Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024  22:41:34

Ξεθυμασμένο σενάριο του 1990, εμφανίζεται σήμερα ως ... αποκάλυψη, ότι η Κάλλας είχε αποκτήσει το 1960, κρυφά, θνησιγενές παιδί με τον Ωνάση. Κύριο

Πλήθος στοιχείων και μαρτυριών επωνύμων απέκλισε ως ασόβαρο, ανακριβές και απίθανο το σενάριο αυτό.

Η πρώτη «αποκάλυψη-ισχυρισμός για το θέμα αυτό. δημοσιεύτηκε μέσα από τη βιογραφία της ζωής του Ωναση και της Μαρίας Κάλλας, με τίτλο «Greek Fire: The Story of Maria Callas and Aristotle Onassis», που επιμελήθηκε ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, Νίκολας Γκέιτζ (Νικόλαος Γκατζογιάννης).

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι, από τον θυελλώδη έρωτα του Αριστοτέλη Ωνάση και της Μαρίας Κάλλας, προέκυψε ένα παιδί, το οποίο η διάσημη σοπράνο έφερε στον κόσμο στις 30 Μαρτίου 1960. Η τραγουδίστρια της όπερας, συγκεκριμένα, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, τον καρπό του έρωτά της με τον Έλληνα εφοπλιστή. Στο παιδί αυτό έδωσε, μάλιστα, το όνομα «Όμηρος», όνομα που, όπως λέγεται, εμπνεύστηκε από έναν θείο του Αριστοτέλη Ωνάση.Ολα αυτά με απόλυτη μυστικότητα, όπως και η μακρά, πολύμηνος περίοδος της εγκυμοσύνης της,

Όπως υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ο Γκέιτζ, η Μαρία Κάλλας έμεινε έγκυος στο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση το καλοκαίρι του 1959, όταν η σχέση μεταξύ τους βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο καρπός του έρωτα του θρυλικού ζευγαριού, που δεν παρουσιάστηκε ποτέ επίσημα ως ζευγάρι στη διεθνή κοινωνία, παρ' ότι ο δεσμός μεταξύ τους ήταν ευρέως γνωστός, γεννήθηκε με καισαρική τομή, κατά τον όγδοο μήνα της κύησης.
Η γέννα, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου εύκολη και το παιδί ήρθε στον κόσμο με αναπνευστικά προβλήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο οργανισμός του δεν άντεξε και, λίγες ώρες αργότερα, το παιδί έφυγε από τη ζωή, τόσο αθόρυβα και διακριτικά, όσο ήρθε σε αυτήν.

Εκτός από αυτούς τους δύο, οι μόνοι άνθρωποι που γνώριζαν για την εγκυμοσύνη της Κάλλας ήταν οι δύο υπηρέτες της και, μερικά χρόνια αργότερα, η πιανίστρια και στενή της φίλη, Βάσω Δεβετζή. Όμως όλοι αυτοί σε δηλώσεις τους, πολλές μάλιστα, διέψευδαν το γεγονός και της εγκυμοσύνης και της γέννησης κατηγορηματικά, όπως και στις μαρτυρίες τους, εκείνης τη εποχής, φίλοι και στενοί συνεργάτες της Κάλλας,

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο έργο του ο Γκέιτζ, η Κάλλας εμφάνισε το παιδί στο νοσοκομείο με το ψευδώνυμο Λενγκρίνι (Lengrini), για να εξασφαλίσει απόλυτη μυστικότητα, σε ό,τι αφορά στη σχέση του παιδιού με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Έτσι, ολόκληρο το όνομά του ήταν Όμηρος Λενγκρίνι (Omero Lengrini). Αυτή ήταν, άλλωστε, και η επιθυμία του ίδιου του Έλληνα μεγιστάνα, καθώς ο καρπός του έρωτά του με την Ελληνίδα σοπράνο ήταν ένα μωρό που δεν αποδέχθηκε ποτέ. Λυπηρό, δραματικό αλλά και αυτό απολύτως ανακριβές.

Πολλοί ήταν εκείνοι που διέψευδαν το σενάριο του συγγραφέα Ν. Γκέιτζ, χαρακτηρίζοντας αναληθείς τους ισχυρισμούς του και υποστηρίζοντας ότι, το διάστημα εκείνο, η σοπράνο δεν είχε δώσει καμία ένδειξη εγκυμοσύνης. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, η Κάλλας απασχολούσε τα διεθνή μέσα, είχε μεγάλη κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα και γενικλα και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κρύψει την εγκυμοσύνη από τους δημοσιογράφους.

Άλλωστε, υπάρχουν φωτογραφίες, που έχουν τραβηχτεί στις 5 Φεβρουαρίου 1960, έναν μηνά πριν τον υποτιθέμενο τοκετό, όπου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας «Dolce Vita» του Φελίνι. Στις φωτογραφίες αυτές, η Κάλλας μοιάζει πραγματικά αδύνατη. Επίσης, σε φωτογραφίες του ίδιου μήνα, η Κάλλας είχε δειπνήσει με τον Μενεγκίνι στη «Χρυσή Βάρκα», ένα κοσμικό εστιατόριο του Μιλάνου. Έπειτα από εκείνη τη συνάντηση, μάλιστα, είχαν φουντώσει οι φήμες που ήθελαν το πρώην ζευγάρι να συμφιλιώνεται. Η Κάλλας, ωστόσο, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ήταν αβάσιμες αυτές οι πληροφορίες και ζήτησε να την αφήσουν ήσυχη να ασχοληθεί με τα ζητήματά της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο λόγος της συνάντησης ήταν η διάψευση από τη μεριά της Κάλλας των υποτιθέμενων δηλώσεων που είχε κάνει στη γαλλική εφημερίδα «Φρανς-Σουάρ», σύμφωνα με τις οποίες επιθυμούσε να σταματήσει το τραγούδι, διότι δεν την ενδιέφερε πλέον η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία και το μόνο πράγμα που ήθελε ήταν να αποκτήσει ένα παιδί. Μάλιστα, όπως ανέφερε η εφημερίδα, δεν απέκτησε παιδί εξαιτίας του συζύγου της, ο οποίος την είχε εμποδίσει «δια να μην χάσει ένα έτος από την σταδιοδρομία της».

Μαρία Κάλλας: Αποκάλυψη για τον γιο που φημολογείται πως είχε αποκτήσει κρυφά η ντίβα της όπερας με τον Ωνάση

Οι φήμες ότι είχαν αποκτήσει κρυφά έναν γιο, τον Όμηρο Lengrini, προήλθαν από τη βιογραφία του Νίκου Γκατζογιάννη «Greek Fire" κι έκτοτε συνδέεται με την ιστορία της Κάλλας – Τι συνέβη πραγματικά
Ένα από τα πιο συναρπαστικά και ενδιαφέροντα βιβλία που έχουμε διαβάσει για την Μαρία Κάλλας είναι το "CASTA DIVA – ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ: Η ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΗΣ" της Lyndsy Spence που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ήταν μεγάλη μας τιμή και χαρά να φιλοξενήσουμε ένα κείμενο της συγγραφέως γραμμένο αποκλειστικά για το πρώτο τεύχος του περιοδικού Grace αλλά και τη συναρπαστική απόκάλυψη που έκανε για το Elena's Diary ρίχνωντας φως στις φήμες που ήθελαν την Κάλλας να έχει αποκτήσει έναν γιο με τον Αριστοτέλη Ωνάση:

Πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια, άρχισαν φήμες ότι η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχαν αποκτήσει κρυφά έναν γιο, τον Όμηρο Lengrini, ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στις 30 Μαρτίου 1960. Ο ισχυρισμός προήλθε από τη βιογραφία του Νίκου Γκατζογιάννη," Greek Fire", και έκτοτε συνδέεται με την ιστορία της Κάλλας .

Πράγματι, ο Όμηρος ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αλλά δεν ήταν γιος της Κάλλας.

Η Clinica Dezza στο Μιλάνο, όπου λέγεται ότι η Κάλλας γέννησε έναν γιο, χρησιμοποιήτο από ένα κοντινό μοναστήρι για τις ανάγκες ανύπαντρων μητέρων. Γυναίκες και κορίτσια από εύπορες οικογένειες μπορούσαν να πληρώσουν για να παραλείψουν τα ονόματά τους από τα πιστοποιητικά γέννησης. Το Lengrini δεν ήταν ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε η Κάλλας, αλλά το επώνυμο δόθηκε από όποιν κατέγραψε τη γέννηση του αγοριού πιθανότατα κάποια καλόγρια. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, τα νόθα παιδιά στην Ιταλία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα οικογενειακά ονόματα των γονιών τους, καθώς αυτό ήταν ένα καθεστώς που προορίζετο για όσα τέκνα γεννήθηκαν εντός γάμου.

Αντίθετα, τα επώνυμά που τους δίνονταν ήταν ένας υπαινιγμός για την καταγωγή τους ή τα γενέθλιά τους, δηλαδή το μέρος από όπου ήρθαν οι μητέρες τους ή μια γιορτή. Τα αρχεία δείχνουν ότι το Lengrini ήταν ένα υποστατικό κοντά στα ιταλο-ελβετικά σύνορα και περαιτέρω έρευνα αποδεικνύει ότι η μητέρα του Ομήρου Λεγκρίνι ήταν μια ανύπαντρη έφηβη, που είναι υποχρεωμένη να ξαναζεί τον θάνατο του γιου της, κάθε φορά που επαναλαμβάνεται η ιστορία με το παιδί στις βιογραφίες της Κάλλας και στα δημοσιεύματα του Τύπου.

Από την ξεκίνημα του γάμου της Κάλλας με τον Μπατίστα Μενεγκίνι το 1949 η λυρική τραγουδίστρια λαχταρούσε να αποκτήσει παιδιά. Θα έμενε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, γιατί ο Μενεγκίνι της είπε ξεκάθαρα: «Αυτό θα σε κάνει να χάσεις έναν χρόνο από την καριέρα σου». Η συμφωνία του Μενεγκίνι με την Κάλλας ήταν καθαρά επιχειρηματική εκείνη όμως τον λάτρευε και θα έμενε μαζί του, αν την αντιμετώπιζε ως σύζυγο και όχι ως εμπόρευμα. Από το 1952, σύμφωνα με μια επιστολή προς τον Αμερικανό δικηγόρο της το 1960, ζούσαν πλατωνικά. Τον Αύγουστο του 1959, πριν φύγει για μια κρουαζιέρα με τον Ωνάση, ανακάλυψε ότι ο Μενεγκίνι είχε σπαταλήσει την περιουσία της και του ζήτησε την ελευθερία της αλλά εκείνος αρνήθηκε. Το διαζύγιο στην Ιταλία ήταν παράνομο. Κάπως έτσι, έχοντας ερωτευτεί τον Ωνάση στην κρουαζιέρα, βρήκε τη δύναμη να καταθέσει δικαστικό χωρισμό από τον Μενεγκίνι.

Ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 1959, ο ιταλικός Τύπος είχε υποθέσει ότι η Κάλλας ήταν έγκυος. Οι φήμες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο ιταλικό περιοδικό Annabella, το οποίο έγραφε ότι η Κάλλας υπέφερε από «ζάλη, ξαφνική ασθένεια και είχε μια πιο εύθυμη από την κανονική εμφάνιση». Οι κουτσομπόληδες αρθρογράφοι βομβάρδισαν το σπίτι της με τηλεφωνήματα, αναζητώντας τυχόν ενδείξεις εγκυμοσύνης και γράφοντας ότι φαινόταν «χλωμή και φθαρμένη». Σε δήλωσή της, η Κάλλας είπε:

«Η παρέμβαση στην ιδιωτική μου ζωή μου έχει φτάσει πλέον σε ένα άνευ προηγουμένου σημείο. Η αναφορά της εγκυμοσύνης μου είναι εντελώς αβάσιμη. Τώρα εξετάζω το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής κατά των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη δημοσίευση αυτής της ψευδούς αναφοράς».

Στις αρχές του 1960, η Κάλλας περίμενε παιδί με τον Ωνάση και εκείνος της πρόσφερε χρήματα για να το αποβάλει. ΗΚάλλας ίσως νόμιζε ότι ο Ωνάσης θα άλλαζε γνώμη και θα την παντρευόταν όταν και οι δύο θα ήταν ελεύθεροι από τους συζύγους τους. Έκανε λάθος: ο Ωνάσης είχε ξεκινήσει μια παράλληλη σχέση με μια γυναίκα που λεγόταν Agnetta Castallanos, η οποία θα κρατούσε δύο χρόνια.

Η Κάλλας συναντήθηκε με τον Μενεγκίνι για να συζητήσουν την έκδοση ενός διαζυγίου στην Αμερική – είχε άλλωστε την αμερικανική υπηκοότητα μέχρι το 1966– και ζήτησε την υπογραφή του σε ένα έγγραφο. Με μια απλή διαδικασία, στο συμβόλαιο χωρισμού τους, είχαν διαπραγματευτεί δύο συγκεκριμένες ρήτρες: Ο Μενεγκίνι δεν μπορούσε να αντιταχθεί ή να την εμποδίσει να ζητήσει διαζύγιο στην Αμερική, ούτε μπορούσε κανένας από τους δυο τους, ενώ ήταν ακόμη νόμιμα παντρεμένοι, να συμπεριφερθεί με τρόπο που να προκαλούσε σκάνδαλο. Κάποιος κοντά στην Κάλλας ενημέρωσε τον Μενεγκίνι για την εγκυμοσύνη της και εκείνος προσπάθησε να την εκβιάσει για να του δώσει το πενήντα τοις εκατό των δικαιωμάτων από τις ηχογραφήσεις της. Εκείνη αρνήθηκε, τονίζοντας ότι καταστράφηκε οικονομικά λόγω του κακού χειρισμού των οικονομικών της από τον Μενεγκίνι. Έτσι, εκείνος την απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το διαζύγιο και θα αποκαλύψει την εγκυμοσύνη της. δημιουργώντας έτσι σκάνδαλο και παρουσιάζοντας την να παραβιάζει την συμφωνία που είχαν κάνει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline