Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025  00:52:57

Ο Πούτιν δέχτηκε ειρήνευση 30 ημερών αλλά το Ισραήλ ξανάρχισε το πόλεμο κατά αμάχων στη Γάζα. Ελπίδες για μόνιμη εκεχειρία στην Ουκρανία. Κύριο

Από σήμερα η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες χώρες.


Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός στις ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες

Ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ, να σταματήσουν Ρωσία και Ουκρανία τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές εκατέρωθεν για 30 ημέρες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για παύση των επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για 30 ημέρες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά την πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή για μια συμφωνία ναυτικής εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο τη σταδιακή επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός και «μόνιμης ειρήνης».

Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ανέφερε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν πως η πορεία προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές, καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή ναυτικής εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας τελικά σε πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη».

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Πούτιν να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών, την οποία η Ουκρανία έχει ήδη αποδεχθεί, ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου.

Μετά το τέλος της συνομιλίας, που διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για την αναστολή των πληγμάτων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.
Απόσπασμα από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Ανάρτηση Τραμπ: Παραγωγική συνομιλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη σημερινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «πολύ καλή και παραγωγική», ανακοινώνοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε άμεση εκεχειρία όσον αφορά τις επιθέσεις σε ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές.
Σε ανάρτησή του, ο Τραμπ τόνισε ότι η συνεννόηση με τον Πούτιν στοχεύει σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και, τελικά, στον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Παράλληλα, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήταν πρόεδρος το 2022.

«Συζητήθηκαν πολλά στοιχεία μιας Συμφωνίας Ειρήνης, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι χιλιάδες στρατιώτες σκοτώνονται», ανέφερε ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι θέλουν να δουν τη σύγκρουση να τερματίζεται.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί μια οριστική λύση «για χάρη της Ανθρωπότητας».

Η επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προϋποθέσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία, τις στρατηγικές ισορροπίες και τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαδικασία προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές, ενώ θα διεξαχθούν τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας ναυτικής εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο τη σταδιακή επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός και μόνιμης ειρήνης.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στη Μέση Ανατολή, περιοχή την οποία οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν ως «εν δυνάμει πεδίο συνεργασίας για την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων».
Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για τον έλεγχο της διάδοσης των στρατηγικών όπλων, με τις δύο χώρες να δεσμεύονται ότι θα επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας μπορεί να έχει τεράστιες προοπτικές, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στη γεωπολιτική σταθερότητα, εφόσον επιτευχθεί ειρήνη.

Γάζα: Λουτρό αίματος με πάνω από 400 νεκρούς – Το Ισραήλ προκαλεί νέο σπιράλ βίας

Στους 404 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, μετά τον βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού, που τίναξε στον αέρα την εκεχειρία στην περιοχή.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε στο Telegram τους 404 νεκρούς, ενώ στο κανάλι του στο WhatsApp έδωσε τον ελαφρώς υψηλότερο αριθμό των 413. Πάνω από 660 Παλαιστίνιοι πήγαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, ενώ πολλά από τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών πιστεύεται ότι είναι θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα.

«Αυτό που ακούσαμε από συναδέλφους της Παλαιστινιακής Ημισελήνου σήμερα το πρωί είναι ότι πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις είναι γεμάτες σε όλη τη Γάζα», δήλωσε ο Τομάζο Ντέλα Λόνγκα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Εν μέσω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της βοήθειας που έχει επιβάλει το Ισραήλ, οι υγειονομικές εγκαταστάσεις αναφέρουν ελλείψεις σε βασικά ιατρικά είδη, όπως παυσίπονα.

Νεκρός ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς

Τουλάχιστον τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της κυβέρνησής της Χαμάς στη Γάζα, Issam al-Dalis.
Στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς στους νεκρούς περιλαμβάνονται ο υφυπουργός Εσωτερικών Mahmoud Abu Wafah, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ahmed al-Hatta και ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Bahjat Abu Sultan.

IDF: Απομακρυνθείτε από τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε σήμερα Τρίτη 18/3 τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας να απομακρυνθούν από παραμεθόριες ζώνες, μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Σε ανάρτησή του στο X, ο εκπρόσωπος των IDF στην αραβική γλώσσα, συνταγματάρχης Avichay Adraee, δημοσιεύει έναν χάρτη με τις «επικίνδυνες ζώνες μάχης» από τις οποίες οι κάτοικοι της Γάζας θα πρέπει να φύγουν. Ο χάρτης περιλαμβάνει τις πόλεις Μπέιτ Χανούν, Χουζάα και τα προάστια Αμπάσαν της Χαν Γιούνις.
«Για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως σε καταφύγια στη δυτική πόλη της Γάζας και στο Χαν Γιουνίς», αναφέρει η ανάρτηση. Ο Adraee προειδοποιεί ότι η παραμονή στις περιοχές που σημειώνονται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα, «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τη ζωή των μελών της οικογένειάς σας».

The IDF issues evacuation warnings to Palestinians residing on the edges of the Gaza Strip, as the military overnight launched a surprise aerial bombing campaign against Hamas.
In a post on X, the IDF's Arabic-language spokesman, Col. Avichay Adraee, publishes a map of... pic.twitter.com/xtVw9vbsNb
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) March 18, 2025

Αποτροπιασμός από τον ΟΗΕ

Τον αποτροπιασμό του για τις μεγαλύτερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από τότε που άρχισε η εκεχειρία, στα τέλη Ιανουαρίου εξέφρασε ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τερ.
«Είμαι τρομοκρατημένος από τις χθεσινοβραδινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Τραγωδία στην τραγωδία. Αυτός ο εφιάλτης πρέπει να τελειώσει αμέσως. Οι τελευταίοι 18 μήνες βίας έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει στρατιωτική οδός εξόδου από αυτή την κρίση» είπε ο Τερ.

«Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μια πολιτική διευθέτηση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προσφυγή του Ισραήλ σε ακόμη περισσότερη στρατιωτική βία θα συσσωρεύσει περαιτέρω δυστυχία σε έναν παλαιστινιακό πληθυσμό που ήδη υποφέρει από καταστροφικές συνθήκες», είπε.

«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων. Όλοι όσοι κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων. Ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί οριστικά» πρόσθεσε ο Τουρκ.
«Καλούμε όλα τα μέρη που έχουν επιρροή να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την επίτευξη ειρήνης και την αποφυγή περαιτέρω δεινών των αμάχων».

Τουρκία: Νέα φάση στην πολιτική γενοκτονίας

Η σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ σηματοδοτεί «νέα φάση στην πολιτική γενοκτονίας στη Γάζα» λέει η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «αψηφά την ανθρωπότητα» με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Σε μια εποχή που οι προσπάθειες για την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας εντείνονται, η επιθετικότητα που επιδεικνύει η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί το μέλλον της περιοχής. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Ισραήλ προκαλεί ένα νέο σπιράλ βίας.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στο Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί η μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ταχθεί κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία, ζήτησε να τιμωρηθεί από τα διεθνή δικαστήρια και επέκρινε τα δυτικά έθνη για την υποστήριξη του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline