Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024  21:26:57

Μάταιες οι εκκλήσεις για εκεχειρία.. Ο Νετανιάχου σε άνοδο δημοτικότητας εξήγγειλε εισβολή στον Λίβανο, απειλές κατά Ιράν και ρουκέτες κατά Υεμένης. Κύριο

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό «περιορισμένης» χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο. Συστάσεις και του Μπάιντεν για εκεχειρία και αναστολή των πολεμικών επιχειρήσεων. Βομβαρδισμοί στο Λίβανο.

Ισραήλ: Το κόμμα του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά τη δολοφονία Νασράλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κέρδιζε τις περισσότερες έδρες στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στο Ισραήλ, ωστόσο δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 12 που δημοσιεύτηκε χθες.
Δεν μπαίνει στην Κνεσέτ το κόμμα του Σμότριχ, ενώ δημοσκοπική πτώση καταγράφει αυτό του Μπεν Γκβιρ.

Ενώ το Λικούντ αποσπά 25 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που ακολουθούν είναι αυτά που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση:
Το κεντρώο κόμμα Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ 21 έδρες, το κεντρώο Γιες Ατίντ του Γιαΐρ Λάπιντ, 15 έδρες, το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού του Άβιγκντορ Λίμπερμαν 14, και οι Δημοκρατικοί του Γιαΐρ Γκολάν – μια ένωση των κομμάτων των Εργατικών και του Μερέτζ – 11 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, κερδίζουν 10 και 8 έδρες αντίστοιχα, ακολουθούμενα από το Otzma Yehudit του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που εξασφαλίζει 6 έδρες – σημειώνοντας πτώση από τις 9 έδρες που είχε καταγράψει δημοσκόπηση του Channel 12 πριν από 10 ημέρες.

Τα αραβικά κόμματα Ra'am και Hadash-Ta'al ακολουθούν λαμβάνοντας 5 έδρες το καθένα.
Το κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και το αραβικό εθνικιστικό κόμμα Μπαλάντ δεν ξεπερνούν το όριο του 3,25%.

Δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός
Οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι 3,25%.

Ενώ το Λικούντ του Νετανιάχου βρίσκεται στην πρώτη θέση, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 -ο πιο ακροδεξιός στην ιστορία του Ισραήλ- δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αθροίζοντας μόλις 49 έδρες.

Όπως έδειξαν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός απέναντι στον Γκαντζ και τον Λάπιντ, αλλά όχι απέναντι στον Ναφτάλι Μπένετ.
Στη δημοσκόπηση, ο Νετανιάχου προηγείται 38-29% έναντι του Γκαντζ και 38-27% έναντι του Λάπιντ. Ο Μπένετ προηγείται του Νετανιάχου 38-35%, ωστόσο ο Νετανιάχου μείωσε τη διαφορά, αφού αυτή ήταν 11% στην τελευταία δημοσκόπηση υπέρ του Μπένετ.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης αυξανόμενη αποδοχή για τον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου: το 53% είπε ότι κάνει κακή δουλειά και το 43% καλή δουλειά. Πριν από δέκα ημέρες, σε δημοσκόπηση του Channel 12 οι ερωτηθέντες είπαν ότι το 60% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός κάνει κακή δουλειά και το 35% είπε ότι έκανε καλή δουλειά.

Η δημοσκόπηση της Midgam πραγματοποιήθηκε την Κυριακή τηλεφωνικά και διαδικτυακά με περιθώριο σφάλματος 4,4%.
Η σφυγμομέτρηση προσμετρά τον απόηχο της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα από ισραηλινό επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή, αλλά όχι την ένταξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου του βουλευτή της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γκίντεον Σάαρ, που πολλοί θεωρούν «γεράκι»,

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη, η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «μικρότερη από τον τελευταίο πόλεμο απέναντι στη Χεζμπολάχ το 2006» και στόχο έχει να «εξαλείψει τις στρατιωτικές υποδομές κατά μήκος των συνόρων προκειμένου να απομακρύνει κάθε απειλή στις κοινότητες στα ισραηλινά σύνορα».

Διάγγελμα Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους κατοίκους του Ιράν.
Συγκεκριμένα, στο τρίλεπτο βίντεο, που ανάρτησε στο «X» κατηγόρησε τους ηγέτες του Ιράν ότι απευθύνουν λόγους για την υπεράσπιση της Γάζας και του Λιβάνου αλλά «κάθε μέρα αυτό το καθεστώς βυθίζει όλο και περισσότερο την περιοχή στο σκοτάδι και στον πόλεμο».

«Δεν υπάρχει πουθενά στην Μέση Ανατολή που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ, δεν υπάρχει καμία περιοχή που να μην πάμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και την πατρίδα μας» είπε. «Κάθε στιγμή που περνά, το καθεστώς φέρνει εσάς, τον ευγενή περσικό λαό, πιο κοντά στην άβυσσο», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ακόμα πως όταν το Ιράν θα είναι «επιτέλους ελεύθερο- μία στιγμή, που όπως είπε θα έρθει πολύ πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεται ο κόσμος- τότε όλα θα είναι διαφορετικά και τα δύο έθνη θα είναι σε συνθήκες ειρήνης.

Οργή των Χούθι μετά το ισραηλινό «χτύπημα» στην Υεμένη: Υπόσχονται κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στον Λίβανο, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ φαίνεται ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε:
«Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Πληθαίνουν οι αναφορές για χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες πλήγματα εναντίον του λιμανιού και υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντάιντα, στην Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούθι

Οι Χούθι της Υεμένης λένε ότι θα κλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στα χτυπήματά του στη χώρα, μια ημέρα μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον στόχων των Χούθι που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης της Υεμένης, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν 57.

Ισραηλινό αεροπορικό «χτύπημα» και στην Υεμένη μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων των Χούθι - 
Ο ισραηλινος στρατός εξαπέλυσε χθες πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντάιντα, μιας πόλης στη δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline