Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024  18:53:33

Κυρ. Μητσοτάκης: Mε στόχο τρίτη τετραετία και ανοικτά χαρτιά ως το 2027. Αναθεώρηση Συντάγματος, νέο ΕΣΥ, συντάξεις-μισθοί με αυξήσεις, όχι πρόωρες εκλογές. Αύξηση μισθών και αναβάθμιση του -Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία Κύριο

Κυρ. Μητσοτάκης: Mε στόχο τρίτη τετραετία και ανοικτά χαρτιά ως το 2027. Αναθεώρηση Συντάγματος, νέο ΕΣΥ, συντάξεις-μισθοί με αυξήσεις, όχι πρόωρες εκλογές. Αύξηση μισθών και αναβάθμιση του.


-Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προσφέροντας πολλές ειδήσεις και με πολλές βεβαιότητες, με πρώτες ότι δεν έχει σκοπό να μετακινηθεί από την Ελλάδα και την Πρωθυπουργία κατά το 2027.

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, του υπερτουρισμού και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ σχετικά με τις χθεσινές 45 εξαγγελίες και τους βασικούς στόχους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρώτος είναι η αύξηση των μισθών και δεύτερος η αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση για τον στόχο που έχει η κυβέρνηση για τη θέση της χώρας σε τρία χρόνια και αν θα φτάσουμε σε επίπεδο να αρθούν μνημονιακά μέτρα ανέφερε τα εξής: «Περιέγραψα με μεγάλη σαφήνεια έναν οδικό χάρτη. Έθεσα στόχους για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα το 2027. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας και η δική μας θα κριθεί σε τρία χρόνια από τώρα. Η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε πραγματικότητα μεγάλων ελλειμμάτων. Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με ανεργία κάτω από 8%, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες».

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη»

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών του.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η συζήτηση περί ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος έχει γίνει και η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Δεν ήταν ένα κακό αποτέλεσμα αλλά ένα αποτέλεσμα κάτω των προσδοκιών της κυβέρνησης». Αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος, δύσκολες παρεμβάσεις που σε μια πιο χαλαρή κάλπη μπορεί να αποτυπώνονται. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε και ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας απορρίπτοντας ότι παρατηρείται μεταρρυθμιστική κόπωση. Αναφέρθηκε ειδικά στον δικαστικό χάρτη, μεταρρύθμιση που έχει γίνει αισθητή ως προς την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Είπε όμως ότι υπήρχαν και πολλές αλλαγές για τις οποίες φάνηκε άμεσα το αποτέλεσμα ενώ άλλα μέτρα χρειάζονται χρόνο υλοποίηση. Σε ερώτημα σχετικά με την προετοιμασία του οροσήμου του 2027 και το αν ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του στην πρωθυπουργία και τα ανοιχτά σενάρια είτε για την Ευρώπη είτε και για τρίτη θητεία. «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη», είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θα ήταν αλαζονικό και αυτοαναφορικό να μιλά για το τι θα γίνει το 2027. Επανέλαβε ωστόσο ότι είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μία πλήρη θητεία και σκοπεύει να την εξαντλήσει. «Το μόνο που μπορώ να σας πω ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προφανώς προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει», τόνισε.

Οι δύο βασικοί στόχοι έως το 2027

Σε ερώτηση της «Κ» για τις χθεσινές 45 εξαγγελίες και τους στόχους της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος. Είπε ότι θα ήθελε να κριθεί στον βαθμό που πέτυχε την αύξηση των μισθών, κάτι που σημείωσε, αφορά τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερος στόχος είπε ότι είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Σημείωσε ότι ξέρει πως υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αλλά υλοποιούνται δραστικές παρεμβάσεις. Τόνισε ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας καλοπληρωμένοι γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε να κριθεί για το αν το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με τους μισθούς νέων εργαζομένων, είπε ότι το 2019 το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία η οποία ήταν 17% και σήμερα είναι στο 9%. Η κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης, δημιούργησε 500.000 θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει το ανάποδο πρόβλημα αφού δεν βρίσκουν εργαζομένους και πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς. Είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται επενδύσεις στη χώρα. Προσέθεσε ότι η κάρτα εργασίας οδήγησε στην αύξηση των δηλωμένων υπερωριών, ενώ τόνισε ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν θα δίνουν κίνητρο να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε επιδοματική πολιτική. Τέλος, σημείωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αδύναμους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα οι οποίοι όπως είπε είναι πάντα προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Καινούργιο παιδιατρικό και αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Ερωτώμενος εκ νέου για το ΕΣΥ και τις δεσμεύσεις του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επί 2,5 χρόνια υπήρχε πανδημία στην οποία ανταποκρίθηκε το ΕΣΥ. Αλλά-προσέθεσε- η μάχη κερδήθηκε παρά τις δυσκολίες, όμως όπως και παντού, η μονοθεματική αντιμετώπιση της πανδημίας, έφερε κάποια πράγματα πίσω. Τόνισε επίσης ότι οι μισθοί των γιατρών αυξήθηκαν όχι ευκαταφρόνητα, υπήρξε η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών που προσθέτει εισόδημα. Δημιουργούνται -σημείωσε- πλαίσιο ελκυστικών κινήτρων για προσέλκυση γιατρών ειδικά στην παραμεθόριο, μπορούν να ασκούν οι γιατροί του ΕΣΥ και ιδιωτικό έργο, ενώ έγιναν προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα όπως πχ στα έκτακτα περιστατικά είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι θα δούμε αλλαγές το επόμενο διάστημα στα

Επείγοντα με προσλήψεις. Τόνισε ότι δεν θέλουμε επιτάξεις δεν χρειάστηκε να γίνουν γιατί είναι προσωρινές λύσεις και τόνισε ότι πέρα από τα προβλήματα υπάρχει και η πλευρά που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Αναφέρθηκε στο καινούργιο παιδιατρικό νοσοκομείο το "πιο σύγχρονο των Βαλκανίων" που δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη καθώς και στο νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline