Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  06:00:30

Μη διαπραγματεύσιμα δύο πράγματα, το δικαίωμα να μας αποδώσουν την περιουσία των προγόνων μας και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Κύριο

«Δεν έχω δική μου ατζέντα. Είμαι ευρωβουλευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ν.Δ. και του ΕΛΚ. Θα κινηθώ σε αυτό το πλαίσιο. Συμμετέχω σε τέσσερις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και θα κάνω ό,τι μπορώ έτσι ώστε να υπερασπιστώ τα εθνικά συμφέροντα», λέει ο Φρέντης Μπελέρης. 

Αποφυλακίστηκε την περασμένη Δευτέρα ο Φρέντης Μπελέρης και αππο χθες Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας φορτώθηκε λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023 την κατηγορία ότι ένας συνεργάτης του επιχείρησε να εξαγοράσει επτά ψήφους προς 350 ευρώ συνολικά.

Προφυλακίστηκε χωρίς επαρκή στοιχεία και δεν του δόθηκε ποτέ άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος. Τον Ιούνιο, ενώ παρέμενε έγκλειστος εκλέχθηκε ευρωβουλευτής της Ν.Δ., τέταρτος στη σειρά με 245.874 σταυρούς. Η μόνη άδεια που έλαβε από τις αλβανικές φυλακές ήταν για να αποδεχθεί το νέο του αξίωμα στο Στρασβούργο. Στη συνέντευξή του στην «Κ» μιλάει για τη σύγκρουσή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα και για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να λάβει στο Ευρωκοινοβούλιο.

– Πώς ήταν η φυλακή; Πώς σας φέρθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι;
– Μου φέρθηκαν από καλά έως πολύ καλά. Με αντιμετώπιζαν με σεβασμό και μου προσέφεραν δικαιώματα λίγο παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια. Για παράδειγμα, αν δικαιούμουν τέσσερα επισκεπτήρια τον μήνα, μου επέτρεπαν πέντε. Δεν ξέρω αν το έκαναν από μόνοι τους ή αν είχαν άνωθεν εντολή.
– Δεν έχετε δηλαδή κάποιο παράπονο από το αλβανικό κράτος σε αυτό το πεδίο...
– Σε αυτό το πεδίο όχι. Αλλά φυσικά δεν μου έδωσαν ποτέ άδεια για να ορκιστώ δήμαρχος, ενώ καθυστέρησαν επί ενάμιση μήνα να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη έκθεση για να αποφυλακιστώ έχοντας εκτίσει προ πολλού τα απαιτούμενα για την αποφυλάκιση 2/3 της ποινής. Δεν ήθελαν να αποφυλακιστώ πριν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα.
– Γιατί δεν τελεσφόρησαν οι μεσολαβήσεις της Αθήνας για να αποφυλακιστείτε νωρίτερα;
– Πιστεύω ότι ο κ. Ράμα έχει επενδύσει σε αυτή την υπόθεση για να δείξει στο αλβανικό εθνικιστικό κοινό ότι έτριξε τα δόντια στην Ελλάδα και δεν φοβάται κανέναν. Ο εθνικισμός στην Αλβανία πουλάει. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος του ταξιδιού του στην Αθήνα. Ηθελε να δείξει τα δόντια του στην ελληνική κυβέρνηση, ότι μπορεί να εργαλειοποιήσει τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα και να δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν το πέτυχε, αλλά αυτός ήταν ο στόχος του.

– Αληθεύει ότι είχατε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2022 να μην είστε εσείς υποψήφιος δήμαρχος και να τοποθετηθεί στη θέση σας ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;
– Ναι, έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2023 είπα στον Μητσοτάκη: «Πρόεδρε, δεν γίνεται εσείς να έχετε τον Ράμα φίλο κι εγώ να τον έχω αντίπαλο. Μήπως να βρεθεί ένας υποψήφιος δήμαρχος κοινής αποδοχής;». Ημουν διατεθειμένος να κάνω πίσω.
– Αλλά ο Μητσοτάκης δεν δέχτηκε;
– Ο Μητσοτάκης το συζήτησε με τον Ράμα και ο Ράμα του είπε: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα, ας κατέβει ο Μπελέρης». Ηταν σίγουρος ότι θα με κερδίσει, οπότε δεν ήθελε να μοιραστεί κάποιον άνθρωπο...
– Δηλώσατε ότι θα προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των αλβανικών αποφάσεων για τη φυλάκισή σας. Τι θέλετε να πετύχετε;
– Δεν μπορώ να το αφήσω έτσι, πρέπει να δικαιωθώ, έστω και ετεροχρονισμένα. Γιατί όπως ξέρετε, αργεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εκδικάσει και να εκδώσει απόφαση. Υπάρχουν ακόμη δύο βαθμίδες στην αλβανική δικαιοσύνη, το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, μετά θα πάω στο Στρασβούργο. Εκείνο που θέλω είναι να μην τολμήσουν να ξανακάνουν το ίδιο σε άλλον άνθρωπο.

Ο κ. Ράμα έχει επενδύσει σε αυτή την υπόθεση (σ.σ. της φυλάκισής του) για να δείξει στο αλβανικό εθνικιστικό κοινό ότι έτριξε τα δόντια στην Ελλάδα και δεν φοβάται κανέναν. Ο εθνικισμός στην Αλβανία πουλάει.
– Ποια είναι η ατζέντα σας;
– Δεν έχω δική μου ατζέντα. Είμαι ευρωβουλευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Θα κινηθώ σε αυτό το πλαίσιο. Συμμετέχω σε τέσσερις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και θα κάνω ό,τι μπορώ με τους συνεργάτες μου έτσι ώστε να υπερασπιστώ τα εθνικά συμφέροντα.
– Δεν θα ασχοληθείτε με τον πυρήνα των μειονοτικών θεμάτων;
– Ως μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου θα ασχοληθώ με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έτσι ώστε να βοηθήσω και τους Αλβανούς να γίνουν πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι που προϋποθέτει τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια ευρωπαϊκή Αλβανία πρέπει να εξασφαλίζει ότι θα ζούμε κι εμείς ισότιμα στα μέρη όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Πιθανότατα θα συμμετέχω και στην αντιπροσωπεία που θα ασχοληθεί με τη σύνδεση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αλβανίας.

– Είστε διατεθειμένος να έχετε επαφές με την κυβέρνηση των Τιράνων;
– Ασφαλώς, δεν θα κινηθώ με προσωπικά καπρίτσια. Πάντα μιλούσα με όλους. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Απλώς, μου έγινε μια τεράστια αδικία και ατιμία. Με εμπόδισαν να ορκιστώ και να αναλάβω τα καθήκοντά μου. Αυτό όμως δεν θα με εμποδίσει να είμαι όσο γίνεται αντικειμενικός και να προωθήσω τις καλές σχέσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline