Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  07:39:45

Με ανακούφιση ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Δύσκολο και αιχμηρό το καλοκαίρι για την Κυβέρνηση, αλλά σχεδόν ...διαλυτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου και η αναμονή για τις νέες δημοσκοπήσεις. Κύριο

Ρευστότητα, αβεβαιότητα και θολό αύριο είναι η διαπίστωση του Μαξίμου και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ. Χαλαρή ενότητα, αντιπαλότητες και προσωπικές φιλοδοξίες μόνο, μικροπολιτική, αδιαφορία για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου αλλά αυτές τις ανάγκες-υποδείξεις οπαδών και στελεχών.

Η πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί να ανακάμψει σταδιακά εδραιώνεται. Τον τελευταίο περίπου ένα μήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα μόνο για αρνητικούς λόγους, ενώ ανάλογα σοβαρά προβλήματα ηγεσίας και ενότητας μαστίζουν πλέον και το ΠΑΣΟΚ.

Με δείγματα φθοράς, τριβής στις μυλόπετρες της πενταετίας αμηχανίας, παρά την υπερδραστηριότητα τους περασμένους μήνες του Κυρ. Μητσοτάκη ως βασική της επιλογή για τη ΔΕΘ και το Φθινόπωρο γενικά να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο. Όμως τελικά και παράλληλα υπήρξε ένα καλοκαίρι πολλαπλών ατυχημάτων, διαιρέσεων και φθοράς προσώπων και καταστάσεων, απογοητευτικά για μέλη και οπαδούς για τα δύο πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με σοβαρά προβλήματα ηγεσίας, δηλαδή αποδοχής της, νέων διαιρέσεων και φιλοδοξιών γι αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα πρώτα γκάλοπ που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

Το μήνυμα που θα εκπέμψει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είναι πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση , αλλά αντίθετα υπάρχει σταθερός προγραμματισμός που υλοποιείται, μέσα σε σύστημα καθημερινής δουλειάς και σοβαρότητας, δηλαδή και τελικά θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς-όπως και την πενταετία- η υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες,ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εστιάσει σε τρεις άξονες:

 Στο πεδίο της οικονομίας, που βαδίζει ικανοποιητικά σε πολλούς τομείς, από τα δημόσια έσοδα και τον τουρισμό έως τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Με αρκετές παροχές, επιδόματα και αυξήσεις- μειώσεις κοστολογημένες και ορθολογιστικές.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει έκτακτες ενισχύσεις-παρεμβάσεις όποτε κρίνεται αναγκαίο, αλλά και μόνιμα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά. Ειδικότερα, το 2025 αναμένεται να φέρει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

 Στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλήματα που γίνονται όλο και εντονότερα (π.χ. το δημογραφικό, το στεγαστικό). Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος θα υπάρξουν μεταξύ άλλων μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις τρίτεκνες οικογένειες,
Ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι και το στεγαστικό, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα.

Ήδη συγκεκριμένες δράσεις δρομολογούνται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και μεταξύ άλλων τρέχει πρόγραμμα, όπως το Ανακαινίζω – Νοικιάζω (όπου τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις). Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει σε εφαρμογή ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και να διασφαλιστούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια (εξετάζονται αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια), ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου στο πλαισίου του προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής».

 Στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Από το Μαξίμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία (με μέτρα όπως το ψηφιακό σχολείο), η ασφάλεια των πολιτών, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης κ.α.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Ιουλίου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «οι παρεμβάσεις μας έχουν μια διπλή αναφορά: αφενός άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και από την άλλη σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την πορεία μας προς τα εμπρός».

2.Με το βλέμμα στην αντιπολίτευση

Με την κυβέρνηση να έχει ήδη μπει σε διαδικασία ΔΕΘ, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα, ενώ οι συσκέψεις από βδομάδα με επίκεντρο τη Διεθνή Εκθεση θα εντατικοποιηθούν, στο Μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν ανεπίσημες, αλλά συνεχείς ματιές στο τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η κατάσταση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επηρεάζει το κυβερνών κόμμα. Το κλίμα είναι ρευστό και για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Μια πρώτη εικόνα πάντως στο Μαξίμου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Η πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί να ανακάμψει σταδιακά εδραιώνεται. Τον τελευταίο περίπου ένα μήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα μόνο για αρνητικούς λόγους, ενώ δείχνει πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν μπορεί να διευρυνθεί και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαρκή εσωκομματική δίνη επιτείνει την πεποίθηση του Μαξίμου πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπει σε μια τροχιά άνευ επιστροφής.
Πρόγραμμα περιοδειών σε πολλές περιοχές της χώρας το φθινόπωρο καταρτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο δικομματισμός

Στην κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους και προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη τον Οκτώβριο θα έχει είτε νέο αρχηγό είτε αναβαπτισμένο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η γενική αίσθηση στο Μαξίμου είναι πως οι βασικές υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ –Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Δούκας– έχουν όλες μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο από τον Στέφανο Κασσελάκη και ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση το φθινόπωρο. Οσον αφορά την παρασκηνιακή συζήτηση για το ποιον προτιμάει το Μαξίμου για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, απάντηση δεν υπάρχει. Οπως έλεγε στην «Κ» κυβερνητική πηγή, όλοι οι υποψήφιοι έχουν και τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, και «όποιος κι αν εκλεγεί, έχουμε πολλά όπλα να τον αντιμετωπίσουμε».

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για το φθινόπωρο για μια πιθανή αναβίωση της παραδοσιακής κόντρας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να υποτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική, όμως, αρχή που οδηγεί στο συμπέρασμα πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα το φθινόπωρο είναι η ίδια η φύση του ελληνικού πολιτικού συστήματος: πρόκειται για τον βαθύ δικομματικό χαρακτήρα του, που σημαίνει πως αν η κλεψύδρα από ένα κόμμα αρχίσει να αδειάζει με ταχύ ρυθμό, θα αρχίσει να γεμίζει κάποιου άλλου κόμματος. Εξ ου και στο Μαξίμου, ανεξαρτήτως του το τι γίνεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρούν πως είναι κρίσιμο να μην αδειάσει η κλεψύδρα του δικού τους κόμματος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline