Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του οδικού άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι ώστε να αποκτήσει τεχνικές προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητοδρόμου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα κατοίκων και φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των 35 ετών της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες βαριάς συντήρησης συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ.
Και επίσημα η Εγνατία Οδός αλλάζει χέρια. Μετά την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης για 35 χρόνια στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Project φτάνει η ώρα της καταβολής του οικονομικού τιμήματος
Κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ το οικονομικό κλείσιμο
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την Εγνατία Οδό αναμένεται 30 Δεκεμβρίου.
Πηγές θέλουν το τίμημα μετά το rebalancing να κυμαίνεται κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο κατευθύνεται στο Υπερταμείο και αναμένεται να παρέχει σημαντική δημοσιονομική ανάσα στο ελληνικό δημόσιο.
Ταυτόχρονα, όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, ποσό 180 εκατ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνεται στο καταβλητέο από τον παραχωρησιούχο τίμημα, θα οδηγηθεί σε ειδικό λογαριασμό με στόχο τη χρηματοδότηση των εργασιών πιστοποίησης των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου.
Πηγές θέλουν το τίμημα μετά το rebalancing να κυμαίνεται κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ.
Η Εγνατία Οδός και η σύμβαση παραχώρησης
Η Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού υπεγράφη τον Μάρτιο του 2024, με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Project, η οποία αναλαμβάνει παραχωρησιούχος του οδικού άξονα για χρονικό ορίζοντα 35 ετών.
Στο φυσικό αντικείμενο του Έργου εμπίπτουν:
• ο βασικός Αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας Οδού (658 χλμ),
• ο Κάθετος Άξονας Σιάτιστα – Ιεροπηγή / Κρυσταλλοπηγή,
• ο Κάθετος Άξονας Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας
• ο Κάθετος Άξονας Χαλάστρα – Εύζωνοι,
• Παρόδιες Εκτάσεις
Όσον αφορά στα διόδια τέλη, διασφαλίζεται η δυνατότητα παράτασης της ισχύος του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που προβλέπει ένα ευρύ πλαίσιο απαλλαγών για τοπικές μετακινήσεις στην Εγνατία Οδό, για τους πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς και περιοχές, όμορες του εν λόγω οδικού δικτύου.
Οι απαλλαγές αυτές προβλέπεται πως με εντολή του Δημοσίου, μπορούν να διατηρηθούν για δύο ακόμα έτη από την Έναρξη της Παραχώρησης, με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου για ένα ακόμα έτος, κατόπιν συμφωνίας με τον Παραχωρησιούχο.
Η Εγνατία Οδός και οι υποχρεωτικές επενδύσεις
Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται στην πρώτη πενταετία της να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 420 εκατ. ευρώ.
Αυτές είναι:
• Αναβάθμιση του άξονα Χαλάστρα-Εύζωνοι μήκους 60 χλμ. σε αυτοκινητόδρομο διατομής δύο λωρίδων (+ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.
• Αναβάθμιση του άξονα Λαγκαδάς-Σέρρες-Προμαχώνας μήκους 95 χλμ. σε αυτοκινητόδρομο διατομής δύο λωρίδων (+ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.
• Δημιουργία όλων των Χώρων Στάθμευσης Αναψυχής (ΧΣΑ) και Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).
• Δημιουργία Μετωπικού Σταθμού Διοδίων στη θέση Πλάτανος (Ημαθίας) οκτώ λωρίδων διέλευσης.
• Εργασίες στις σήραγγες άνω των 500 μ., ώστε αυτές ν' αδειοδοτηθούν ως σήραγγες κατηγορίας Α.2.
• Η αντικατάσταση στηθαίων μήκους 100 χλμ. σε τμήματα σημαντικού κυκλοφοριακού φορτίου, συγκέντρωσης ατυχημάτων με μεγάλης παλαιότητας. Η υποχρέωση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί στους πρώτους 24 μήνες και μετά το δεύτερο έτος ο παραχωρησιούχος θα πρέπει ν' αντικαθιστά το 1/23 του υπόλοιπου υφιστάμενου οδικού άξονα.
• Εργασίες ανάταξης σε προσδιορισμένα σημεία του οδικού άξονα με έμφαση στις γέφυρες και σε άλλα γεωτεχνικά έργα (Λευκόπετρα Ημαθίας).
• Εγκατάσταση υβριδικού συστήματος καταβολής διοδίων για πέντε τμήματα του οδικού άξονα εντός 24 μηνών από την έναρξη της παραχώρησης.
Εγνατία Οδός με προβλήματα φθοράς, ασφάλειας και λειτουργίας: Σε λίγες ημέρες παραχωρείται στην ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για 35 χρόνια.
Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2025 23:04
Επενδύσεις άνω των 420 εκατ. ευρώ για την ανάταξη του οδικού άξονα και την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων - «Σήμερα οι εποχούμενοι πληρώνουν διόδια για έναν αυτοκινητόδρομο με υψηλή οδηγική δυσκολία και μεγάλου βαθμού επικινδυνότητα».
Οταν τον Μάιο του 2009 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (νυν Περιβάλλοντος και Ενέργειας) παρέδιδε στην κυκλοφορία στο σύνολό της την Εγνατία Οδό, λιγοστοί ήταν σε θέση να προβλέψουν τι θα ακολουθούσε. Η ένταξη δηλαδή της Ελλάδας στον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής και η αξιοποίηση – ως σημαντικού κρατικού περιουσιακού στοιχείου – του αυτοκινητοδρόμου που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Σχεδόν 15 χρόνια μετά, ο μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2011 με την υπαγωγή του οδικού άξονα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται να κλείνει. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, σε έναν μήνα, λίγο πριν εκπνεύσει το 2025, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του οδικού άξονα, που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Εβρου, θα παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis για 35 χρόνια.
Το σχήμα αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας υποβάλει δεσμευτική προσφορά 1,5 δισ. ευρώ – μεγαλύτερη κατά μισό δισ. ευρώ από την αμέσως προηγούμενη. Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ότι «η παραχώρηση θα προχωρήσει όχι μόνο διότι είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά επειδή είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση της Εγνατίας Οδού».


