Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024  09:17:39

Διδάγματα από τη Γαλλία στα «καθ' ημάς»: 1.Στον πρώτο γύρο επικρατεί οργή-τιμωρία, στο δεύτερο η λογική.2. Ο κεντρώος χώρος είναι «όνειρο απατηλό». 3.Μεγάλη δύναμη στα δεξιά κόμματα η παράδοση, στα αριστερά η ενότητα δράσης. Κύριο

Μεγάλης σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο δεύτερο γύρο, η μείωση της αποχής που εκτιμάται ότι έφτασε το 66-67%.

Τελικά πολλοί ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν για να κόψουν τον δρόμο στην Εθνική Συσπείρωση, καταφέρνοντας να της στερήσουν όχι μόνο την αυτοδυναμία αλλά και την πρωτιά. Φυσικά με γνήσια ενότητα δράσης στα αριστερά και με πειστικά επιχειρήματα για τον κίνδυνο λχ. της Λεπεν στα δεξια και όχι με εύκολες ρητορείες αντιδεξιές ή αντιαριστερές-αντιπασόκ.

Μεγάλης σημασίας η διακομματική συνεννόηση και στάση για μείζονα θέματα. Ετσι ζηλευτάα αντανακλαστικά επέδειξε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και αμέσως μετά τον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή: έσπευσε να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις "τριγωνικές" εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είχαν έρθει τρίτοι προκειμένου να μην διασπαστεί η ψήφος προς τα δημοκρατικά κόμματα και να γίνει μπαράζ στους υποψηφίους της ακροδεξιάς. Το πέτυχε.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η ακροδεξιά στη Γαλλία, πιάνει «ταβάνι» περίπου στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος. Λίγο πάνω από 31% έλαβε στον α' γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή, ενώ τα exit polls της εδωσαν τελικά 132-140 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline