Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024  20:03:59

Τιμή και δόξα στη Αρχαία Ελλάδα στο Παρίσι, με πικρό απολογισμό : η χώρα ήλθε...51η στα μετάλλια. Μόνο ένα χρυσό και ένα αργυρό. Τελευταίοι από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Κύριο

Τελετή λήξης: Ύμνος στη χρυσή ανθρωπότητα και την αιώνια Ελλάδα.

Ο μασκοφόρος άνδρας και η ιππέας λίγο πριν παραδώσουν την ελληνική σημαία στον Χρυσό Εξερευνητή. 

Οι Ολυμπιονίκες Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο μετάλλιο στο ύψος) και η Ευαγγελία Πλατανιώτη (6η θέση στην καλλιτεχνική κολύμβηση με τη Σοφία Μαλκογεώργου) ήταν οι σημαιοφόροι της Ελλάδας και οι πρώτοι από όλους τους αθλητές των εθνικών αποστολών που εισήλθαν στο στάδιο του Παρισιού χθες Κυριακή για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Εκτός από την καθιερωμένη «πρωτιά» των Ελλήνων αθλητών, που ηγούνται των παρελάσεων στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων, τιμητικό για την Ελλάδα, όπου γεννήθηκαν οι αγώνες πριν από 2800 χρόνια, ήταν και το αφιέρωμα – αναφορά στην αναβίωσή τους από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1896.
Στο Stade de France aκούστηκαν τόσο ο ελληνικός Εθνικός Υμνος, όσο και ο Υμνος στον Απόλλωνα, ο αρχαιότερος που έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας και η παρτιτούρα του οποίου σώζεται στο Λούβρο.
Από τους πρωταγωνιστές της τελετής, η οποία είχε τίτλο «Records», μετά τους αθλητές, στο στάδιο εισήλθε Ο Χρυσός

Εξερευνητής. Εμπνευσμένος από τον θρυλικό χρυσό δίσκο που έστειλε στο διάστημα η NASA το 1977, ο μυστηριώδης εξερευνητής ενθουσίασε αμέσως το κοινό.

Ο Τομά Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής των τελετών έναρξης και λήξης, εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα ως αναφορά στον χρυσό δίσκο που περιστρέφεται στο διάστημα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, με τα σκάφη Voyager 1 και 2 και αποτελεί συμπύκνωμα – ταυτότητα της ανθρωπότητας: εικόνες, ήχοι της φύσης και των ζώων, κομμάτια του Μότσαρτ, του Μπαχ ή ακόμα και του Τσακ Μπέρι, καθώς και περίπου 50 γλώσσες, ακούγονται σαν παγκόσμια συμφωνία.
Ο δίσκος, διαμέτρου 30 εκατοστών, φτιαγμένος από ουράνιο 238, έχει σκοπό να νικήσει τον χρόνο και τις ακραίες συνθήκες στο διάστημα, όπως ισχυριζόταν τότε η NASA.

Ο Χρυσός Εξερευνητής, σύμβολο της μνήμης της Γης, στο πλαίσιο της παράστασης της τελετής, προσγειώθηκε σε μία κατεστραμμένη Γη, όπου βρίσκει τα απομεινάρια του Ολυμπισμού.
Ο μασκοφόρος άνδρας και η ιππέας της τελετής έναρξης των Αγώνων έκαναν την εμφάνισή τους και στη λήξη για να μεταφέρουν και να παραδώσουν την ελληνική σημαία στον Χρυσό Εξερευνητή σηματοδοτώντας την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιστορία.
Ο Εθνικός Υμνος της Ελλάδας ακούστηκε με όλα τα φώτα να έχουν σβήσει στο στάδιο, ενώ η ελληνική σημαία ανυψωνόταν.

Στη συνέχεια, ο πιανίστας Αλέν Ρος καθισμένος σε ένα αιωρούμενο πιάνο, μαζί με τον διάσημο πιανίστα και τραγουδιστή της όπερας Μπέντζαμιν Μπερνχάιμ, ερμήνευσε τον Υμνο στον Απόλλωνα, συνοδευόμενος από τη μαγευτική χορογραφία των Ολυμπιακών δαχτυλιδιών.

Την εμφάνισή του στο γαλλικό στάδιο έκανε και το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο επίσης βρίσκεται στο Λούβρο.

Στην 51η θέση των μεταλλίων
Ως προς τη συγκομιδή μεταλλίων, η Ελλάδα κατέλαβε την 51η θέση στον σχετικό πίνακα, καθώς συγκέντρωσε συνολικά οκτώ μετάλλια, εκ των οποίων το ένα χρυσό με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος. Μετάλλιο κατέκτησαν συνολικά 92 χώρες, οι 64 εκ των οποίων τουλάχιστον ένα χρυσό. Και ακόμη ένα ασημένιο με τα υπόλοιπα μόνο χάλκινα.

Ο τελικός του μπάσκετ γυναικών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία έκλεισε το αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού.

Ολοκληρώθηκαν οι 33οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι. Ο τελικός στο μπάσκετ γυναικών ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ ήταν το τελευταίο αθλητικό event της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη.
Το χρυσό μετάλλιο των Αμερικανίδων έφερε τις ΗΠΑ στην κορυφή της κατάταξης των μεταλλίων με 126 στο σύνολο και 40 χρυσά. Τον ίδιο αριθμό χρυσών μεταλλίων (που είναι το κριτήριο) κατέκτησε και η Κίνα, που είχε 91 στο σύνολο. Η διοργανώτρια Γαλλία βρέθηκε στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας με 64 μετάλλια (16 χρυσά, 26 ασημένια και 22 χάλκινα)

Η συγκομιδή της Ελλάδας στο Παρίσι ήταν οκτώ μετάλλια. Η Ελλάδα κατέλαβε την 51η θέση του σχετικού πίνακα αφού είχε ένα χρυσό μετάλλιο με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος. Τελευταία από όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, μαζί με την Κύπρο και το Λουξεβρούργο, με την μικρή Ολλανδία να πρωτοστατεί ανάμεσα στις δέκα πρώτες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.. Πρέπει να πούμε ότι κατέκτησαν μετάλλιο 92 χώρες, οι 64 εκ των οποίων τουλάχιστον ένα χρυσό.

Η Μποτσουάνα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γουατεμάλα και η Αγία Λουκία είναι οι χώρες που πανηγύρισαν το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η Αλβανία, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αγία Λουκία πανηγύρισαν το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία τους στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Στον πίνακα των μεταλλίων μπήκε για πρώτη φορά και η ομάδα των προσφύγων με ένα χάλκινο.

Ο Κινέζος κολυμβητής Ζανγκ Γιουφέι κατέκτησε έξι μετάλλια συνολικά (ένα ασημένιο και πέντε χάλκινα), τα περισσότερα από κάθε άλλον αθλητή στο Παρίσι. Ο Γάλλος κολυμβητής Λεόν Μαρσάν κατέκτησε τέσσερα χρυσά, τα περισσότερα από κάθε άλλοστη διοργάνωση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στην καταληκτική του ομιλία, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ έκανε λόγο για «συγκλονιστικούς» Αγώνες.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

«Ολυμπιακοί Αγώνες νέας εποχής»

Ο Μπαχ, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της ΔΟΕ το 2025, δήλωσε ότι το Παρίσι 2024 ήταν «συγκλονιστικό ή θα τολμούσα να πω, 'Seine-sational'», κάνοντας λογοπαίγνιο που παραπέμπει στον ποταμό που διασχίζει την πόλη.

Πρόσθεσε ότι ήταν «Ολυμπιακοί Αγώνες νέας εποχής», καθώς υπήρξαν οι πρώτοι «που πραγματοποιήθηκαν πλήρως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Ολυμπιακής μας ατζέντας: νεότεροι, πιο αστικοί, πιο συμπεριληπτικοί, πιο βιώσιμοι και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων».
Ο Γερμανός επικεφαλής της ΔΟΕ επαίνεσε τους αθλητές για τις «εκπληκτικές» επιδόσεις τους, λέγοντας ότι έδειξαν «το μεγαλείο για το οποίο είμαστε ικανοί εμείς οι άνθρωποι».

Και συνέχισε: «Ολο αυτό το διάστημα, ζήσατε ειρηνικά μαζί κάτω από μία στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό. Αγκαλιάσατε ο ένας τον άλλον. Σεβαστήκατε ο ένας τον άλλον, ακόμη και αν οι χώρες σας είναι χωρισμένες λόγω πολέμων και συγκρούσεων. Δημιουργήσατε μια κουλτούρα ειρήνης. Αυτό ενέπνευσε όλους εμάς και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε να ονειρευόμαστε. Σας ευχαριστούμε που μας κάνατε να πιστέψουμε σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Γνωρίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να δημιουργήσουν ειρήνη. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ειρήνης που εμπνέει τον κόσμο. Γι' αυτό καλώ όλους όσοι μοιράζονται αυτό το ολυμπιακό πνεύμα: ας ζήσουμε αυτή την κουλτούρα της ειρήνης κάθε μέρα».

Ιδιαίτερα επαίνεσε τους 45.000 εθελοντές που βοήθησαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, οι οποίοι ξεκίνησαν με βροχερή τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου.

Σκυτάλη στο Λος Αντζελες

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Τομ Κρουζ έκανε βουτιά από τη στέγη του Stade de France για να παραλάβει την Ολυμπιακή σημαία, καθώς το Παρίσι έριξε την αυλαία των Αγώνων και τη σκυτάλη πήρε το Λος Αντζελες των ΗΠΑ.

Ο Τομ Κρουζ αναχώρησε από το παρισινό στάδιο με μοτοσικλέτα «κλέβοντας» τη σημαία από τους Γάλλους για να τη μεταφέρει στην «πόλη των Αγγέλων», που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Αγώνες το 2028.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με συναυλία στην παραλία Βένις του Λος Αντζελες όπου συμμετείχαν οι Red Hot Chili Peppers, Μπίλι Αϊλις, Snoop Dogg και Dr. Dre.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline