Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024  08:18:53

Γιάννος Παπαντωνίου και δεύτερη σύζυγος: Την ενοχή τους για μίζες με τις φρεγάτες ζήτησε ο εισαγγελέας. Ως υπουργός στο Πεντάγωνο το 2001-4, διάδοχος του Ακη Τσοχατζόπουλου. Κύριο

Το βαρύ, αποκαλυπτικό εισαγγελικό κατηγορώ.

Υπόθεση εικοσαετίας, χωρίς κάθαρση ακόμα και αυτή για σκάνδαλο εξοπλισμών..Να κηρυχθεί ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου πρότεινε χθες ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε επίσης μαζί να κηρυχθούν ως ένοχοι για το ίδιο αδίκημα ( συνένοχοι-συνεργάτες)η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, και ο στενός φίλος του ζεύγους Ανδρέας Μπάρδης.
Η υπόθεση αφορά την υπογραφή συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω των οποίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκε μαύρο χρήμα, με το βασικό αδίκημα, αυτό της δωροδοκίας, να έχει υποπέσει σε παραγραφή.

«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είναι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς να αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Η εισαγγελική πρόταση

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ανδρέας Μπάρδης μετείχε στη διαδικασία ως μεταφορέας μετρητών.
«Δεν μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking. Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, διά της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Έπρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από πού έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο», ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ακόμη να μη γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του Παπαντωνίου αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων.

«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στον Νίγηρα, που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε, είπε, και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ, το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του, την οποία είχε διευκολύνει, και του το επέστρεψε από το 1993 έως το 1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων, όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων», σημείωσε ο εισαγγελέας.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

2.Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος της αγόρευσης του ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στο νομικό μέρος της υπόθεσης και εν συνεχεία στα πραγματικά περιστατικά για να οικοδομήσει την πρόταση του που σε πολλά της σημεία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

«Όλο αυτό το αφήγημα βγήκε στην επιφάνεια λόγω των ενεργειών της τράπεζας της Ελβετίας που είδε τις ύποπτες συναλλαγές και θέλησε να δει τι κρύβεται από πίσω. Το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Οταν όμως ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις είπε ότι αυτά έγιναν για λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου που ήταν η πραγματική δικαιούχος. Τότε η τράπεζα έκανε εκκαθάριση του λογαριασμού του και διαχώρισε τα προσωπικά του χρήματα που ήταν 660.000 ευρώ», είπε ο εισαγγελέας γυρίζοντας το χρόνο πίσω .

«Έχουμε αξιόποινες πράξεις των κατηγορουμένων μετά από όλα αυτά διερωτήθηκε, μέσα στα επόμενα λεπτά, για να αρχίσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων που δεν έπεισαν τον ιδιο..»

Ο Γ. Παπαντωνίου λέει ότι τα ποσά αυτά ήταν δικά του, από τις αμοιβές της εργασίας του και την περιουσία της αποθανούσας συζύγου του. Το αφήγημα της οικογενειακής κατάστασης που μας περιέγραψε ήταν λίγο δυσνόητο.
Στο σημείο που μια θεία από το Μονακό που είχε περιουσία και δεν είχε παιδιά του έδινε χρήματα τα οποία αποταμίευε.

Αλλά επειδή δεν έφτανε το ποσό αυτό και χρειαζόταν αλλά 700 χιλιάδες ευρώ, είπε ότι ήταν από την πρώην σύζυγο του που την είχε διευκολύνει να πληρώσει φόρους κληρονομιάς και του το επέστρεψε, πρόσθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας ότι όσα είπε στην απολογία του ο πρώην υπουργός δεν μπορούν να θεωρηθούν ειλικρινή χαρακτηρίζοντας τα προσχηματικά.

'Και έτσι να ήταν τα πράγματα, αν τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα γιατί δεν τα πήγαινε μόνος του και έπρεπε να μπει στη μέση ο επιχειρηματίας;

Και η θεία του αν ήθελε να τον βοηθήσει γιατί δεν άνοιγε ένα λογαριασμό και να τον βάλει συνδικαιούχο; ανέφερε λέγοντας πως κατά την κρίση του η προέλευση των χρημάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αυτό τον τρόπο'.
Και αμέσως μετά η εισαγγελική αγόρευση αφιερώθηκε στον τρόπο που φέρεται να τελέστηκε η πράξη της νομιμοποίησης συνδέοντας την ευθέως με δωροδοκία από τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών. Κατά τον εισαγγελέα «τα χρήματα μεταφέρονται στο Υπουργείο, όχι στο υπουργικό γραφείο.
Δεν πάει κανείς στο γραφείο του υπουργού να αφήσει τη «μίζα».

Η απιστία από τη σύμβαση ήταν η γενεσιουργός αιτία της δωροδοκίας.
Φρονώ ότι η κατηγορία έχει τελεστεί με αιτιολογική αναφορά και σύνδεση από την ... άπιστη σύμβαση για ανανέωση φρεγατών.
Προτείνω να κηρυχθούν ένοχοι για νομιμοποίηση και οι τρεις, όπως κατηγορούνται, κατέληξε ο εισαγγελέας .
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με αγορεύσεις δικηγόρων ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι δικαστές που θα εκδώσουν την ετυμηγορία τους.

Τον Οκτώβριο του 2001 ο Γιάννος Παπαντωνίου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διαδεχόμενος τον Ακη Τσοχατζόπουλο και περίπου έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2002, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου του εκσυγχρονισμού των φρεγατών στην εταιρεία Thales Nederland B.V., ως κύρια υποκατασκευάστρια των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ). Ενέκρινε δε την ανάθεση χωρίς ποτέ να αποστείλει τον φάκελο της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο! Και αυτό έγινε, σύμφωνα με τους ανακριτές, για να μην ελεγχθεί ποτέ η νομιμότητά της. «Η απευθείας ανάθεση σε καμία περίπτωση δεν συνέβαλε στην εξοικονόμηση χρόνου. Αντίθετα ήταν παράνομη και ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο. Ούτε εξυπηρετούσε και την ελληνική αμυντική βιομηχανία καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη προγραμματίσει την ιδιωτικοποίηση των ΕΝΑΕ που έλαβε χώρα την 31/5/2002», επισημαίνει το κατηγορητήριο.

Μάλιστα, το κατηγορητήριο επικαλείται και ένα ακόμη στοιχείο για να αποδείξει ότι ο πρώην υπουργός είχε αντίληψη ότι η συγκεκριμένη σύμβαση θα ήταν επιζήμια για το ελληνικό κράτος. Το 2002 o τότε Α/ΓΕΝ υποναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου «προειδοποιούσε ότι το πραγματικό τίμημα του έργου θα έφτανε τα 164,3 δισ. δρχ. και όχι τα 130 δισ. δρχ. και το κόστος αυτό θα έπρεπε να θεωρηθεί δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το αποτέλεσμα, αφού επρόκειτο για υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος με μεγάλο κόστος και μικρή ωφέλεια».

Γιάννος Παπαπαντωνίου: Τι απαντά ο δικηγόρος του

Την ενοχή του Παπαντωνίου για τις φρεγάτες ζήτησε ο εισαγγελέας

Τι απαντά ο δικηγόρος του Γιάννου Παπαντωνίου μετά την πρόταση ενοχής για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Ο κ. Δημητρακόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος του Γιάννου Παπαντωνίου, σε γραπτή δήλωση του, μετά την πρόταση ενοχής για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που υπέβαλε ο Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό, την σύζυγό του και φιλικό τους πρόσωπο, αναφέρει:

«Ο κ. Εισαγγελέας με την πρόταση του, θεώρησε ότι το σύνολο της δαπάνης των 381 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών συνιστά βέβαιη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κατηγορούμενος υπουργός όφειλε να ακυρώσει την απόφαση του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου του ΚΥΣΕΑ για εκσυχρονισμό των 6 φρεγατών και να στείλει τις 6 φρεγάτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου το Πολεμικό Ναυτικό τζάμπα θα έφτιαχνε τις φρεγάτες.

Οι 6 φρεγάτες, που εκσυγχρονίστηκαν με απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, μετά από θετικές εισηγήσεις δεκάδων ανώτερων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι σήμερα φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Μία καινούργια φρεγάτα αναμένεται το 2026!»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline