Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024  08:25:20

Meteo: Η θερμοκρασία στις ελληνικές θάλασσες αυξήθηκε 1,5°C τα τελευταία 30 χρόνια. Οι περιοχές.

Σε περιοχές του Θρακικού Πελάγους, του κεντρικού Ιονίου, αλλά και νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η τάση αύξησης ξεπερνάει τους 2 βαθμούς Κελσίου

Αυξητική είναι η τάση μεταβολής της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών, οι οποίες, στο σύνολό τους, «ζεστάθηκαν» κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου την τελευταία 30ετία, σύμφωνα με το Meteo.gr.

Τα στοιχεία, με δεδομένα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, περιλαμβάνονται σε εργασία η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στο διεθνές περιοδικό Atmosphere.

Στην εργασία τους, οι επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έθεσαν στο επίκεντρο τη μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα, την περίοδο 1991-2020.
Ειδικότερα, η μελέτη αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, και της θερμοκρασίας θάλασσας την τελευταία 30ετία.

Μεσόγειος: Θερμοκρασία – ρεκόρ στην επιφάνεια της θάλασσας

Οπως προκύπτει, σχετικά με την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, στο σύνολο των ελληνικών θαλασσών η τάση αυτή είναι αυξητική.
Κατά μέσο όρο και για το σύνολο των θαλασσών μας, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου κατά τα τελευταία 30 έτη.

Συνολική τάση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας την τριακονταετία 1991-2020.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή παρουσιάζει γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Σε πολλές περιοχές, κυρίως του Θρακικού Πελάγους, του Κεντρικού Ιονίου, αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η τάση αύξησης φθάνει και ξεπερνάει τους 2 βαθμούς Κελσίου μέσα στα τελευταία 30 έτη.

Αντιθέτως, σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση εδώ.
Πηγή: Meteo.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline