Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024  04:03:14

Ακόντιο στα ύψη η (πρώτη) ερώτηση του Γιώργου προς την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν για τις υψηλές τιμές των πολυεθνικών επιχειρήσεων -ακριβές και αδικαιολόγητες σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα. Κύριο

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγουμένης επιστολής-πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού με ειδική επιστολή το θέμα αυτό στην Πρόεδρο, ζητά άμεση παρέμβαση, ώστε «η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια.

Ερώτηση «για τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των πολυεθνικών επιχειρήσεων», κατέθεσε, σήμερα Τρίτη, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην ερώτησή του, ο κ. Αυτιάς υπενθυμίζει την επιστολή που έστειλε τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κ. φον ντερ Λάιεν, ζητώντας «άμεση παρέμβαση», ώστε «η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών, για μία Ευρώπη που να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της» και τονίζει ότι «η ΕΕ έχει καθυστερήσει πολύ στην επίλυση αυτού του προβλήματος», σε ένα θέμα που «αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και χώρες, όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς και πότε θα λύσει το πρόβλημα κι αν προτίθεται να παρέμβει με πρόστιμα σε πολυεθνικές που αισχροκερδούν εις βάρος του Έλληνα και Ευρωπαίου καταναλωτή», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ρωτά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το «πώς θα λυθεί και πότε το πρόβλημα των αδικαιολόγητα διαφορετικών υψηλών τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε βασικά αγαθά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες» και το «με ποιες παρεμβάσεις θα προστατεύσετε τους καταναλωτές από τις αυθαιρεσίες των πολυεθνικών κολοσσών και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

H επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές – Πρόταση 4 σημείων

Να παρέμβει «με αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο» στο ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης από τις πολυεθνικές καλεί την Κομισιόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επιστολή που απηύθυνε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως είχε προαναγγείλει.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους. Όπως τονίζει, «η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε τόσο την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών, όσο και την αναξιοποίητη συλλογική της ένωσής μας».
«Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα»

«Γι'αυτό είναι κρίσιμο πολιτικά, εν όψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών, η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να ιεραρχεί και να θέτει τις σωστές προτεραιότητες με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες -και η ακρίβεια είναι αναμφίβολα ένα από αυτά- αλλά και να παρεμβαίνει με τρόπο αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό ώστε να τα επιλύει» αναφέρει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «η συνεχιζόμενη οξεία πληθωριστική κρίση, που πλήττει το σύνολο της ευρωπαϊκής υπείρου, ανέδειξε σημαντικά και μακροχρόνια προβλήματα στη λειτουργία των αγορών βασικών καταναλωτικών προϊόντων που οδήγησαν στη δημιουργία σημαντικών προκλήσεων για τους καταναλωτές, και ιδίως για όσους διαθέτουν χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική αγορά, αλλά και τις αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία είναι οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει.
Οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί και οι διαφορές στις τιμές πώλησης

Όπως παρατηρεί, ενας από τους βασικούς λόγους που προκαλούν την ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση είναι οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί (Territorial Supply Constraints – TSCs) που επιβάλλουν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μεταξύ των αγορών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στις αγορές, κυρίως, των μικρότερων από αυτά. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η δημιουργία σημαντικών διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων που δεν δικαιολογούνται από αντικειμενικούς παράγοντες ή το μέσο εισοδηματικό επίπεδο των πολιτών των κρατών-μελών».
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών (TSC) όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες που προάγουν την ευημερία των κοινωνιών μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «είναι κρίσιμη η αντιμετώπιση των προσπαθειών ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων για τη διάσπαση της Ενιαίας Αγοράς σε απομονωμένες αγορές με γεωγραφικά κριτήρια δια της εισαγωγής εμποδίων στον ανταγωνισμό, στις παράλληλες εισαγωγές και στη δυνατότητα των λιανοπωλητών να αξιοποιούν ευκαιρίες αρμπιτράζ (arbitrage) που μπορούν να εξομαλύνουν αποτελεσματικά τις διαφορές τιμών μεταξύ των καταναλωτικών αγορών των κρατών-μελών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline