Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  13:37:16

«Δεν φεύγω στις ΗΠΑ. Θα συνεχίσω στην πολιτική και στην Ελλάδα...». Στέφανος Κασσελάκης, από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το άδειασμα από την «πανούργα νομενκλατούρα» του ΣΥΡΙΖΑ, αρκείται στις πρώτες διαρροές. Κύριο

Για ισχυρές πολιτικές του φιλοδοξίες είτε εντός είτε εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνει το στενό του περιβάλλον.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι αποχώρησε οργισμένος από την ήττα που δέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο έτοιμος από ποτέ να παραμείνει ενεργός στην πολιτική, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σενάρια που διακινήθηκαν -από διάφορες πλευρές- για αποστράτευσή του. «Δεν θα τελειώσουν με μένα εύκολα» φέρεται να αναφέρει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του.
Νέο κόμμα στην Κεντροαριστερά ή διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Τα ενδεχόμενα για την πολιτική συνέχεια του Στέφανου Κασσελάκη είναι ανοιχτά. Είτε να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βασιζόμενος στη δύναμη που εκτιμά ότι διαθέτει στη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε να δημιουργήσει από την αρχή ένα νέο κόμμα που θα κινείτο στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Άλλωστε, όπως είχε υπογραμμίσει στο παρελθόν, «αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία».

2.Το στενό περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη μιλώντας στο Live News και άλλα ΜΜΕ αποκάλυψε τις προθέσεις του μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγείται σε νέο γύρο εκλογών μέσα σε μόλις 11 μήνες.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πιο έτοιμος από ποτέ να δώσει σκληρή μάχη είτε για "κατέβει" και να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε για να κάνει νέο κόμμα», τονίζει το περιβάλλον του.
«Σενάρια αποστρατείας διαψεύδονται κατηγορηματικά», επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να δώσει έναν σκληρό αγώνα για να αποκτήσει συμμάχους και ερείσματα, τη στιγμή που η στάση του στην τελευταία ΚΕ απογοήτευση ακόμα και αυτούς που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετρήσει ακόμα αν και πόσες δυνάμεις έχει μέσα στο κόμμα και στην κοινωνία. Και αυτό γιατί μία δεύτερη ήττα, προφανώς θα κάνει το πρόβλημα του ακόμα μεγαλύτερο.
Το ενδεχόμενο να κάνει δικό του κόμμα, προφανώς και θα έδινε λύση στα προβλήματά του, ωστόσο θα ήταν και κοστοβόρο ακόμα και γι'αυτούς που έχουν πολλά χρήματα.

Άρα το ερώτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι αν θα θελήσει να μπει στην εκλογική διαδικασία παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο ή εάν θα θελήσει να κάνει το δικό του κόμμα, με τους δικούς του ανθρώπους και τη δική του λογική.
Προς το παρόν, ο «έκπτωτος» πρόεδρος έχει επιλέξει την... απομόνωση, καθώς δεν σηκώνει τηλέφωνα. Η σημερινή Δευτέρα τον βρίσκει βαθιά πληγωμένο από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εις βάρος του, δίχως προεδρικό γραφείο, οδηγό και φρουρά.

3.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

«Ο Κασσελάκης απεδείχθη τραγικά ανεπαρκής. Τον ένα χρόνο που έμεινε στην ηγεσία της Κουμουνδούρου έμοιαζε περισσότερο με τηλευαγγελιστή παρά με πολιτικό. Αντί να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τον δίχασε. Αντί να αυξήσει τα ποσοστά της Κουμουνδούρου, τα μείωσε. Αντί να ρίξει τον Μητσοτάκη, όπως διαλαλούσε, τον ενίσχυσε και τον κατέστησε κυρίαρχο. Γι' αυτό και η πρόταση μομφής εις βάρος του συγκέντρωσε άνετη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Κασσελάκης τελείωσε. Ακόμη κι αν θέσει πάλι υποψηφιότητα δεν πρόκειται να κερδίσει. Και δεν πρόκειται να κερδίσει επειδή τυχόν επανεκλογή του θα βύθιζε την Κουμουνδούρου ακόμη περισσότερο στην ανυποληψία, τη γκρίνια, τους φραξιονισμούς και τις διαιρέσεις. Από τη στιγμή που έχασε τη δύναμη της αρχηγίας θα δει να μειώνονται και οι υποστηρικτές του. Οι σύμμαχοι που τον έφεραν στην ηγεσία του γύρισαν την πλάτη. Ο Πολάκης τον «μαχαίρωσε» και ο Παππάς το πιθανότερο είναι να του κουνήσει κι αυτός μαντήλι. Ακόμη και kasselistas, και ειδικά όσοι βουλευτές έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της επιβίωσης, θα του γυρίσουν την πλάτη.

Ο Stefanos εμετρήθη και εζυγίσθη ως αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη και ευρέθη ελλειπής. Μπορεί να φτιάξει δικό του κόμμα, θα έλεγε κάποιος. Ναι, θα μπορούσε. Όμως τώρα είναι αργά. Τώρα δεν είναι πρόεδρος. Τώρα έχει καθαιρεθεί. Δύσκολα θα βρει 10 βουλευτές για να φτιάξει κοινοβουλευτική ομάδα. Αν είχε επιλέξει την ανανέωση της εντολής από τη βάση, διώχνοντας ταυτόχρονα τους διαφωνούντες, θα του αρκούσαν μόνον πέντε βουλευτές για να έχει κοινοβουλευτική ομάδα.

Επίσης, υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Τώρα που καθαιρέθηκε δεν μπορεί να πει φτιάχνω δικό μου κόμμα και παίρνω και βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή θα κατηγορηθεί ότι είναι αυτός που κάνει αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ και φυσικά όλοι θα του λένε πως είναι «κλέφτης εδρών». Αυτά που έλεγε μέχρι τώρα (για τη Νέα Αριστερά ή για να καταστήσει ανυπόληπτους τους αντιφρονούντες) θα γυρνούσαν σε βάρος του. Εκεί που έφτυνε θα έγλυφε.

Φυσικά οι μεταμορφισμοί είναι, όπως έχει πλειστάκις αποδειχθεί, ίδιον του ανδρός. Σήμερα μπορεί να λέει άλφα, αύριο βήτα και μεθαύριο κάτι άλλο. Μπορεί λοιπόν να φτιάξει κόμμα, ελπίζοντας ότι με τις επικοινωνιακές του ρεβεράντζες θα καταφέρει να ξεπεράσει τα όποια αρνητικά του εγχειρήματος, εμφανιζόμενος ως το θύμα των σκοτεινών κομματικών μηχανισμών και των γραφειοκρατών του «καθεστώτος Τσίπρα». Εξάλλου, στον ένα χρόνο παρουσίας του έχει αποκτήσει φαν κλαμπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε πολιτική γελοιογραφία, αλλά ο Stefanos έγινε τηλεοπτική και ιντερνετική περσόνα.

Φυσικά, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή: Να επιστρέψει στο Μαϊάμι. Ούτε αυτή μπορεί να αποκλειστεί. Ενδέχεται μάλιστα και να την επιλέξει, λένε κάποιοι, αφού όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών μπορεί να μην έχει, το στάτους του αρχηγού κόμματος ούτε και την θερμή συνηγορία του, υπό νέα ηγεσία, ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline