Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024  03:57:19

«Φωτιά κόλαση σε πόλεις της Αττικής, όχι μόνο σε δασικές περιοχές. Σπίτια-περιουσίες σε στάχτη..» – Τα διεθνή ΜΜΕ για την τριήμερη δοκιμασία Κυβέρνησης και κατοίκων. Κύριο

 Η πρωτοφανής καταστροφή μετά ένα δίμηνο καλής αντιμετώπισης των κινδύνων από πυρκαγιές εφέτος. Για να έλθουν οι πυρκαγιές της Αττικής να διαψεύσει την «αναγκαία ετοιμότητα στις μεγάλες πυρκαγιές» και να προκαλέσει πολλά παράπονα κατοίκων και φορέων σε διαδίκτυο και τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

Φωτιά παντού. Από το Βαρνάνα μέχρι το Γραμματικό, από το Καπανδρίτι μέχρι τη Λίμνη του Μαραθώνα, από τον Άγιο Στέφανο, τη Σταμάτα, τη Δροσιά και τον Διόνυσο μέχρι την Πεντέλη. Από τη Νέα Μάκρη τη Ραπεντόζα και την Καλλιτεχνούπολη στον αστικό ιστό, το πάτημα Χαλανδρίου το πάτημα Βριλησσίων ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας στην Αττική δεν έχει τέλος.

Το «επιτελικό κράτος» κάηκε και μαζί με αυτό σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες έγιναν στάχτη. Κόποι ετών καταστράφηκαν με τις φλόγες φωτιάς να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που εδώ και 24 ώρες μάχονται ηρωικά για να δαμάσουν τη φωτιά.

Κόλαση φωτιά στην Πεντέλη
Η «ετοιμότητα κρατικού μηχανισμού» αποδείχτηκε ελλιπής με τις αναφορές για καμένα σπίτια να είναι δεκάδες. Τη Δευτέρα η φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό καίγοντας σπίτια στην Πεντέλη και στα Βριλήσια. Από το πρωί έχουν καταγραφεί περισσότερες από 40 αναζοπυρώσεις με τη Νέα και Παλαιά Πεντέλη να βιώνει την... «κόλαση».

Εκτεταμένα ρεπορτάζ, ακόμη και αναμεταδόσεις live κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Αττική ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής.
Η φωτιά, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, έχει καταστρέψει μια τεράστια έκταση, περνώντας από τη Σταμάτα, τη Ραπεντώσα, την Πεντέλη και απειλεί τα Βριλήσσια.

Γερμανία

«Φωτιά κόλαση στην Αττική», είναι ο τίτλος της γερμανικής ΤΑΖ που σημειώνει:
«Καταστροφικές δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας από την Κυριακή. Αρκετά μέρη χρειάστηκε να εκκενωθούν από τους κατοίκους τους. Οι άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης».

TAZ

df57

Ισπανία

«Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους λόγω τεράστιας δασικής πυρκαγιάς έξω από την Αθήνα», γράφει η ισπανική El Pais. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ότι η φωτιά από τον Βαρνάβα «απλώθηκε σαν κεραυνός» προς τα νοτιοανατολικά και έχει κάψει σπίτια.

El Pais

Η El Mundo γράφει ότι εξαιτίας των πυρκαγιών, που καίει εκτός ελέγχου, έχουν εκκενωθεί πέντε πόλεις, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

hj8hj

El Mundo

nuofy

Βρετανία
Οι Eλληνες αξιωματούχοι απομακρύνουν τους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά κινείται «σαν αστραπή», γράφει ο Guardian, που κάνει live μετάδοση ειδήσεων από την Αθήνα. Προσθέτει ότι περισσότεροι από 670 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, που έχει σχηματίσει μέτωπο 12 μιλίων στα περίχωρα της Αθήνας.

Guardian

fyudr

Το BBC, στο δικό του live-blogging, έχει τίτλο τη δήλωση του δημάρχου Μαραθώνα: «Ολόκληρη η πόλη μας έχει τυλιχτεί στις φλόγες».
BBC

Γαλλία
«Φωτιά στην Ελλάδα» γράφει η γαλλική Le Figaro και προσθέτει: «Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη γιγάντια πυρκαγιά που βρίσκεται προ των θυρών της Αθήνας».

Le Figaro
Ιταλία
«Μεγάλη φωτιά στην Ελλάδα, έντεκα πόλεις γύρω από την Αθήνα εκκενώθηκαν. Πλοία από τις Κυκλάδες και την Κρήτη εκτρέπονται σε άλλα λιμάνια», αναφέρει από την πλευρά της η ιταλική La Repubblica. Στο ρεπορτάζ προσθέτει ότι «η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής, δεν έχει σβήσει και επεκτείνεται λόγω του ανέμου. Έχουν πληγεί κατοικημένες περιοχές στον Βαρνάβα και τον Μαραθώνα».

sdyh46s

cftdcfd575

La Repubblica

Και η La Stampa: «Αθήνα: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς»

ddd5757

Meteo για πυρκαγιά: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»

«Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα», σημειώνει το Meteo, που επεξεργάστηκε δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2.

Την περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική αποτυπώνουν δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, τα οποία επεξεργάστηκε το Meteo.gr.
Τα δεδομένα από τον δορυφόρο, ο οποίος πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την περιοχή που έχει επηρεαστεί, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.
«Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα», σημειώνει το Meteo.

Δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς του Βαρνάβα
Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA, δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline