Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  01:01:19

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με ομιλητές Κυρ. Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή: Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και της Γ. Δημοκρατίας. Κύριο

Με κεντρικό θέμα τους οραματισμούς του Κ. Καραμανλή από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, τις πολύχρονες προσπάθειες για την ισότιμη ένταξη της Ελλάδος στον ευρωπαϊκό χώρο στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ και αργότερα Ε.Ε.

Δεν βιάστηκαν να εορτάσουν την επέτειο των 50 χρόνων τον Ιούλιο με την κατάρρευση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας από τον Κων. Καραμανλή αλλά επέλεξαν να συνδέσουν τον εορτασμό αυτό με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που σημειώθηκαν τους επόμενους μήνες. Εκλογές, νέα Βουλή, Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, ανασύνταξη της Πολιτείας, στόχευση σταθερά προς την Δύση και την Ευρώπη ειδικότερα.

Ετσι, τον τελευταίο καιρό μια ειδική και πολύπλευρη μεγάλη επετειακή εκδήλωση, διπλή αφενός για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και αφετέρου για την Μεταπολίτευση και την Ελλάδα στην Ευρώπη ως οργανικό μέλος, ετοιμάζει επιμελώς το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», χαλαρό πλέον σε ανάλογες δημόσιες πρωτοβουλίες του.

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει η εκδήλωση –παρά το γεγονός πως συμπίπτει και με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας– να μην έχει κομματικό, αλλά ευρωπαϊκό και εθνικό χαρακτήρα για την Ελλάδα και ειδικότερα να εστιάσει στο αποτύπωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εδραίωση του ευρωπαϊκού οράματος και στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και μπορεί να είναι από τις 18 Οκτωβρίου – ως μία αρχική σκέψη–, με απώτερο ορίζοντα όμως ακόμη και τις αρχές Δεκεμβρίου, Η τελική ημερομηνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ξένο επίσημο, ο οποίος θα δώσει το «παρών» και θα αποτελέσει τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης..

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς έχει πολλά από τα στοιχεία που «ταιριάζουν» στο Ιδρυμα Καραμανλή: ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, φιλέλληνας στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως φάνηκε στη μεγάλη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, αλλά και ένας άνθρωπος που το πολιτικό του στίγμα υπερτερεί του τεχνοκρατικού, χαρακτηριστικό γνώρισμα της «καραμανλικής σχολής».

Από μια τόσο κεντρική εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που αναμένεται να είναι βασικός ομιλητής, ενώ το Ιδρυμα είναι βέβαιο πως θα απευθύνει πρόσκληση για να εκφωνήσει ομιλία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ετσι, κάποιους μήνες μετά την περίφημη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανόν να είναι ομιλητές στην ίδια εκδήλωση. Παρότι πάντως τα πάντα είναι υπό διαμόρφωση, η βούληση του Ιδρύματος και του προέδρου του Αχιλλέα Καραμανλή είναι η εκδήλωση, όπως προειπώθηκε, να έχει υπερκομματικό και εθνικό χαρακτήρα, κάτι που πιθανόν να αποτυπώνεται και στους καλεσμένους που θα είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Εξυπακούεται πως πρόσκληση θα λάβει το «όλον της Ν.Δ.», δηλαδή παλαιά και νέα στελέχη, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κομβικό ρόλο στις προετοιμασίες έχει ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που έχει αναλάβει τις επαφές και τη διαμόρφωση της εκδήλωσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline