Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024  22:44:39

Δεν έχει ούτε μπέσα φιλίας ούτε όρια πολιτισμού, ο άθλιος Ερντογάν: Με εντολή του τελέστηκε μνημόσυνο στην Αγία Σοφία για τον Ισμαήλ Χανίγια. Κύριο

Εικόνες ντροπής και βαρβαρότητας της μουσουλμανικής Τουρκίας στο παγκόσμιο, διαχρονικό μνημείο όλης της Χριστιανοσύνης.

Εθνικό πένθος στην Τουρκία

Ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια κηρύχθηκε στην Τουρκία η σημερινή μέρα , από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, συμπίπτει με την κηδεία και ταφή του Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:

«Προκειμένου να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό αγώνα και την αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, κηρύχθηκε μονοήμερο εθνικό πένθος αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου, λόγω του μαρτυρικού θανάτου του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Μνημονεύω τον Ισμαήλ Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες με ευλάβεια, και τόσο εκ μέρους μου όσο και εκ μέρους του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον παλαιστινιακό λαό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι γιοί του Ισμαήλ Χανίγια, Αμπντουσαλάμ και Χεμάμ.
Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Χάκαν Φιντάν, στην κηδεία του Χανίγια θα παραστούν εκ μέρους της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος Τζεβνέτ Γιλμάζ και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Εντάσεις μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον αναπληρωτή Τούρκο πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη, επειδή η τουρκική σημαία στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ κυμάτιζε μεσίστια ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε ανακοίνωσή του.

Ο Χανίγια δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Η ανακοίνωση του Κατς ανέφερε ότι ο Χανίγια ήταν ο ηγέτης της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στην ομηρεία στη Γάζα περισσότερους από 250 ανθρώπους, πυροδοτώντας τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, απαντώντας στην ανακοίνωση του Κατς με ανάρτηση στο Χ, τόνισε: «Δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη σκοτώνοντας διαπραγματευτές, απειλώντας διπλωμάτες», σε μια προφανή αναφορά στη δολοφονία Χανίγια.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι.

Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

2.Ο Τούρκος πρόεδρος παρά τις αρχικές πληροφορίες δεν παρευρέθηκε στην τελετή η οποία έγινε παρουσία χιλιάδων μουσουλμάνων - «Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής που δολοφόνοι και εισβολείς σφάζουν βάναυσα αθώους», ανέφερε ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας

Τελέστηκε στην Αγία Σοφία η τελετή εις μνήμην του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως είχε προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή η οποία ακολούθησε την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Παράλληλα με την κηδεία του Χανίγια στην Ντόχα, πραγματοποιήθηκε συμβολική τελετή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, με χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων Erbaş τέλεσε ερήμην την νεκρώσιμο προσευχή για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία. Δηλώνοντας ότι στο Κοράνι, όσοι αγωνίζονται για το καλό και τη μεταρρύθμιση δίνονται τα καλά νέα του ουρανού και όσοι επιδιώκουν την καταπίεση, την αδικία και τη διαφθορά, τους περιμένει μια αυστηρή τιμωρία, ο Erbaş είπε τα εξής: «Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή που η σκληρότητα και κάθε είδους κακία περιβάλλουν τον κόσμο. Διανύουμε μια εποχή όπου η ηθική και ο νόμος απουσιάζουν, οι κραυγές των καταπιεσμένων υψώνονται στον ουρανό και η η φύση καταστρέφεται».

«Είμαστε μάρτυρες της θηριωδίας των καταπιεστών και των τυράννων που μετατρέπουν τον κόσμο σε κόλαση. Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής καταπίεσης που δολοφόνοι και εισβολείς σφάζουν βάναυσα παιδιά, βρέφη, γυναίκες, ηλικιωμένους και αθώους σε κάθε αδύναμη χώρα του κόσμου, ειδικά στη Γάζα και την Παλαιστίνη», συνεχίζει, σε δήλωση που παρέχει το τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο Anadolu.

Όπως αναφέρει το Anadolu, μετά την νεκρώσιμο προσευχή που τελέστηκε ερήμην από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μπουρχάν Ίσλιγεν, έγινε προσευχή για τον Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Mehmet Aktaş, ο Αντιπρόεδρος του AK Party Ömer İleri, ο Γενικός Γραμματέας του AK Party Fatih Şahin, ο πρόεδρος Memur-Sen Ali Yalçın, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί πολίτες ήταν μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου Ümraniye για να τελέσουν μια κηδεία ερήμην για τον Ισμαήλ Χανίγια, πριν την νεκρώσιμη προσευχή.

Η δολοφονία του Χανίγια

Ο Χανίγια σκοτώθηκε σε «αεροπορικό» πλήγμα, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά ΜΜΕ, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ιράν, η Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν από την πλευρά τους ότι το «μοναδικό» πλήγμα εκτός επικράτειας στο οποίο προχώρησαν προχθές το βράδυ ήταν εκείνο που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολά, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline