Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024  01:26:16

Απίστευτη εξέλιξης: Πάνω από 121.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κουρσκ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πόλη του Ροστόφ μετά από ουκρανική επίθεση. Κύριο

Η Προλετάρσκ, μια πόλη 20.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και περίπου 350 χιλιομέτρων από τις ζώνες μαχών που κρατάει το Κίεβο στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Προλετάρσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.
Το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή Κουρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τις τοπικές αρχές η πόλη Προλετάρσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου χθες, Κυριακή (18.08.2024), είχε προκληθεί από επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) πυρκαγιά σε αποθήκες καυσίμου και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 18 πυροσβέστες.
Οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε χθες το πρωί σε βιομηχανική εγκατάσταση στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ, συνεχίζονταν τη Δευτέρα (19.08.2024), ανέφεραν οι αρχές της Προλετάρσκ σε ανάρτησή τους στο Telegram.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) της Κυριακής, πρόσθεσαν.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκολούμπεφ ανέφερε ότι 18 πυροσβέστες χρειάστηκε να λάβουν περίθαλψη από γιατρούς και ότι 4 από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, επιπρόσθετα μέσα εστάλησαν στην περιοχή για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά «εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».

Ουκρανικά χτυπήματα, σε θέσεις άμυνας οι Ρώσοι

Χθες, ο περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από την πτώση συντριμμιών μετά «την απώθηση επίθεσης με drones από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί.
Παράλληλα πηγή των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών GUR επιβεβαίωσε χθες στο AFP ότι drones επιτέθηκαν στην εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμου και πετρελαϊκών προϊόντων Kavkaz που βρίσκεται στην Προλετάρσκ.

Σύμφωνα με την πηγή, η εγκατάσταση αυτή εφοδιάζει το ρωσικό «στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα».
Η Προλετάρσκ, μια πόλη 20.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και περίπου 350 χιλιομέτρων από τις ζώνες μαχών που κρατάει το Κίεβο στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου το 2022, το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο επανειλημμένως εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα σύνορά του, στο πλαίσιο αυτών που χαρακτηρίζει «δίκαια» αντίποινα στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών του υποδομών.
Οι επιθέσεις αυτές με drones σημειώνονται καθώς η Ουκρανία έχει εξαπολύσει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου δηλώνει ότι ελέγχει πάνω από 80 κοινότητες.

Στο μεταξύ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κοινότητα Ζαλίζνε, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Τορέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Οι μονάδες του ρωσικού στρατού «απελευθέρωσαν μια από τις μεγαλύτερες περιοχές του οικισμού του Τζέρζινσκ (Τορέτσκ στα ουκρανικά), αυτή του Αρτιόμοβο (Ζαλίζνε στα ουκρανικά)«, αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κουρσκ, η αχίλλειος πτέρνα του Πούτιν - Πώς η αλλάζει ο ρους του πολέμου

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός έπληξε το ρωσικό γόητρο - Υπό άκρα μυστικότητα η εισβολή της Ουκρανίας - Η Ρωσία δέχθηκε εισβολή στο έδαφός της για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Με δεμένα μάτια Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι μεταφέρονται σε ουκρανικό έδαφος
Εισβολή επί ρωσικού εδάφους για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δέχεται το τελευταίο δεκαήμερο η Μόσχα, καθώς οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν να αλλάξουν ρόλους περνώντας στην αντεπίθεση και καταλαμβάνοντας ρωσικές συνοριακές θέσεις βόρεια, στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ.

Οι εικόνες χιλιάδων αμάχων να εγκαταλείπουν άρον άρον τις εστίες τους, παράλληλα με τη σύλληψη δεκάδων Ρώσων στρατιωτών ως αιχμαλώτων, σκόρπισαν αμηχανία στο Κρεμλίνο, ενώ άφησαν εμβρόντητη τη Δύση, καθώς ελάχιστες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει για το colpo grosso του Κιέβου λίγο πριν από την εκτέλεσή του.

Σε μια πρώτη κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να «διώξει τον εχθρό» από τη Ρωσία, αλλά από τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου και εξής, οπότε άρχισε να ξεδιπλώνεται η ουκρανική αντεπίθεση, τα ρωσικά στρατεύματα όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να την αναχαιτίσουν, αλλά καταγράφουν σημαντικές απώλειες θέσεων και... εφεδρειών, χάνοντας ήδη, κατά το BBC, 1.000 άνδρες την ημέρα τους τελευταίους δύο μήνες.

Για πλειάδα αναλυτών, η κίνηση των Ουκρανών να μεταφέρουν το θέατρο του πολέμου στην έδρα της Ρωσίας συνιστά μια εντυπωσιακή αλλαγή τακτικής, αν και η Μόσχα είχε περιοριστεί το τελευταίο διάστημα σε επιθέσεις από αέρος, μετρώντας τα βήματά της στον πόλεμο ξηράς.

Αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις, το Κρεμλίνο καθυστέρησε να αντιδράσει συντριπτικά, αφού μετά τη συμπλήρωση μόλις μιας εβδομάδας από την έναρξη της επίθεσής τους οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατείχαν υπό τον έλεγχό τους περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής επικράτειας και 82 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή όσο ποσοστό ουκρανικής γης κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια δυόμισι ετών.

Ταυτόχρονα, τα πρώτα αποτελέσματα της ουκρανικής επέλασης εντυπωσίασαν και τους Δυτικούς συμμάχους τους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν άγνοια για την καταδρομική επιχείρηση του Κιέβου, αλλά και ανακούφιση, καθώς διευρύνεται η νομιμοποιητική τους βάση έναντι των δυτικών κοινωνιών -και ιδίως των ευρωπαϊκών- που στηρίζουν υλικά και ακατάπαυστα επί δυόμισι χρόνια τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Την Κυριακή, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε και δεύτερη βασική γέφυρα στην περιοχή του Κουρσκ, επιδιώκοντας να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Μόσχας.

«Μείον άλλη μία γέφυρα», δήλωσε ο διοικητής της ουκρανικής αεροπορίας, Μίκολα Ολεσούκ, στο Telegram, δημοσιεύοντας εναέριο βίντεο από μια έκρηξη σε γέφυρα κοντά στην πόλη Ζβαννόε της Ρωσίας. Η αεροπορία συνεχίζει να στερεί από τον εχθρό τις δυνατότητες ανεφοδιασμού με ακριβείς αεροπορικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι κατέστρεψε μια άλλη γέφυρα στην γειτονική πόλη Γκλουσκόβο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline