Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  08:52:53

«Δεν μπορώ να στέκομαι αδιάφορος όταν κάποιοι δηλώνουν εισόδημα 268 ευρώ το μήνα».Ο Κωστής Χατζηδάκης καταγγέλλει ανοικτά πλέον τη φοροκλοπή 400.00 ελεύθερων επαγγελματιών. Θα συνεχισθούν οι ειδικοί έλεγχοι. Κύριο

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει παρεμβάσεις στο Airbnb και φοροελαφρύνσεις για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα.

«Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με τεκμήρια είναι ένα δίκαιο μέτρο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.
«Δεν μπορώ να στέκομαι αδιάφορος όταν κάποιοι δηλώνουν εισόδημα 268 ευρώ το μήνα», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ελάχιστοι από όσους φορολογήθηκαν με τεκμήριο, αμφισβήτησαν το φόρο που πρέπει να καταβάλλουν.

Ο κύριος Χατζηδάκης ανοίγει παράθυρο μόνο για «σημειακές αλλαγές», όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν και μία ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ το χρόνο με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Παράλληλα, ο υπουργός των Οικονομικών, προαναγγέλλει παρεμβάσεις στο Airbnb και φοροελαφρύνσεις για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα, με στόχο τη μείωση του κόστους στέγασης.

2.Δίκαιο μέτρο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους χαρακτηρίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το τεκμήριο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, που εφαρμόστηκε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για πρώτη φορά. Μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης, το οποίο θα συνεχισθεί και θα οδηγήσει σε ειδικούς ελέγχους στο απεχθές φαινόμενο, όπως τόνισε σε συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που έδειξαν ότι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ, απαντούν προφανώς από μόνα τους στην κριτική που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται. Ο κ. Χατζηδάκης επιμένει: συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε τέτοιες φορολογικές δηλώσεις, λέει στη συνέντευξή του.

– Σχετικά με το στεγαστικό, θα δώσετε κίνητρα, όπως για επισκευές, ώστε να ανοίξουν κλειστά σπίτια;

– Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων, για να καλύψουμε τις ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν μεγαλύτερη πίεση.

– Αρα θα υπάρξει μια φορολογική ελάφρυνση;

– Δεν μπορώ να γίνω προς το παρόν πιο συγκεκριμένος.

– Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα υπάρξει κάποια παρέμβαση;

– Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν μια μεγάλη χρησιμότητα διότι αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες και μ' αυτόν τον τρόπο βοηθούν το τουριστικό προϊόν της χώρας και την ίδια ώρα αυξάνουν το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι σε μερικές περιοχές, όπως και στο εξωτερικό, δημιουργούν κάποιες δυσπλασίες. Εξετάζουμε προσεκτικά την εικόνα σε όλες τις επιμέρους περιοχές και θα παρέμβουμε μ' ένα πνεύμα δικαιοσύνης, χωρίς να δημιουργούμε θέμα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και χωρίς να αγνοούμε τις επιπτώσεις που δημιουργούνται σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

– Αισθανθήκατε ότι δικαιωθήκατε στο μέτρο των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που εδειξαν ότι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα 268 ευρώ τον μήνα;

– Η κυβέρνηση αυτή έχει μειώσει μια σειρά από φόρους: ΕΝΦΙΑ 35%, φόρος νομικών προσώπων από 28% στο 22%, φόρος μερισμάτων, φόροι οικογενειών με παιδιά, φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών, μηδενισμός του φόρου για την απόκτηση κρατικών ομολόγων, φόρος χαρτοσήμου, ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση, κατάργηση φόρου για γονικές παροχές.
Αλλο όμως είναι η μείωση των φόρων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και άλλο είναι η ανοχή στην παραβατικότητα. Η παραβατικότητα είναι άλλωστε νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι μόνο μία από τις 11 πρωτοβουλίες που υιοθετήσαμε. Είναι ένα μέτρο δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μια ήπια παρέμβαση, καθώς ανεβάζει την κατά κεφαλήν φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στο επίπεδο των μισθωτών. Προσωπικά, συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ως υπουργός Οικονομικών θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε δηλώσεις, με βάση τις οποίες ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 268 ευρώ τον μήνα.

Μια τέτοια κυνική και πελατειακή αντίληψη δεν μου ταιριάζει και δεν ταιριάζει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούσαν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, το έκαναν όμως μόνο λίγες εκατοντάδες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Νομίζω αυτό κάτι λέει. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ακόμη, ότι από τους επιπλέον φόρους ενισχύσαμε την παιδεία και την υγεία. Αν το καταργήσουμε, πού θα βρούμε τα λεφτά;

– Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές και σε ποια κατεύθυνση;

– Οπως είπε ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες σημειακές αλλαγές, αλλά μόνο σημειακές. Βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων αυτών θα είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που σημαίνει μια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 325 ευρώ τον χρόνο, ενώ θα επεκταθεί η περίμετρος της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για μικρά χωριά.

– Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;

– Προχωρούμε με το myDΑΤΑ, στο οποίο από το τέλος του χρόνου θα μηδενιστεί η απόκλιση του 30% στη δήλωση που υπήρχε μέχρι τώρα. Θα ακολουθήσει το ψηφιακό δελτίο αποστολής από αρχές Δεκεμβρίου σε πιλοτική βάση και η καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση, αφού πάρουμε τη σχετική άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της Ε.Ε. Στόχος μας είναι μια ψηφιακή ΑΑΔΕ. Παράλληλα, προχωρούμε τη μάχη με το λαθρεμπόριο των καυσίμων, αν και καμιά φορά μας εκπλήσσουν οι αποφάσεις ορισμένων δικαστηρίων, τις οποίες πάντως σεβόμαστε.

Η μάχη αυτή έχει αποτελέσματα. Πέρυσι είχαμε 9% πρόσθετα έσοδα χωρίς να αυξήσουμε κανέναν φόρο, ένα σημαντικό μέρος από αυτό προέρχεται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το 2024 τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικότερα, λόγω τεκμηρίων και σύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS. Ηδη το α΄ εξάμηνο τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν αυξημένα γύρω στο 10%, με πληθωρισμό κάτω από 3%. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την ανάπτυξη και με τα POS.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline