Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  02:53:42

Συγκίνησε η δολοφονική απόπειρα αλλά δεν έφερε πολλά κέρδη στον Ντ. Τραμπ. Μόλις 43-41% στην πρώτη δημοσκόπηση. Κύριο

Στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι η επιβίωση του Τραμπ αποδεικνύει πως... «ευνοείται από τη θεία πρόνοια ή το θέλημα του Θεού». Το 11% μόλις των Δημοκρατικών συμφώνησε.

Η διήμερη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με 43% έναντι 41%, το οποίο είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος, υποδηλώνοντας πως η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν σηματοδότησε κάποια θεαματική μεταστροφή της κοινής γνώμης.

Επιστρέφοντας στην προεκλογική εκστρατεία, στην πρώτη ομιλία μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν επανήλθε την Τρίτη στις επικρίσεις για τα πεπραγμένα του αντιπάλου του, όσο βρισκόταν στην εξουσία. Παράλληλα, ζήτησε να αποκλιμακωθεί η πολιτική ένταση, ώστε να «ηρεμήσει» η χώρα. 
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε -για ακόμη μια φορά- να απαγορευθεί ο τύπος του ημιαυτόματου τουφεκιού εφόδου AR-15 που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του και αντίπαλός του, ο οποίος τραυματίστηκε στο αυτί, είναι καλά έπειτα από τα πυρά εναντίον του.

Ταυτόχρονα στηλίτευσε τα πεπραγμένα του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έκανε «κόλαση για τους Αφροαμερικανούς» τις ΗΠΑ, επανερχόμενος στις αιχμηρές τοποθετήσεις. Επέκρινε την αναφορά στις «δουλειές των μαύρων» που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ντιμπέιτ τους στα τέλη Ιουνίου. «Ξέρω μια δουλειά για μαύρους, είναι αυτή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ», είχε αντιτείνει, αναφερόμενος στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, την πρώτη Αφροαμερικανίδα που εξελέγη στο αξίωμα.

2.Ελαφρύ προβάδισμα Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που πραγματοποιήθηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η χώρα κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, ανησυχώντας παράλληλα πως οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερη πολιτική βία.
Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος καταγράφει οριακό προβάδισμα μεταξύ 43% έναντι 41% που συγκεντρώνει ο Τζο Μπάιντεν. Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν πυροδότησε προς το παρόν σημαντικές δημοσκοπικές μετατοπίσεις στην πρόθεση ψήφου.

Όμως το 80% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι συμφωνούν πως «η χώρα ξεφεύγει από τον έλεγχο». Περίπου το 84% των ψηφοφόρων δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι εξτρεμιστές θα διαπράξουν πράξεις βίας μετά τις εκλογές.
Περίπου το 67% των ερωτηθέντων στην τελευταία δημοσκόπηση δήλωσε ότι ανησυχεί για πράξεις βίας κατά της κοινότητάς τους λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, σε σύγκριση με το 60% σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Ιούνιο του 2023.

Στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι η επιβίωση του Τραμπ αποδεικνύει πως... «ευνοείται από τη θεία πρόνοια ή το θέλημα του Θεού». Το 11% των Δημοκρατικών συμφώνησε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεχωρίζουν για τον ενστερνισμό της θρησκείας, με τους ευαγγελικούς χριστιανούς να ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες. Περίπου το 77% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν το 2022 δήλωσαν ότι πίστευαν στον Θεό, σε σύγκριση με το 56% των Καναδών και το 39% των Βρετανών ερωτηθέντων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Διεθνούς Ένωσης Gallup.
Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά, συμμετείχαν σε 1.202 Η.Π.Α. ενήλικες σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 992 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Νέες «βολές» Μπάιντεν κατά Τραμπ

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από λίγα 24ωρα σιωπής, ξεκίνησε εκ νέου την επίθεση στον Τραμπ μιλώντας σε κοινότητα Αφροαμερικανών στο Λας Βέγκας.
«Εσείς διαδηλώνατε ήσυχα για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Τραμπ κάλεσε την Εθνική Φρουρά για να σας κυνηγήσει. Μα τι στο διάβολο συμβαίνει με αυτόν τον άνθρωπο;» αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν.
Ο ίδιος προσπαθεί να κατοχυρώσει την υποψηφιότητα του μέσω ψηφιακής ψηφοφορίας πριν το συνέδριο, για να μη φανεί το ρήγμα που προκαλεί το ακανθώδες ζήτημα της πνευματικής του διαύγειας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline