Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024  11:54:25

Ύπουλη-παραπλανητική συνάντηση του Τ.Ερντογάν με τον Κυρ. Μητσοτάκη: Ολιγόλεπτη εικόνα «φιλίας» προς κατανάλωση. Παράλληλα σκληρή δήλωση κατά της Κύπρου, υπουργοί κατά νησιών στο Αιγαίο και προκλητικά σχέδια για τα 50 χρόνια του «ελευθερωτή Αττίλα». Κύριο

Η «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας.

Ύποκριτική και ύπουλη συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Κυρ. Μητσοτάκη: Ολιγόλεπτη εικόνα «φιλίας» προς κατανάλωση. Παράλληλα σκληρή δήλωση κατά της Κύπρου, υπουργοί κατά νησιών στο Αιγαίο, και προκλητικά σχέδια για τα 50 χρόνια του «ελευθερωτή Αττίλα» του 1974.

«Επίσης, βελτιώνουμε τις σχέσεις του «προέδρου» της «Βόρειας Κύπρου» κ. Ersin με τους επικεφαλής αυτών των κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο», σημειώνει ο Τούρκος πρόεδρος

Η«Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας. Από αυτή την άποψη, η προσέγγισή τους, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει σχεδόν στην ίδια θέση με εμάς.
Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Σούσα, όπως γνωρίζετε, η «Βόρεια Κύπρος» ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου πριν από την αναχώρησή του από την Άγκυρα για τη Ουάσινγκτον, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως: «τώρα, στην διαδικασία που ακολουθεί, προσπαθούμε για το πως να φέρουμε τη «Βόρεια Κύπρο» στο σημείο της πλήρους ένταξης. Το αναπτύσσουμε αυτό, ιδιαίτερα με τα τουρκογενή κράτη, όπου έχουμε υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των τουρκογενών κρατών. Επίσης, βελτιώνουμε τις σχέσεις του 'προέδρου' της 'Βόρειας Κύπρου' κ. Ersin με τους επικεφαλής αυτών των κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο.

Νέα πρόκληση στα Κατεχόμενα προετοιμάζει ο Ερντογάν

Δεν θα είναι, όπως μαθαίνω, και τόσο τυπική η παρουσία του Ερντογάν στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, στην 50ή επέτειο της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα. Δηλαδή δεν θα μετάσχει μόνον στους εορτασμούς στα Κατεχόμενα, αλλά θα σηματοδοτήσει και ένα σωρό ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Την τακτική αυτή, άλλωστε, είχε ακολουθήσει και τα προηγούμενα χρόνια, όταν συνδύασε τις επετείους εισβολής με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυτή τη φορά η επιδίωξη του Ερντογάν είναι να υπάρξει αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στα Κατεχόμενα και η ενίσχυση της οικονομίας της αποσχιστικής οντότητας.

Τουρκικό ορμητήριο

Οπως σημειώνουν τούρκοι αξιωματούχοι, το νησί θεωρείται προκεχωρημένο φυλάκιο και βασικός βραχίονας των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί μια μεγάλη βάση, που μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο. Οι επενδύσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς στην κατεχόμενη Κύπρο, κυρίως σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό πεδίο, διαμορφώνουν μια εικόνα εδραίωσης της παράνομης παρουσίας της και αναβάθμισης των υποδομών, που έχουν δημιουργηθεί.

Γι' αυτό, άλλωστε, όπως κρίνουν σε Αθήνα και Λευκωσία, δεν είναι στις προτεραιότητές της η συζήτηση για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό εκτός κι εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί τις ακραίες αξιώσεις της. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, η κατοχική πλευρά εδραιώνει και αναβαθμίζει την παρουσία της. Επισημαίνω εκ νέου ότι την ίδια ημέρα που ο Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα, 10 χιλιόμετρα μακριά, με την πράσινη γραμμή ανάμεσά τους, θα βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης. Προεξοφλώ, συνεπώς, ότι η απάντηση θα δοθεί αμέσως.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline