Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024  05:05:42

«Τίποτα σχεδόν, δεν παράγουν νησιά και τουριστικές περιοχές. Τρόφιμα-ποτέ όλα εισαγόμενα και αγορασμένα». Κύριο

Σε μεγάλη πτώση στις τουριστικές περιοχές η παραγωγή σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. ναυτιλία.

Η κλιματική κρίση, μετά την οικονομική, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανησυχητική αυτή πορεία του πρωτογενούς τομέα προς τον αφανισμό.

Σε μεγάλη μείωση βρίσκεται ήδη ο πρωτογενής τομέας σε αρκετά ελληνικά νησιά, με τις προβλέψεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια να είναι δυσοίωνες. Πέρα από το υψηλό κόστος παραγωγής, η κλιματική κρίση με τους όλο και περισσότερους άνυδρους χειμώνες και τη συνεπαγόμενη ανεπάρκεια νερού, κυρίως όμως το κυνήγι του... τουριστικού ονείρου, εξαφανίζει την κτηνοτροφία , τη γεωργία και την αλιεία στα νησιά..
Η μεγαλύτερη μείωση σε αμιγώς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σημειώθηκε σε Νότιο και Βόρειο Αιγαίο καθώς και Ιόνια Νησιά.

Ο πρωτογενής τομέας βάλλεται σε όλη τη χώρα, με τα στοιχεία της Απογραφής του 2021 για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή να είναι αποκαλυπτικά: οι γεωργικές δραστηριότητες εκτείνονται στο 21% της επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας και απασχολούν το 12% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ποσοστό το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειώνεται, συνεισφέροντας το 3,6% του συνολικού ΑΕΠ.

Κλιματική κρίση: Πώς επηρεάζει το ελληνικό καλοκαίρι

Είναι ενδεικτικό πως οι οικογενειακές μονάδες και οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα είναι λιγότεροι αναλογικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μείωση, όμως, παρατηρείται ταυτόχρονα στη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση καθώς και στις ζωικές μονάδες. Ετσι, από το 2009 έως το 2020 η μείωση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης σε όλη την επικράτεια έφτασε το 18,8%, ενώ σε αυτή τη δεκαετία μειώθηκαν κατά 20% οι αμιγώς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Διόλου τυχαία, οι περιοχές όπου κατεγράφη η μεγαλύτερη μείωση είναι το Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο καθώς και τα Ιόνια Νησιά. Είναι χαρακτηριστικό πως σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση (34%) σε χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση – οι μεταβολές στον αριθμό των ζώων είναι ραγδαίες: 14% για τα βοοειδή και 42,3% για τα αιγοπρόβατα.

Ο παράγοντας της κλιματικής κρίσης

Ομως, και η κλιματική κρίση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανησυχητική αυτή πορεία του πρωτογενούς τομέα προς τον αφανισμό. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Κανακίδου, «η αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας στην περιοχή μας, αλλά και της συχνότητας εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων (καύσωνες, ραγδαίες βροχές, πλημμύρες), επηρεάζει όχι μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και τον παραγωγικό τομέα, τη γεωργία, τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την αλιεία».

Μάλιστα, για τις επιπτώσεις στη γεωργία από την κλιματική κρίση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου φόρουμ διαλόγου του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών και της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου, στην Κρήτη, που, όπως φαίνεται, είναι μία από τις περιοχές που επηρεάζεται.

Την ίδια στιγμή, ο υπερτουρισμός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα στα νησιά, με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να αποτελούν πλέον επαγγελματικές ομάδες προς εξαφάνιση και τα βοσκοτόπια μακρινή ανάμνηση. Οι μεν πρώτοι άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό, στρεφόμενοι στην... παροχή υπηρεσιών, ενώ τα δεύτερα έδωσαν τη θέση τους σε φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline