Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024  15:27:41

Διεθνής διάκριση φοιτητών της Νομικής Αθηνών σε εικονική δίκη για το Δίκαιο του Διαστήματος... Κύριο

Ομάδα φοιτητών από την Αθήνα κατέκτησε όλα τα βραβεία σε δύσκολο, μοντέρνο ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Την ομάδα της Νομικής Αθηνών αποτελούσαν η Ρεγγίνα Κουρτίδη, ο Ευάγγελος Γαζής και η Χρυσή Βορλόου. Την επίβλεψη και καθοδήγηση των φοιτητών είχε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος.

Πώς προστατεύεται ο «σκοτεινός και ήσυχος» ουρανός, η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας στο Διάστημα και τι ισχύει σχετικά με τις συγκρούσεις διαστημικών αντικειμένων; Εάν σας ιντριγκάρουν τα ερωτήματα, στην Ελλάδα έχουμε τους καλύτερους για να σας απαντήσουν.
Πρόκειται για την ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, που σάρωσε τα βραβεία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition», πρωτεύοντας μάλιστα για πέμπτη φορά σε έξι συμμετοχές.

Συμμετείχαν σε εικονική δίκη στο Δίκαιο του Διαστήματος και ως πρώτοι εκπροσώπησαν τη Γηραιά Ηπειρο στην παγκόσμια διοργάνωση, όπου κατετάγησαν δεύτεροι.

Παράλληλα της είχαν απονεμηθεί και όλα τα άλλα βραβεία του διαγωνισμού: το βραβείο για τα καλύτερα γραπτά υπομνήματα και το βραβείο για τον καλύτερο αγορητή, που έλαβε η Χρυσή Βορλόου. Ηταν η πρώτη φορά, σε διαγωνισμό εικονικής δίκης, που απονεμήθηκαν όλα τα βραβεία σε μια ομάδα. Η πρωτιά στην Ευρώπη έδωσε στην ομάδα, ως περιφερειακή πρωταθλήτρια, το εισιτήριο στους παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού, που οργανώθηκαν προ ημερών στο Μιλάνο.

Εκεί η ομάδα της Νομικής Αθηνών βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Πρώτευσε η ομάδα από το Singapore Management University, που είχε κερδίσει τον περιφερειακό διαγωνισμό της Ασίας. «Οσο ο ιδιωτικός τομέας ασχολείται με το Διάστημα, τόσο περισσότερες προστριβές θα έχουμε, και τόσο απαραίτητη θα είναι η νομική επιστήμη και το Δίκαιο του Διαστήματος», ανέφερε χθες στην «Κ» η Χρυσή Βορλόου, τριτοετής φοιτήτρια στη Νομική Αθηνών, που κέρδισε το βραβείο της καλύτερης αγορήτριας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Πάνω από 70 πανεπιστήμια

Ειδικότερα, στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 70 πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο. Μέλη της ελληνικής ομάδας, μαζί με τη Χρυσή, ήταν ο τεταρτοετής φοιτητής Ευάγγελος Γαζής και η τριτοετής Ρεγγίνα Κουρτίδη. Την επίβλεψη και καθοδήγηση των φοιτητών είχε ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Αθηνών και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Γεώργιος Κυριακόπουλος, με τη συνεπικουρία του ασκούμενου δικηγόρου Γιώργου Χατζηχαραλάμπους και της προπτυχιακής φοιτήτριας Βέρας Παλιαλέξη, οι οποίοι υπήρξαν μέλη της ομάδας του 2022.

Δεν υπάρχουν πόροι για τη Βιβλιοθήκη στη Νομική

«Από τη στιγμή που "πήρα" το πρώτο μάθημα Διεθνούς Δικαίου γοητεύτηκα. Μου αρέσει ο τομέας, όσο για το Δίκαιο του Διαστήματος κανείς μας, από τους φοιτητές, δεν το γνώριζε. Είναι πολύ εξειδικευμένος κλάδος, αλλά και πολύ ενδιαφέρων», πρόσθεσε η Χρυσή. Ετσι, έσπευσε στην ομάδα του κ. Κυριακόπουλου όταν άκουσε για την προοπτική συμμετοχής σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης με αντικείμενο το διεθνές δίκαιο. Αλλωστε, όπως προσθέτει, «κάνοντας μία αναζήτηση στην ιστοσελίδα της σχολής πριν τη δηλώσω στο μηχανογραφικό δελτίο, είχα δει για τις συμμετοχές φοιτητών σε εικονικές δίκες, και αυτό μου άρεσε πολύ. Από τη συμμετοχή παίρνεις εμπειρία, αποκτάς πειθαρχία και κατανοείς τη μέθοδο για να κερδίσεις μία δίκη».

«Το Δίκαιο του Διαστήματος αναπτύχθηκε πολύ από τη δεκαετία του '60, με την κόντρα των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ενωση για την επικράτηση στον διαστημικό ανταγωνισμό. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες δορυφόροι με τροχιά γύρω από τη γη, που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη χαρτογράφηση, τις τηλεπικοινωνίες και άλλους τομείς, στους οποίους αναπτύσσεται μεγάλη εμπορική δραστηριότητα», τόνισε στην «Κ» ο κ. Κυριακόπουλος.

Η επιτυχία των παιδιών δείχνει την αξία τους και την προσπάθεια που έκαναν, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι τις ομάδες αξιολόγησαν τρεις δικαστές που μετέχουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, «ο διαγωνισμός αποτελεί εξαιρετικά επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία, με απαιτήσεις εξαντλητικής μελέτης και εμβάθυνσης τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο Δίκαιο του Διαστήματος.

Με την επιτυχία της ομάδας της Νομικής ΕΚΠΑ αποδεικνύονται οι εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών –αφού οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες–, το πάθος τους για την ακαδημαϊκή έρευνα και τη γνώση, καθώς και η ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο. Αυταπόδεικτα, επίσης, είναι το βάθος και η υψηλή ποιότητα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης που παρέχει η Νομική Σχολή Αθηνών στους φοιτητές της».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline