Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024  22:52:51

Στο αρχείο του Αρείου Πάγου οι υποκλοπές. Καμία ανάμιξη ΚΥΠ, πολιτικών και στελεχών του Μαξίμου. Κασσελάκης «κλονίσθηκε σοβαρά η εμπιστοσύνη μου στη Δικαιοσύνη». Κυβέρνηση: «Η δικαιοσύνη μίλησε». Κύριο

Ανδρουλάκης: «Πρόκειται για σκάνδαλο παρακολούθησης και για σκάνδαλο συγκάλυψης».

Δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή της ΕΥΠ ή κρατικών ή άλλων αξιωματούχων - Σε δίκη παραπέμπονται τέσσερα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών που είχαν σχέση με το predator

Της Ιωάννας Μάνδρου

Την ολοκλήρωση της έρευνας για τις καταγγελίες περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ανακοίνωσε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της αναβάθμισης της έρευνας και την ανάθεση της στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση:

• από την έρευνα της δικαιοσύνης που υπήρξε κατά την ανακοίνωση εξαντλητική, δεν προέκυψε ουδεμία σύνδεση της ΕΥΠ η άλλης κρατικής υπηρεσίας ( ΕΛΑΣ η Αντιτρομοκρατική) με το κακόβουλο λογισμικό Predator και τις καταγγελλόμενες παράνομες παρακολουθήσεις, πολιτικών, κρατικών λειτουργών δημοσιογράφων και λοιπά.

• Η υπόθεση ως προς την ΕΥΠ, άλλες κρατικές υπηρεσίες και φυσικά πρόσωπα που διετέλεσαν σε νευραλγικές θέσεις ως προς την ΕΥΠ αρχειοθετείται τόσο από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση που υπέβαλε πόρισμα 300 σελίδων, όσο και από την ίδια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συμφώνησε με το πόρισμα Ζήση.

• Παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα, λόγω του νόμου (επιεικέστερου) που είχε ψηφιστεί το 2019 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα πρόσωπα, εκπρόσωποι εταιρειών που ενεπλάκησαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο με το κακόβουλο λογισμικό. Πρόκειται για τους τέσσερις που είχαν κληθεί σε ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτοι.

• Πρόκειται για τους Ιωάννη Λαβράνο, Sara Aleksandra Ηαmu, TAL JONATHAN DILIAN (ΤΑΛ ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΝΤΙΛΙΑΝ) και Φελίξ Mπίτζιου.

• Η παραπομπή σε δίκη, όπως εξηγείται στην εισαγγελική ανακοίνωση, γίνεται μόνον για πλημμέλημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου, διότι υπερισχύει ο ευμενέστερος νόμος, καθώς πλέον τα αδικήματα αυτού του τύπου είναι κακουργήματα.

Παράλληλα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της κυρίας Αδειλίνη,

• Στο πλαίσιο της έρευνας ενεπλάκησαν πέραν της δικαιοσύνης τρεις ανεξάρτητες αρχές.

• Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους».

• Εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες, «πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες»

• Από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση υποβλήθηκε πόρισμα 300 σελίδων όπου αναφέρονται αναλυτικά όλες οι ενέργειες.

• Μεταξύ άλλων οι πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν, τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν σε ΗΠΑ και Ελβετία και απαντήθηκαν και λεπτομερής αναφορά για τις ενέργειες της δικαιοσύνης σε συνδυασμό με άλλες ανεξάρτητες η κρατικές αρχές.
Τέλος, σημειώνεται ότι για την τότε αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου η πειθαρχική έρευνα που έγινε από τον Άρειο Πάγο κατέληξε σε απαλλαγή της η οποία και εγκρίθηκε αρμοδίως.
Κυβερνητικές πηγές για παρακολουθήσεις: Η δικαιοσύνη μίλησε.

2.«Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

«Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της.
Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

3.Κασσελάκης για υποκλοπές: Η εμπιστοσύνη μου προς τη Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά
Κάνει λόγο για ανάγκη «ριζικής αλλαγής στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης»

«Με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης ότι «μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Αναλυτικά η ανάρτηση Κασσελάκη:

«Σας μιλώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά.
Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων.
Γι' αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

4.Ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαμηνύοντας πως δεν θα σταματήσει τον δικαστικό αγώνα για τη δικαίωσή του, μίλησε για «διπλό σκάνδαλο: Σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης», σημειώνοντας πως «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα λάβει τέτοιες διαστάσεις». Απευθύνθηκε μάλιστα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη που βρισκόταν στα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας πως «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της, έχουν επιμολύνει τις συντεταγμένες εξουσίες της χώρας, πρώτα την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη».

«Η κάθε εποχή έχει τους δικούς της Παπαγγελόπουλους. Και οι κρίνοντες κρίνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «η σημερινή απόφαση λειτουργεί ως προσωρινό πλυντήριο ευθυνών των κυβερνώντων, για όσο θα είστε κυβέρνηση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline