Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024  06:07:10

Ο Υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης στα δύσκολα. Αξιώνει τη διαγραφή, σύμφωνα με τον νόμο, για 333.741 «αιώνιους» φοιτητές στα ΑΕΙ. Δεν τον στηρίζουν νεολαίοι και βουλευτές όλων των κομμάτων. Κύριο

Ενας στους δύο εγγεγραμμένους φοιτητές έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του και από τον Σεπτέμβριο του 2025 όσοι έχουν εξαντλήσει και το όριο που τους έδωσε ο νόμος 4957 του 2022 θα πρέπει να διαγράφονται αυτοδικαίως.

Ένας στους δυο εγγεγραμμένους φοιτητές έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του, και από τον Σεπτέμβριο του 2025 όσοι έχουν εξαντλήσει και το όριο που τους έδωσε ο νόμος του 2022, θα πρέπει να διαγράφονται αυτοδικαίως.

Όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής κάποια ΑΕΙ έχουν αρχίσει να ειδοποιούν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί το όριο σπουδών.

Ωστόσο, υπάρχουν πρυτάνεις που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου, ενώ δηλώνουν ότι ήδη δέχονται πιέσεις να μη βιαστούν.Με βουλευτές και εκπροσώπους νεολαίας όλων των κομμάτων να μη συναινούν εύκολα ή καθόλου, όπως τόσες φορές άλλωστε στο παρελθόν.
Το υπουργείο Παιδείας, με επικεφαλής τον Κυρ.Πιερρακάκη πάντως, διαμηνύει κατηγορηματικά ότι ο νομός θα εφαρμοστεί ως έχει.

Aντίστροφη μέτρηση για 333.741 αιώνιους φοιτητές

Η διορία για τις διαγραφές και οι παρασκηνιακές πιέσεις για αναβολή. Σύμφωνα με τον νόμο, τα ΑΕΙ θα πρέπει να αρχίσουν να διαγράφουν από τα μητρώα τους σχεδόν τους μισούς από τους εγγεγραμμένους που είναι ανενεργοί. Η «Κ» δημοσιεύει τα στοιχεία για το πόσοι είναι οι «αιώνιοι» σε κάθε ΑΕ.

Η αντίστροφη μέτρηση για 333.741 «αιώνιους» φοιτητές έχει αρχίσει. Ενας στους δύο εγγεγραμμένους φοιτητές έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του και από τον Σεπτέμβριο του 2025 όσοι έχουν εξαντλήσει και το όριο που τους έδωσε ο νόμος 4957 του 2022 θα πρέπει να διαγράφονται αυτοδικαίως. Είναι νωρίς ακόμη για να ανησυχούν οι «αιώνιοι»; Καθόλου, εάν αναλογιστούμε ότι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν πτυχίο πρέπει να σπεύσουν να περάσουν τα «χρωστούμενα» μαθήματα μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Κάποια ΑΕΙ έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τους «αιωνίους» τους – το υπουργείο Παιδείας και τα ιδρύματα προτιμούν τον όρο «λιμνάζοντες».

Ωστόσο, υπάρχουν παρασκηνιακές πιέσεις κατά της διαγραφής και υπέρ της αναβολής του μέτρου. Πρυτάνεις αναφέρουν στην «Κ» ότι βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια – έδρα του ΑΕΙ τούς ζητούν να μην προχωρήσουν οι διαγραφές. Το αίτημα, βέβαια, εξυπηρετεί και τους πρυτάνεις, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν οξύτατες αντιδράσεις φοιτητικών παρατάξεων και «αντάρτικα» πανεπιστημιακών. Κάποιοι πρυτάνεις, μάλιστα, δεν αποκλείουν τη μη εφαρμογή του νόμου από την κυβέρνηση λόγω του πολιτικού κόστους. Υπάρχει άλλωστε κακό προηγούμενο.

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια από την τυπική ημερομηνία έναρξης των πρώτων διαγραφών «αιωνίων» (για όσους είχαν εισαχθεί το 2006) με βάση, τότε, τον νόμο 4009 του 2011. Για την εφαρμογή του μέτρου δόθηκε παράταση το 2014, και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το κατήργησε. Ωστόσο, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται κατηγορηματική ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Το 48% αδρανεί

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνει η φετινή έκθεση –βρίσκεται στο στάδιο της τελικής σύνταξης– της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν 695.678 εγγεγραμμένοι φοιτητές, εκ των οποίων οι 361.937 είναι ενεργοί (ποσοστό 52,03%), δηλαδή βρίσκονται εντός του ανώτατου ορίου σπουδών που προβλέπει ο νόμος: έξι χρόνια για τις σχολές τετραετούς φοίτησης (το λεγόμενο ν+2), ενώ για τις σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης (πολυτεχνεία, ιατρικές κ.λπ.) το όριο φοίτησης πέραν του κανονικού χρόνου σπουδών είναι τα τρία έτη, δηλαδή συνολικά 8 και 9 αντιστοίχως (ν+3). Αντιθέτως, το ανώτατο όριο έχουν ξεπεράσει 333.741 εγγεγραμμένοι φοιτητές, με το ποσοστό τους επί του συνόλου στο 47,97%.

Στην πρώτη πεντάδα με τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» φοιτητών βρίσκονται η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29,31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (36,69%) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%). Εξαιρείται το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπου υπάρχουν δίδακτρα.

Την πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά «αιωνίων» φοιτητών απαρτίζουν το Παν. Αθηνών (59,92%), το Οικονομικό Παν. Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%).

Ο νόμος 4957/2022, όταν ψηφίστηκε, έδωσε στους τότε «αιώνιους» φοιτητές ένα περιθώριο τουλάχιστον ακόμη τεσσάρων ετών για να πάρουν πτυχίο. Ειδικότερα, το ακαδημαϊκό έτος από το οποίο αρχίζει να «μετράει» η εφαρμογή της ανώτατης διάρκειας φοίτησης (ΑΔΦ) είναι το 2021-2022 για τους ήδη εγγεγραμμένους. Για όσους εγγράφηκαν για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και μετά, το ακαδημαϊκό έτος μέτρησης εφαρμογής του μέτρου ΑΔΦ είναι το έτος εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 76 ορίζει ότι οι φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν στο πέμπτο ή σε μεγαλύτερο έτος για τα τετραετούς φοίτησης τμήματα) πρέπει να πάρουν πτυχίο μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Αλλιώς θα διαγραφούν. Οι φοιτητές σε τμήματα πενταετούς (πολυτεχνεία) ή εξαετούς φοίτησης (ιατρικές) οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026. Οι «εν κινδύνω» φοιτητές έχουν τρεις εξεταστικές –του Φεβρουαρίου, του Ιουνίου και του προσεχούς Σεπτεμβρίου– για να περάσουν τα μαθήματα που «χρωστούν».

Ηδη υπάρχουν πανεπιστήμια που έχουν προετοιμαστεί για τις διαγραφές ενημερώνοντας τους φοιτητές. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει καταρτίσει πεντασέλιδο πίνακα με όλες τις περιπτώσεις φοιτητών ανά έτος εισαγωγής. Και αυτές είναι πολλές, και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σύγχυση στους ενδιαφερόμενους φοιτητές και στις γραμματείες των τμημάτων.

Οι «εν κινδύνω» φοιτητές έχουν τρεις εξεταστικές –του Φεβρουαρίου, του Ιουνίου και του προσεχούς Σεπτεμβρίου– για να περάσουν τα μαθήματα που «χρωστούν». Ηδη υπάρχουν πανεπιστήμια που έχουν προετοιμαστεί για τις διαγραφές ενημερώνοντας τους φοιτητές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline