Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  23:38:45

Απόλυτη η απαγόρευση στα Σχολεία: Αποβολή ως και τρεις ημέρες σε όποιον μαθητή χρησιμοποιήσει κινητό στην τάξη. Νέα επιμονή Μητσοτάκη για τα κινητά μόνο στην τσάντα και στα διαλείμματα. Κύριο

Νέοι κανόνες, πιο αυστηροί και για τις απουσίες σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Αντιμέτωποι με νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, αλλά αναφορικά με τις απουσίες τους, βρίσκονται οι μαθητές και οι καθηγητές τη φετινή σχολική χρονιά, όπως αναφέρει νέα υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2024, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θέμα το οποίο έχει αναβαθμίσει και θεωρεί την αυστηρότητα καθοριστικό γεγονός για την ήρεμη κατάσταση των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια , για πρώτη φορά με τόση ένταση τα τελευταία χρόνια..

Συγκεκριμένα, για την χρήση κινητών τηλεφώνων, απαγορεύεται εντός των σχολικών χώρων ένας μαθητής να κατέχει ή να χρησιμοποιεί εμφανώς κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευής ή παιχνιδια που διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Εξαίρεση από την απαγόρευση αποτελεί η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν τα κινητά τηλέφωνά τους απενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος και δύνανται να τα χρησιμοποιούν στα διαλείμματα και μόνο εντός του γραφείου καθηγητών. Δυνατότητα χρήσης του προσωπικού τους ηλεκτρονικού εξοπλισμού – πέραν των διαθέσιμων από το σχολείο – παρέχεται μόνο κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, οι διευθυντές και υποδιευθυντές μπορούν να κάνουν «λελογισμένη» χρήση των κινητών τηλεφώνων τους και πάντοτε σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία ή τη διοικητική οργάνωση της σχολικής μονάδας.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού για τα κινητά τηλέφωνα

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι – παρά την απαγόρευση – κάποιος μαθητής είτε κατέχει εμφανώς, είτε χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του, ορίζονται τα εξής: Κατόπιν ενημέρωσής του από τον εκπαιδευτικό, ο Διευθυντής αποβάλλει το μαθητή για μία ημέρα ενημερώνοντας παράλληλα τους γονείς ή κηδεμόνες. Τους ζητά, μάλιστα, να προσέλθουν άμεσα στο σχολείο, είτε για να παραλάβουν οι ίδιοι το παιδί, είτε να υπογράψουν σχετικά με την αποχώρησή του από το σχολείο με άλλο, πρόσφορο τρόπο.

Στην περίπτωση, που ο μαθητής, κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά την προσέλευση ή αποχώρηση από το σχολείο, μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, τότε ο εκπαιδευτικός γνωστοποιεί το γεγονός στο Διευθυντή, ο οποίος ζητά από το μαθητή να απενεργοποιήσει και παραδώσει το τηλέφωνό του, καλώντας να προσέλθουν στο σχολείο οι γονείς ή κηδεμόνες του, προκειμένου να λάβουν γνώση του περιστατικού.

Ο ίδιος, αξιολογεί παιδαγωγικά το περιστατικό και αναλόγως της βαρύτητάς του, μπορεί να επιβάλει αποβολή μέχρι τρείς ημέρες.

Εάν, όμως, η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκτιμηθεί ως «ιδιαιτέρως αποκλίνουσα», κυρίως αν σχετίζεται με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, το περιστατικό παραπέμπεται στο Σύλλογο που μπορεί να προχωρήσει στην αποβολή από τα μαθήματα έως 5 ημέρες. Τέλος, αν πρόκειται για φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση, που αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, και πάλι επιλαμβάνεται ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο οποίος υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Τί ισχύει από χθεςγια τις απουσίες

Στη νέα υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, 11/9, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται το πλαίσιο επαρκούς φοίτησης των μαθητών των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., Γυμνασίων Ε.Α.Ε., Λυκείων Ε.Α.Ε, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Υπενθυμίζεται, ότι όλες οι απουσίες των μαθητών, καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο).

Πλέον, στην τακτική παρακολούθηση των μαθητών, συμπεριλαμβάνεται η έγκαιρη προσέλευση στα μαθήματα - μπαίνει αδικαιολόγητη απουσία εάν ο μαθητής μπει στην τάξη, μετά την είσοδο του εκπαιδευτικού.

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές παίρνουν αδικαιολόγητη απουσία όταν δεν παρίστανται σε πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπως και σε εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου.

Με απουσία «χρεώνονται», επίσης, οι μαθητές που δεν συμμετέχουν σε σχολικό περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, σε εκδρομές (χωρίς να παραμένουν στο σχολείο) ή σε σχολικές δραστηριότητες.

2.Μητσοτάκης σε μαθητές στη Γλυφάδα: Να κάνουμε μια συμφωνία, όταν είμαστε στο σχολείο το κινητό είναι στην τσάντα
Θα το συμφωνήσουμε να μας βοηθήσουν οι γονείς και οι δάσκαλοι σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός - Επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στην αλλαγή που περιλαμβάνει φέτος ο κανονισμός λειτουργίας των σχολείων για τα κινητά τηλέφωνα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του προς τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας.

«Θέλω να κάνουμε μία συμφωνία, και αναφέρομαι ειδικά στα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά τα οποία μπορεί να έχετε ήδη κινητό τηλέφωνο, να συμφωνήσουμε ότι την ώρα που είμαστε στο σχολείο το κινητό είναι στην τσάντα. Να το συμφωνήσουμε αυτό; Θα το συμφωνήσουμε και να μας βοηθήσουν και οι γονείς και οι δάσκαλοι σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ότι από φέτος απαγορεύεται στα σχολεία η χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, δασκάλους και γονείς καθώς και να ενημερωθεί από τη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας Μαρουσώ Χανιώτη για τα προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο, το οποίο εφαρμόζει την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου από την περίοδο 2021-22.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline