Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  04:53:12

Διακοπές σε άλμα δεκαετίας.... Μισθοί-συντάξεις του 2012, δαπάνες του 2014. Μεγάλη η ακρίβεια σε εισιτήρια-διαμονή-καύσιμα- εστίαση. Κύριο

Οι διακοπές έχουν εξελιχθεί σε ακριβή υπόθεση για τους Έλληνες και μάλιστα οι οικογενειακές διακοπές για παραπάνω από δύο εβδομάδες.

Καμία σχέση με τις διακοπές πριν δέκα χρόνια και με την συνεχή κλιμάκωση των δαπανών του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πακέτο των διακοπών είναι φέτος ακριβότερο κατά 12,7% σε σύγκριση με πέρυσι και τα ξενοδοχεία κατά 12%. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μια 4μελή οικογένεια και Ι.Χ. για Κω, χωρίς καμπίνα, ανέρχονται σε 750 ευρώ.

Δυσκόλεψαν την τελευταία δεκαετία οι καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων και μάλιστα οι οικογενειακές. Ιδιαίτερα, εκείνες σε κάποιο νησί (φυσικά όχι τα πανάκριβα) η τουριστικό προορισμό με διαμονή-διατροφή για πάνω από μια εβδομάδα, πανάκριβη πλέον. Tο κόστος παραμένει μεγάλο για τα ελληνικά νοικοκυριά, πολλά εκ των οποίων περικόπτουν τις δαπάνες, όχι μόνο αυτές που είναι συνδεδεμένες με τις διακοπές και τα ταξίδια, αλλά και όσες αφορούν αγορές για βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα.

Αυτό αποτυπώνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), σύμφωνα με την οποία 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές. Η ίδια έρευνα αποτυπώνει και άλλη μία τάση: τον περιορισμό των διακοπών. Το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες.

Στην Ελλάδα η χαμηλότερη αύξηση μισθών τη 10ετία 2012-2022

Τις ανατιμήσεις σε κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων άμεσα συνδεδεμένων με τις καλοκαιρινές αποδράσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών αποτυπώνουν και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο 2024. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα καταγράφονται αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το πακέτο διακοπών εμφανίζεται πιο ακριβό κατά 12,7%. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στο επίκεντρο των ανατιμήσεων εξακολουθούν να βρίσκονται και τα τρόφιμα, και κυρίως το ελαιόλαδο, οι τιμές του οποίου σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 55%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στην κατηγορία «εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία» σημείωσαν άνοδο 5,1%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline