Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024  07:24:07

Γενική εντύπωση το προβάδισμα Ν. Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο. Δύσκολη η συναλλαγή. Τι δείχνει ο πρώτος γύρος. Κύριο

Συνεργάτες της Διαμαντοπούλου φέρονται υπέρ του Ανδρουλάκη, ενώ του Γερουλάνου υπέρ Δούκα.

«Φαίνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι μου πιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος. Τι είπε για τον Χάρη Δούκα και τους συνυποψήφιούς του στον πρώτο γύρο

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως διάκειται θετικά απέναντι στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ με τον συνυποψήφιό του στον δεύτερο γύρο, Χάρη Δούκα.

«Εγινε το πρώτο βήμα, είμαστε ικανοποιημένοι όλοι οι υποψήφιοι, διότι υπήρξε ένα εξαιρετικό κλίμα, η εκστρατεία διεξήχθη με πολιτικό πολιτισμό, σοβαρότητα και ήθος. Νομίζω πως ειδικά κερδισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους.
«Φαίνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι μου πιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Οτι δεν είμαστε πια ένα κόμμα που κάποιοι αντιμετωπίζουν ως συμπλήρωμα, αλλά ένα κόμμα που έχει πια μεγάλες φιλοδοξίες. Αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή, θα κάνω όλες τις απαραίτητες αλλαγές, όλες τις απαραίτητες διορθώσεις για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στις νέες προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από αυτό», πρόσθεσε.

Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Είμαι θετικός και νομίζω ότι ήδη η αρμόδια επιτροπή θα καλέσει τους εκπροσώπους (σ.σ. του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα) για να συζητήσουμε το φορμάτ, για να γίνει το ντιμπέιτ με πολιτικό πολιτισμό».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Χάρη Δούκα, ο οποίος ανέφερε ότι το 70% των πολιτών που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Επειδή είμαστε μηχανικοί και οι δύο, εγώ και ο κ. Δούκας, οι μηχανικοί πρέπει να ξέρουνε καλά μαθηματικά. Η λογική αυτή, νομίζω, ότι κάνει ένα άλμα. Στην ίδια περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να του πει ότι για το 80% κακώς "κατέβηκε" ο ίδιος. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι πολίτες ήρθαν σε μια διαδικασία, μας τίμησαν, επέλεξαν, θα επιλέξουν και στον δεύτερο γύρο. Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Τα σενάρια της επόμενης Κυριακής

Λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη κάλπη, σύμφωνα με τους αναλυτές η ζυγαριά γέρνει προς την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να αποκλείεται και μια έκπληξη. «Στην περίπτωση που εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, που το βλέπω το πιο πιθανό σενάριο, χάνεται η δυναμική ενός νέου αρχηγού, και δεν θα δούμε αυτό το εφαλτήριο που δίνει πάντοτε η εκλογή ενός νέου αρχηγού σε ένα κόμμα» εκτιμουν ορισμένοι

«Γενικά νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ με ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τη θέση του τρίτου κόμματος. Αυτό ήταν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και τα προηγούμενα χρόνια, ότι το έβαζαν στη γωνία και το καλούσαν να πει με ποιον είναι. Από αυτό θα ξεφύγει μόνο αν γίνει σαφές, όπως τον παλιό καιρό, ότι είναι το δεύτερο κόμμα».
Σύμφωνα και με τον Ανδρέα Δρυμιώτη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χθες το πιθανότερο είναι να εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Και μένει το κρίσιμο ερώτημα. Εάν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα έχουμε την επιβεβαίωση αυτού που είπε ο Αϊνστάιν; Οτι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα».

Ανισοκατανομή ισχύος

Πώς όμως διαβάζουν οι ειδικοί τον «χάρτη» των αποτελεσμάτων στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας; «Η ανισοκατανομή ισχύος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων που είχε παρατηρηθεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές αποτυπώθηκε και στις εσωκομματικές κάλπες σε ανισοκατανομή ισχύος και των υποψηφίων» διαπιστώνεται, καθώς ήταν άλλοι οι υποψήφιοι που απέκτησαν το προβάδισμα στην περιφέρεια και άλλοι οι υποψήφιοι που κέρδισαν τα αστικά κέντρα.

«H Αννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος πολιτικά δεν είχαν αυτό που λέμε ίδιες θέσεις. Παρ' όλα αυτά είναι ελκυστικοί σε παρόμοια κοινά, δηλαδή στα μορφωμένα μέσα στρώματα των πόλεων. Είδαμε, όμως, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα να προπορεύονται στην περιφέρεια. Με αυτό το σκεπτικό, η Διαμαντοπούλου και ο Γερουλάνος, αν και είναι μεταξύ τους διαφορετικοί, έλκουν περίπου τον ίδιο κόσμο. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι κατέβηκαν και οι δύο, στέρησε ο ένας από τον άλλον ψήφους. Να το πούμε απλά, η υποψηφιότητα της Διαμαντοπούλου που ήρθε τελευταία και προστέθηκε στην κούρσα των υποψηφιοτήτων στέρησε ένα ρεύμα από ψηφοφόρους του Γερουλάνου, που ενδεχομένως να τον είχαν βάλει στον δεύτερο γύρο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline