Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  19:32:03

Πόσο άλλο μπoρούν να (ξε..)πέσουν Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ ; Καρατόμηση Φάμελου, προώθηση χειροκροτητών, και ένας αρχηγός νυμφίος της μη πολιτικής σοβαρότητας. Δημοσκόπηση δείχνει 5ο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με 8,3%. Κύριο

Εν αναμονή των νέων δημοσκοπήσεων, όπου προβλέπεται ότι μέσα σε γενική στασιμότητα - μείωση αρκετών κομμάτων ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ξευτελίσθηκε πολύ και μειώθηκε σημαντικά ολόκληρο το καλοκαίρι, με πρώτες εκτιμήσεις γα ποσοστά του κόμματος κάτω από το 10% και του Κασσελάκη με ελάχιστα τα ποσοστά αξιοπιστίας και αποδοχής.

1.Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά με σημαντική πτώση από το 31,2% τον Δεκέμβριο του 2023 στο 22,2% τον Αύγουστο του 2024

Ιστορικό χαμηλό καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεν πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας το 22,2%. Το πλέον εντυπωσιακό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να εμφανίζεται ως το πέμπτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με μόλις 8,3%. Η θέση αυτή αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται πλέον πίσω από το ΠΑΣΟΚ (11,7%), το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%).

Καταγράφοντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά με σημαντική πτώση από το 31,2% τον Δεκέμβριο του 2023 στο 22,2% τον Αύγουστο του 2024. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με την πρόθεσή του να πέφτει στο 8,3% από το 13%, ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρείται σταθερά γύρω στο 11%.

Η κρίση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της, ενώ μόλις το 19% εκφράζεται θετικά. Η ευρεία δυσαρέσκεια αυτή αντικατοπτρίζεται και στην απήχηση των πολιτικών αρχηγών. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση στη δημοφιλία με 29,8% θετικές γνώμες, ωστόσο το 68,3% των πολιτών τον αξιολογεί αρνητικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθούν με 28,2% και 24,7% θετικές γνώμες αντίστοιχα, αν και οι δύο έχουν επίσης υψηλά ποσοστά αρνητικών γνωμών (63,8% και 67,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης (81,6%), ο Στέφανος Κασσελάκης (81,6%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (79%) και ο Δημήτρης Νατσιός (78,8%).

2.Στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 35%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν 11% και 6% αντίστοιχα. Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι πως ένας στους δύο (48%) των ερωτηθέντων δεν θεωρεί κανέναν από τους προτεινόμενους καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, γεγονός που υπογραμμίζει τη γενικευμένη αμφισβήτηση προς την πολιτική ηγεσία.

Προηγείται ο Χάρης Δούκας για πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Δούκας φαίνεται να επικρατεί με 26,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 22,7%. Με υψηλό ποσοστό ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου (18,4%) και ο Παύλος Γερουλάνος (17,4%).

2.ΣΥΡΙΖΑ: Έβαλε Νίκο Παππά στη θέση του καρατομημένου Φάμελου, ο Κασσελάκης
Αλλαξε και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος

Τον Νίκο Παππά τοποθετεί επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, με προφανή στόχο να ελέγξει τους συσχετισμούς στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, με ριζικές αλλαγές στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Κασσελάκης έκανε επιλογές από τον κύκλο των θερμών υποστηρικτών του.

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι:

Γιάννης Σαρακιώτης

Νίνα Κασιμάτη και

Γιώργος Γαβρήλος

Αντικαθιστώντας τους:

Νίκο Παππά

Θεόφιλο Ξανθοπουλο και

Διονύση Καλαματιανό

Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Βασίλης Κόκκαλης

Η διαφωνία και η κύρωση

Σημειωτέον ότι ο Σωκρατης Φάμελλος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε θέμα αναβολής του Συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακουγόταν έντονα σε περίπτωση που άνοιγε κούρσα διαδοχής του σημερινού Προέδρου, μετά από κατάθεση πρότασης μομφής.

Η συνεδρίαση της ΚΟ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η Κουμουνδούρου κινείται στον «ρυθμό του Παύλου Πολάκη» από την περασμένη Πέμπτη και εξής, οπότε και ο ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής Χανίων αμφισβήτησε ανοιχτά την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίκεντρο των πρωτοβουλιών του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στην κίνηση του άλλοτε ένθερμου υποστηρικτή του, Παύλου Πολάκη να τον αμφισβητήσει ανοιχτά, αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία συγκαλείται εκτάκτως. Παρότι η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά προχώρησε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν υπήρξε καμία σχετική μνεία, ενώ λίγες ώρες αργότερα χθες έγινε γνωστό ότι πρόκειται να συνεδριάσει στις 6 σήμερα το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί έναν πρώτο αιφνιδιασμό.

Αν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετέδιδαν πως πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με αφορμή και την επανεκκίνηση της λειτουργίας της Βουλής, εντούτοις η εσωκομματική ατμόσφαιρα παραμένει εξαιρετικά ηλεκτρισμένη. Πολύ περισσότερο, όταν στην τελευταία τους συνεδρίαση πριν την ανάπαυλα του καλοκαιριού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βίωσαν λεπτό προς λεπτό τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη, με τον οποίο η Κουμουνδούρου φαίνεται πως δεν επιθυμεί να κάψει οριστικά τις υφιστάμενες γέφυρες.

Αντίθετα, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να προσδώσει στην στάση του κυρίου Πολάκη αμιγώς πολιτική διάσταση, με την Εκπρόσωπο Τύπου, Βούλα Κεχαγιά να σχολιάζει σχετικά χθες πως «ο κ. Πολάκης μιλάει πολιτικά και καλούμε όλα τα στελέχη του κόμματος που ενδιαφέρονται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και το να είναι μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μελλοντικά θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, να μιλούν ανοιχτά και να λένε τις αλήθειες τους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline