Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024  10:30:33

Φωτιά στην Αττική: Αρκετές οι ψυχικές επιπτώσεις – Άγχος, ανασφάλεια και κατάθλιψη θα εμφανίσει το 5-10% των πυρόπληκτων. Κύριο

Οι εμπειρίες από τους συμβούλους ψυχολογίας και κοινωνικούς λειτουργούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,που θα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος στους κατοίκους Λεκανοπεδίου, μέσα σε ένα απειλητικό περιβάλλον ανασφάλειας και διαρκούς φόβου για το χειρότερο.. Οσα ανέφερε σχετικά ο καθηγητής ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης.

1.Για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τις ψυχολογικές συνέπειες στην ψυχολογία των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες μίλησε ο καθηγητής ψυχιατρικής Στέλιος Στυλιανίδης. Πρόβλημα υπαρκτό, από χρόνια τώρα.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, οι πληττόμενοι θα επηρεαστούν ψυχολογικά σε ποσοστό 5 έως 10 %. Μιλώντας για τα ψυχικά τραύματα που θα πρέπει να διαχειριστούν όσοι είδαν τις περιουσίες τους να απειλούνται ή να καταστρέφονται και όλοι όσοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν το βιός τους ανέφερε ότι εξαρτάται πρώτον, από την ευαλωτότητα και τη δυνατότητα ανθεκτικότητας του κάθε ατόμου. «Το τραύμα είναι μια χιλιοειπωμένη έκφραση» πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης σχολιάζοντας ότι δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι χάνουν ένα στοιχείο περιουσίας θα τραυματιστούν διαχρονικά.

Ωστόσο, όπως είπε «είναι δικαιολογημένο να εκδηλώνονται άγχος, λύπη, απελπισία, διαταραχές ύπνου και ψυχοσωματικά συμπτώματα». Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης ποσοστό «5 – 10% του γενικού πληθυσμού που υπόκειται σε μια τέτοια καταστροφή, παρουσιάζει κοινές ψυχιατρικές διαταραχές, δηλαδή άγχος και κατάθλιψη».

«Μιλάμε για αλλαγή κουλτούρας»

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης μίλησε και για την επόμενη ημέρα από τις πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική λέγοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα ως κοινωνία. «Μιλάμε για μια συνολική ριζική αλλαγή κουλτούρας που θα πρέπει λίγο να μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της καταστροφικότητας» δήλωσε προσθέτοντας ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός σε συνεργασία με την Τοπική αυτοδιοίκηση, με την Πολιτική Προστασία.
Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει κ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline