, εκλέκτος της κ,.Ευαγγελάτου,που εξευτελίζει το θεσμό του Φεστιβάλ

Μυρίστηκα τη...δουλειά και Γι αυτό δεν ήμουν εκεί. Ανέμπνευστος μοντερνισμός. Κρίμα και μ αρέσει τόσο η Μαρία Ναυπλιωτου. Α και κάτι άλλο: σε παράσταση που τη θεωρώ ότι δεν είναι του γούστου μου, φεύγω στα πρώτα 20 λεπτά. Σορρυ, δεν έχω χρόνο για ανοησίες.

• ΜΙΑ ΑΥΤΑΡΑΣΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΛΑΝΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΗΥΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι - Athens Epidaurus Festival

Τιμοφέι Κουλιάμπιν
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
του Ευριπίδη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Μετά τις αριστουργηματικές Τρεις αδερφές (2018), που θα μας μείνουν αξέχαστες λόγω της εξ ολοκλήρου απόδοσης του τσεχοφικού έργου στη νοηματική γλώσσα, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που τον σύστησε στο ελληνικό κοινό. Ο γνωστός για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του σκηνοθέτης θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια με το έργο Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη, μια διεθνή παραγωγή του Φεστιβάλ σε παγκόσμια πρεμιέρα. Σπουδαίοι *ες Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα.

Σχεδιασμένη αποκλειστικά για το αργολικό θέατρο, η πολυαναμενόμενη αυτή παραγωγή ενώνει δημιουργικά γι' άλλη μια φορά έναν ξένο σκηνοθέτη με την ελληνική σκηνή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ και το πνεύμα της εξωστρέφειας που επιδιώκεται συνειδητά τα τελευταία χρόνια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline