Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024  15:32:10

Ανησυχία για την αποξένωση του Κράτους.... Με 5% ιδιοκτησία στη Εθνική θα παραμείνει το Δημόσιο, εάν γίνει η πώληση του 10-12%, από τη σημερινή ιδιοκτησία μόλις του 18,5%.. Κύριο

Έντονες επιφυλάξεις από οικονομικούς- κοινωνικούς- πολιτικούς παράγοντες ότι με την πώληση αυτή, η Εθνική Τράπεζα παύει να αποτελεί τον στρατηγικό μοχλό του Κράτους στον τραπεζικό χώρο.

Reuters: Την επόμενη εβδομάδα η πώληση του 10% ως 12% της Εθνικής Τράπεζας και προεξοφλεί το αμφιλεγόμενο γεγονός αποξένωσης του Κράτους από τη «μεγάλη ελληνική Τράπεζα» για την άσκηση γενικών-φιλολαικών αποφάσεων, οικονομικών αλλά και κοινωνκών, στο σύνολο του τραπεζικού χώρου.

Την επόμενη, αυτή δηλαδή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η πώληση του 10% – 12% της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διάθεση των μετοχών της Εθνικής αναμένεται να ξεκινήσει από Δευτέρα έως Τετάρτη, σε μικρό discount σε σχέση με τις υφιστάμενες τιμές.

«Το σχέδιό μας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 10%-12% τη Δευτέρα και να έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη», είπε μία από τις πηγές στο Reuters. Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ίδιο χρονοδιάγραμμα.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 18.39% της Τράπεζας.

Το υπόλοιπο ποσοστό που θα προκύψει μετά την πώληση του 10% έως 12% θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου και θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, προκειμένου-λέγεται- να διατεθεί για ενδεχόμενη διάθεση σε τυχόν στρατηγικό επενδυτή στο μέλλον, δηλαδή απόλυτη απομάκρυνση, πλήρη αποξένωση του Κράτους από την κατ ' εξοχήν «εθνική Τράπεζα», ένα ισχυρό εργαλείο για την άσκηση ευρύτερης αποδοχής μέτρα και αποφάσεις στον τραπεζικό χώρο.

Το ΤΧΣ, που δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελούσε μια από τις πρώτες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, διέθεσε περίπου 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λαμβάνοντας μετοχές σε αντάλλαγμα.
«Το ακριβές ποσοστό και η ημερομηνία θα αποφασιστούν την ερχόμενη εβδομάδα«, είπε μια από τις πηγές του Reuters.
Δεύτερος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι, εάν υπάρχει ισχυρή ζήτηση, τότε θα διατεθεί το 13% της τράπεζας.

Το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 18,4% της Εθνικής και μετά την πώληση το υπολειπόμενο 5,4% θα μεταφερθεί στο εθνικός επενδυτικό ταμείο, το υπερταμείο, που θα απορροφήσει και το ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ έχει προσλάβει την JP Morgan ως σύμβουλο για την πώληση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline