Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024  19:18:06

"Maria": Η δακρύβρεκτη βιογραφία της μοναχικής –προδομένης Κάλλας με την Αντζελίνα Τζολί δεν ενθουσίασε στη Βενετία. "Λιγότερο όπερα, περισσότερο σαπουνόπερα" κατά το BBC. Κύριο

Μια κριτική για το biopic του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λορέν που βρίσκει ότι η Μαρία Κάλλας της ταινίας περιφέρεται χωρίς να έχει κάτι να πει.

Επίσης αρκετά επιφυλακτική κριτική της ταινίας, με αρκετές αιχμές για την όλη χιλιομασημένη συμβατικότητα της χθες από τα ΝΕΑ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με ανταποκρίσεις συνεργατών τους από το Φεστιβάλ Βενετίας.

Η ταινία Maria, με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί, με την υπογραφή καταξιωμένου σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας την Πέμπτη, 29 Αυγούστου.

Είναι ένα ψυχολογικό πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας, της διασημότερης σοπράνο του 20ου αιώνα, με τον τρόπο που το έχει χειριστεί ο Χιλιανός σκηνοθέτης ο οποίος συνηθίζει να ασχολείται με τα πορτρέτα επιδραστικών γυναικών.
"Λιγότερο όπερα και περισσότερο σαπουνόπερα"
Μια από τις πρώτες κριτικές που γράφτηκαν, αυτή του BBC, σημειώνει ότι η ταινία μεταχειρίζεται την Κάλλας πιο πολύ ως εμβληματική φιγούρα του 20ου αιώνα παρά ως μια γυναίκα με σάρκα και οστά, ενώ διαπιστώνεται ότι είναι "λιγότερο όπερα και περισσότερο σαπουνόπερα".

Ο Λορέν είναι ο σκηνοθέτης των ταινιών "Jackie" (2016) με πρωταγωνίστρια τη Νάταλι Πόρτμαν ως Τζάκι Κένεντι-Ωνάση και "Spencer" (2021) με την Κρίστεν Τζέιμιζ Στιούαρτ στον ρόλο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Με τη "Maria" συμπληρώνει την άτυπη τριλογία του με δύο από τις προσωπικότητες με τις οποίες ασχολήθηκε να συνδέονται καθώς και οι δύο είχαν καθοριστικές για τη ζωή τους σχέσεις με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Στην κριτική που δημοσιεύεται στις πολιτιστικές ηλεκτρονικές σελίδες του BBC σημειώνεται ωστόσο ότι ενώ στις άλλες δύο ταινίες ο Λορέν είχε κάτι ξεχωριστό να πει για τις γυναίκες που βιογραφούσε κινηματογραφικά, ενώ στην περίπτωση της ταινίας για την Κάλλας βλέπουμε την ηρωίδα απλώς να περιφέρεται χωρίς να αποφασίζει αν έχει κάτι να πει.

Η κινηματογραφική αφήγηση έχει ως αφετηρία το 1977. Είναι 16 Σεπτεμβρίου και η Κάλλας έχει μόλις πεθάνει. Με ένα αρκετά προβλέψιμο φλας μπακ παρακολουθούμε τη ζωή της την τελευταία εβδομάδα πριν πεθάνει. Μια εβδομάδα που την πέρασε με τον μπάτλερ και την οικονόμο της. Αλλά σημειώνεται ότι "ο Λαρέν και η ομάδα του αρνούνται να την κατεβάσουν από το βάθρο της, ώστε να μην την εμποτίζουν με την ευπάθεια ή την παιχνιδιάρικη ζωντάνια που έχει η πραγματική Κάλλας όταν κλείνει το μάτι και γελάει στην κάμερα σε αποσπάσματα πλάνα πάνω από τους τίτλους λήξης".

Όλοι οι συντελεστές της ταινίας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Σε όλη την ταινία γίνεται η διάκριση ανάμεσα στη "Μαρία", τη γυναίκα και τη "La Callas" την υπεράνθρωπη ντίβα. Παρά τον τίτλο της, η ταινία "Maria" είναι σίγουρα μια ταινία για την Casta Diva και όχι για τον άνθρωπο Μαρία.
Ακόμα κι έτσι, το BBC δίνει τρία αστέρια στην ταινία "Maria" σε σκηνοθεσία Pablo Larraín και πρωταγωνιστές εκτός από την Αντζελίνα Τζολί τους Πιερφραντσέσκο Φαβίνο, Άλμπα Ρόρβαχερ, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Χαλούκ Μπίλτζινερ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline