Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  02:46:23

Στους τρεις μεγαλοεργολάβους της Intrakat (Εξάρχου- Καυμενάκης, Μπάκος) η πέμπτη Τράπεζα με κορμό Attica Bank και Παγκρήτια. Ο Κασσελάκης βλέπει σκάνδαλο. Κύριο

Η συνένωση Attica και Παγκρήτιας θα δημιουργήσει ένα νέο τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» καταθέσεις 10 δισ. ευρώ

Απολύτως δικαιωμένη για τη στρατηγική της στο ζήτημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα δηλώνει η πλευρά της Thrivest Holdings (συμφερόντων των Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου), στον απόηχο της επικείμενης συμφωνίας μετόχων μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και του ΤΧΣ, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας που φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Εως το φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν γκρίζες και αχαρτογράφητες, καθώς, χτυπημένες από την κρίση, την έλλειψη κεφαλαίων και με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσπαθούσαν να διασωθούν, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες προχωρούσαν σε ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών τους και ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμπτε έπειτα από χρόνια κρίσης.

Κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά, Attica Bank και Παγκρήτια αντιμετωπίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, μετά τη δρομολογούμενη συμφωνία μετόχων, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σύσταση του 5ου τραπεζικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Τράπεζες: Οι τρεις όροι για τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια

«Πρόκειται για μια δικαίωση της στρατηγικής του σχήματος των τριών επενδυτών», οι οποίοι, όταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, δέχονταν κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους, εισερχόμενοι σε μία επιχειρηματική ενέργεια υψηλού ρίσκου.

Ο 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών, που υπόσχεται να παράσχει πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις, στις –αποκλεισμένες σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό– ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και όπως παρατηρούν πηγές που γνωρίζουν καλά τον τραπεζικό χώρο, η επενδυτική ομάδα της Thrivest εισήλθε σε δύο προβληματικές τράπεζες, που είχαν αβέβαιο μέλλον και κατάφερε σε πρώτη φάση όχι μόνο να τις διασώσει, αλλά και να κινήσει σήμερα τις διαδικασίες ώστε να συγκροτηθεί μία πολύ δυνατή, μεγάλη και υγιής τράπεζα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας στο ορατό μέλλον.
Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα φέρει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της αγοράς είναι πλέον θέμα χρόνου. Οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος –ο κ. Εξάρχου της Thrivest και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ– είχαν αυτές τις ημέρες διαδοχικές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.
Η Thrivest συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στη συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μιας τυχόν κατάρρευσης. Μάλιστα, με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

2.Επίθεση Κασσελάκη στην κυβέρνηση για την Attica Bank: Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα

Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία €800 εκατομμυρίων ενώ οι ιδιώτες με μόλις €300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της

Επίθεση στην κυβέρνηση για την Attica Bank εξαπέλυσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει ότι μετά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η σύγχρονη αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα και απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ να «κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουν» μαζί σε αυτόν τον δρόμο».

Πιο αναλυτικά ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει:

«Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα! Το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της ΑTTICA Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της και συγκεκριμένα:

-153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και
-329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ & 39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.

Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση "αδιαφανούς" συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί - σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants - να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής.

Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας!

Πάμε να το κάνουμε πιο κατανοητό.
Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου.

Η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ.€ ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ.€ ζημία.

Η κυβέρνηση επιμένει να «επενδύει» τα χρήματά μας και τα τελικά ωφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες.

Καταλύεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας.

ΥΓ: Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline