Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024  01:35:27

Προσκλητήριο Μητσοτάκη: Αύριο στις 20:00, όρθιοι, όλοι ίσοι, στη «λαϊκή γιορτή» στο δρόμο της Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της ΝΔ. Μεγάλη κινητοποίηση του κόμματος για προσέλευση. Κύριο

Ρηγίλλης: Η ιστορία του νεοκλασικού κτηρίου.

Το κυβερνών κόμμα επιστρέφει, έστω και για λίγες ώρες, στην παλιά της έδρα για ένα street party

Η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει -έστω και για λίγο- στην ιστορική της έδρα στην οδό Ρηγίλλης, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι το κόμμα τιμά την ιστορία του , επιστρέφει στις ρίζες του και δεν έχει αλωθεί από πασόκους εισοδιστές- θεσιθήρες στα υπουργεία και το Μαξίμου, όπως επιμένουν βουλευτεες και στελέχη.

Ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει ομιλία την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 20.00, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα ιστορικά γραφεία της παράταξης. Η εκδήλωση έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η επιστροφή στην έδρα της οδού Ρηγίλλης αναδεικνύει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Το κεντρικό μήνυμα «Πάμε Ρηγίλλης», όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που ανήρτησε το κόμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σηματοδοτεί την επιστροφή σε έναν χώρο γεμάτο μνήμες και συναισθηματική αξία για τους φίλους και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι γαλάζιες ετοιμασίες για το street party της Ρηγίλλης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα προβληθεί ένα επετειακό βίντεο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ ήδη η κινητοποίηση είναι η μεγάλη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση στελεχών από όλες τις γενιές.

Παράλληλα, θα υπάρξει dj, ο οποίος θα παίξει και τα «τραγούδια της γαλάζιας γενιάς», μεταξύ άλλων, αλλά και καντίνες με ποτά ως... after, μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.

Η «κατοικία Διομήδη»

Το νεοκλασικό της Ρηγίλλης σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής του, ο οποίος και άφησε το στίγμα του μέσα και από τις οικίες Ευγενίδου και Σερπιέρη, καθώς και τα Μέγαρα Μπενάκη και Σταθάτου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ με δικά του σχέδια αναμορφώθηκαν το Παναθηναϊκό Στάδιο, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο κ.ά. Ο Μεταξάς, ο οποίος υπήρξε και δεινός σκοπευτής και δύο φορές Ολυμπιονίκης στο άθλημα, έφτιαξε το κτίριο της Ρηγίλλης για λογαριασμό του Αλέξανδρου Διομήδη, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1949-1950, αλλά και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μετά τον θάνατό του το ακίνητο πέρασε, από το 1955, μέσω κληροδοτήματος στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διοµήδους». Στις αρχές της δεκαετίας του '60 μισθώθηκε από τη Βασιλική Χωροφυλακή και μάλιστα «πρωταγωνίστησε» στις εκλογές του 1961 που είχαν χαρακτηριστεί «εκλογές βίας και νοθείας», καθώς, με βάση τη «Μαύρη Βίβλο» της Ενωσης Κέντρου, που εκδόθηκε το 1962, είχαν παρανόμως εκδοθεί 218 εκλογικά βιβλιάρια χωροφυλάκων με διεύθυνση κατοικίας «οδός Ρηγίλλης, αριθμός 18», με τα οποία ψήφισαν πάνω από μία φορές. Κατά τη διάρκεια της χούντας και για περίπου δύο χρόνια στο ακίνητο στεγάστηκε η πρεσβεία της Αιγύπτου, ενώ με την έλευση της Μεταπολίτευσης χάραξε η επόμενη μέρα του ως των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιλογή και η σχετική εισήγηση προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έγινε από τον Τιμολέοντα Λούη, ευπατρίδη της πολιτικής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ιδεολογικού πλαισίου της Ν.Δ. και από το 1974 είχε αναλάβει επί τιμή τη γενική διεύθυνση του κόμματος, από την οποία και παραιτήθηκε το 1976, για να ιδρύσει το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επιμόρφωσης (ΚΠΕΕ). Το βαρύ ιστορικό παρελθόν του κτιρίου δεν εμπόδισε τον Καραμανλή να δεχτεί την εισήγηση του Λούη και έτσι τον Ιούλιο του 1975 έγιναν τα εγκαίνια του ως έδρας της Ν.Δ.

Εκτοτε και για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες το κτίριο έγινε σιωπηλός μάρτυρας ενός μεγάλου μέρους της μεταπολιτευτικής Ιστορίας της χώρας, αλλά και ο τόπος όπου χτυπούσε η καρδιά της κεντροδεξιάς παράταξης. Μια κλασική περίπτωση εφαρμογής του ευφυολογήματος περί των τοίχων που αν είχαν στόμα θα έλεγαν πολλά...

Στα γραφεία του και τις αίθουσες συσκέψεων ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις, ενώ στην περίφημη «Αίθουσα Κήπου», γνωστή στους μυημένους και ως «κλουβί των Βιετκόνγκ» λόγω της πρόχειρης κατασκευής της που δεν προφύλασσε ούτε το καλοκαίρι από τη ζέστη, ούτε τον χειμώνα από το κρύο και τη βροχή, έγιναν οι περισσότερες εσωκομματικές αναμετρήσεις για την προεδρία του κόμματος. Σε αυτή την αίθουσα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1981, λίγο μετά τη συντριπτική ήττα της Ν.Δ., υπό τον Γεώργιο Ράλλη, από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανέλαβε την ηγεσία επικρατώντας με 67 ψήφους του Κωστή Στεφανόπουλου που πήρε 32 και του Ιωάννη Μπούτου με 12 ψήφους. Εκεί, την 1η Σεπτεμβρίου του 1984 ανέλαβε την προεδρία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συγκεντρώνοντας 70 ψήφους έναντι 40 του Κωστή Στεφανόπουλου.

Στην «Αίθουσα Κήπου» έγιναν και οι μετέπειτα αναμετρήσεις για την ηγεσία του κόμματος. Το 1993 μεταξύ των Μιλτιάδη Εβερτ και Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, με τον πρώτο να κερδίζει με 141 ψήφους έναντι 37 του δεύτερου. Μετά την εκλογή του μάλιστα ο Εβερτ μετονόμασε την «Αίθουσα Κήπου» σε «Αίθουσα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Το 1996 εκεί έγινε το επόμενο μπρα ντε φερ μεταξύ του Εβερτ και του Γιώργου Σουφλιά, με επικράτηση ξανά του πρώτου με 103 ψήφους έναντι 84 του δεύτερου. Ακόμη, στο κτίριο της Ρηγίλλης έγιναν κάποιες από τις πιο κρίσιμες συσκέψεις, όπως όταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο τότε πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενημερώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρήστο Σαρτζετάκη και όχι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ή αργότερα, τον Μάρτιο του 2003, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, όταν ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη για την ανάλυση της κατάστασης.

Ασφαλώς, το κτίριο συνδέθηκε και με τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας αφού στον εξωτερικό χώρο συγκεντρώνονταν οι οπαδοί της κατά τις μεγάλες στιγμές της Μεταπολίτευσης. Στιγμές άλλοτε με πικρή και άλλοτε με γλυκιά γεύση. Εκεί πανηγύρισαν οι υποστηρικτές του κόμματος το βράδυ των εκλογών του 2000, παρασυρμένοι από τα αποτελέσματα των exit polls, για να διαψευστούν λίγες ώρες μετά με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ για λίγες χιλιάδες ψήφους. Και πάλι εκεί το 2004 πανηγύρισαν, σωστά αυτή τη φορά, για την επιστροφή του κόμματός τους στην εξουσία, με τον Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσα να τους χαιρετούν από το μπαλκόνι.

Για τα στελέχη του κόμματος ο χώρος αυτός ανακαλεί χιλιάδες αναμνήσεις, από τα «27 σκαλοπάτια» έως το γραφείο του (εκάστοτε) προέδρου μέχρι το πάντα «διακεκαυμένο» γραφείο Τύπου στον όροφο, αλλά ακόμη και τη μικρή κουζίνα του κυρίου Γιάννη του καφετζή. Μετά τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων, επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, στη Συγγρού, υπήρξε μια τελευταία αναλαμπή την περίοδο των εκλογών του 2015 με τις σκέψεις για επιστροφή στην ιστορική κοιτίδα της Ρηγίλλης. Κάτι όμως που ήταν αδύνατον λόγω αφενός των υπερβολικών εξόδων του κτιρίου, αφετέρου των αναγκών του κόμματος που χρειαζόταν σύγχρονες υποδομές. Κάπως έτσι, το εμβληματικό ακίνητο παρέμεινε σιωπηλό και παραδομένο στη φθορά του χρόνου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline