Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  02:18:44

NY Times επιμένουν για την απόρσυσή του: «Πιο δεκτικός» στις εκκλήσεις για αποχώρηση ο Τζο Μπάιντεν. Κύριο

Μέχρι στιγμής, 20 Δημοκρατικοί βουλευτές και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν καλέσει δημόσια τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία. Ωστόσο, ιδιωτικά, είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που έχουν εκφράσει σχετικές ανησυχίες.

Ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν είναι πιο δεκτικός πια, εδώ και λίγα 24ωρα, στο να ακούσει τα επιχειρήματα όσων του ζητούν να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, αφού κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος του έχουν μεταφέρει, στο πλαίσιο ιδιωτικών συζητήσεων που είχαν μαζί του, την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με τις προοπτικές επανεκλογής του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, ο 81χρονος Μπάιντεν δεν έχει προς το παρόν δώσει καμία ένδειξη ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη και να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ωστόσο εκείνος είναι πια πιο πρόθυμος να ακούσει όσα του μεταφέρουν οι συνεργάτες του ως νέα δεδομένα (σφυγμομετρήσεις κ.ά.) αλλά και ως αναλύσεις αναφορικά με τις προοπτικές της επιτυχίας που θα είχε η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ εάν εκείνη έπαιρνε τελικώς το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στη θέση του Μπάιντεν.
Ένα άτομο το οποίο βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο είπε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι NY Times, ότι εκείνος πλέον «είναι πρόθυμος να ακούσει».

Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και ο βουλευτής Χακίμ Τζέφρις, οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί σήμερα στα δύο σώματα του Κογκρέσου, μετέφεραν ο καθένας στον Μπάιντεν ιδιωτικά την περασμένη εβδομάδα ότι ανησυχούν για τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο αλλά και για τις εκλογικές επιδόσεις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία εάν εκείνος παραμείνει υποψήφιος για την προεδρία.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν λέγεται ότι μέχρι πρότινος απέρριπτε κατηγορηματικά όλες αυτές τις αναφορές, πλην όμως πλέον εκείνος παρουσιάζεται να έχει αλλάξει στάση, όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Μέχρι στιγμής, μόλις 20 Δημοκρατικοί βουλευτές και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν καλέσει δημόσια τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία. Ωστόσο, ιδιωτικά, είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που έχουν εκφράσει σχετικές ανησυχίες.

Covid την πιο κρίσιμη στιγμή

Κι ενώ η προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν, αλλά και η κομματική σύμπνοια διέρχεται κρίση, ο ίδιος διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς οι συνεργάτες του ήλπιζαν να αυξήσουν τις δημόσιες εμφανίσεις του, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τον δυναμισμό και την ικμάδα του στην προεκλογική κούρσα, κόντρα στις ανησυχίες περί σωματικής και πνευματικής κόπωσης.

Μάλιστα, αυτό το «πάγωμα» των δημόσιων εμφανίσεων έρχεται εν μέσω του πανηγυρικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, όπου ο Τραμπ εμφανίζεται κυρίαρχος και οι Ρεπουμπλικανοί συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε γύρω από την υποψηφιότητά του.

Οι δημοσκοπήσεις «προδίδουν» τον Μπάιντεν

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε στην εκπομπή «Morning Joe» του MSNBC εν μέσω των εκκλήσεων των Δημοκρατικών για αντικατάστασή του στο προεδρικό «ψηφοδέλτιο» διατρανώνοντας πως διαθέτει την εντολή να συνεχίσει.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος των Δημοκρατικών ψηφοφόρων εκεί έξω εξακολουθεί να με θέλει υποψήφιο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Επρόκειτο για ένα επιχείρημα που αποδυναμώθηκε μόλις χθες, με μια σημαντική νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως, στην πραγματικότητα, σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών θέλουν την αποχώρηση του Μπάιντεν.
Όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση του AP-NORC, το 65% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «θα πρέπει να αποσυρθεί και να επιτρέψει στο κόμμα του να επιλέξει άλλον υποψήφιο».

Το ποσοστό αυτό είναι εννέα μονάδες μεγαλύτερο από το προηγούμενο υψηλό – μια δημοσκόπηση της Washington Post/ABC News/Ipsos την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία το 56% δήλωνε ότι ο Μπάιντεν «πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει κάποιον άλλον να κατέβει υποψήφιος».

Ακόμη πιο ανησυχητικά για τους Δημοκρατικούς είναι τα στοιχεία που ήρθαν σε αυτούς τις τελευταίες ημέρες και αποκαλύπτουν την έκταση της πολιτικής ζημιάς που θα μπορούσε να προκληθεί στα κορυφαία στελέχη του κόμματος αν συνεχίζουν να στηρίζουν τον κ. Μπάιντεν. Ειδικότερα, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν βαθιά δυσπιστία απέναντι σε εκλεγμένους αξιωματούχους που εγγυώνται τη διανοητική ικανότητα του προέδρου και τον υποστηρίζουν.

Από τον... Θεό, στις δημοσκοπήσεις και τώρα στους γιατρούς

Η ολέθρια εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα, οι ασυνεπείς δημόσιες εμφανίσεις του και η αρνητική του εικόνα στις δημοσκοπήσεις έχουν πυροδοτήσει ένα αίσθημα έντονης ανησυχίας μεταξύ των Δημοκρατικών.

2.

Εδώ και καιρό, ένα ερώτημα πλανάται επίμονο πάνω από τη χώρα: Τι θα οδηγούσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα; Κατά τα λεγόμενά του, μόνον τρεις παράγοντες θα τον ανάγκαζαν να εξετάσει το ενδεχόμενο της παραίτησης: Η υγεία, οι δημοσκοπήσεις και ο... Θεός.

Σε συνέντευξή του χθες, δήλωσε πως θα επανεξέταζε την απόφασή του να παραμείνει στην προεδρική κούρσα αν οι γιατροί του έλεγαν ότι πάσχει από κάποιο πρόβλημα.
«Αν είχα κάποιο ιατρικό πρόβλημα που θα προέκυπτε», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που θα τον έκανε να αναθεωρήσει σχετικά με την υποψηφιότητά του. «Αν οι γιατροί έρχονταν και μου έλεγαν: "Εχεις το τάδε, το δείνα πρόβλημα"», σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, είχε παραδεχτεί πως μόνο οι πιο δυσοίωνες δημοσκοπήσεις θα τον ανάγκαζαν να εγκαταλείψει. «Δεν θα αναθεωρούσα την υποψηφιότητά μου, εκτός αν έρχονταν και μου έλεγαν "δεν υπάρχει περίπτωση νίκης". Κανείς δεν το λέει αυτό, όμως, καμία δημοσκόπηση» είχε πει τότε, ερωτηθείς σχετικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline