Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026  02:29:33

Τρίτη εβδομάδα του πολέμου, φόβοι πως θα φτάσει τους τρεις μήνες, πέραν του Πάσχα....Κύματα επιθέσεων νύχτα-μέρα με δεκάδες στόχους και νεκρούς. Σκληραίνουν οι φιλοπόλεμες δηλώσεις από Ισραήλ-Ιράν- ΗΠΑ- Χεζμπολάχ. Κύριο

Αιματηρές μάχες και ναυμαχίες φοβούνται στον Κόλπο του Ορμούζ. Το σχέδιο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ φέρνει δεξαμενόπλοια και συμμάχους σε άμεσο κίνδυνο, με το Ιράν να παραμένει απειλητικό και τη διεθνή βοήθεια αβέβαιη.

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν διεθνείς αναλυτές για τους κινδύνους μιας πιθανής ναυτικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ, μετά την πρόσφατη έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ προς συμμαχικές χώρες να στείλουν πολεμικά πλοία για την ασφαλή διέλευση δεξαμενόπλοιων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε να «ανοίξει ξανά» τα Στενά, μια κρίσιμη αρτηρία για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα από το Ιράν. Ωστόσο, στρατιωτικοί και ειδικοί του Ναυτικού προειδοποιούν ότι η περιοχή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε επικίνδυνο «kill box» (ζώνη εξόντωσης), όπου τα πλοία θα είναι εκτεθειμένα σε ιρανικά drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Κίνδυνοι και στρατηγικές συνοδείας

Μία ασφαλής επιχείρηση συνοδείας απαιτεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, τουλάχιστον δύο πολεμικά πλοία για κάθε δεξαμενόπλοιο, συνεχόμενη εναέρια κάλυψη από drones MQ-9 Reaper και πιθανώς τη συνδρομή επιθετικών αεροσκαφών όπως τα Harrier των πεζοναυτών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και η κατάληψη των παράκτιων ζωνών από χερσαίες δυνάμεις δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, καθώς το Ιράν διαθέτει κινητούς εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε όλη την επικράτειά του.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει 2.200 πεζοναύτες στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείει πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις χερσαίας κατάληψης. Σύμφωνα με τη Wall Strret Journal, στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο έλεγχος της ακτογραμμής θα απαιτούσε μήνες συνεχών επιχειρήσεων, με χιλιάδες στρατιώτες και ναυτικούς σε κίνδυνο, αντιμετωπίζοντας μια καλά εξοπλισμένη και έμπειρη σε ασύμμετρες τακτικές αντίπαλη δύναμη, όπως η Ισλαμική Φρουρά του Ιράν και η Quds Force.

Παραμένει η απειλή από το Ιράν

Παρά τις πρόσφατες επιθέσεις αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων που έχουν αποδυναμώσει σημαντικά το ιρανικό ναυτικό, το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει την ικανότητα να πλήξει πλοία, όπως δείχνουν οι επιθέσεις κατά δεξαμενόπλοιων στα ανοικτά των ακτών του Ιράκ. Από την έναρξη της σύγκρουσης, το Ιράν έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 επιθέσεις σε εμπορικά σκάφη στον Περσικό Κόλπο, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και με στρατιωτική παρουσία, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός.

Οικονομικές συνέπειες και ασφαλιστικές

Η οικονομική διάσταση είναι επίσης σοβαρή: οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται την κάλυψη, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των πλοίων να περιορίζεται πιθανότατα στο 10% των φυσιολογικών επιπέδων. Σύμφωνα με αναλυτές, θα χρειαστούν μήνες για να εκκαθαριστεί η ουρά των 600 διεθνών πλοίων που έχουν εγκλωβιστεί στον Κόλπο, ενώ οι πλοιοκτήτες και οι ασφαλιστικές απαιτούν πλήρη παύση των εχθροπραξιών και διαβεβαιώσεις από το Ιράν πριν επιχειρήσουν ξανά να διέρχονται τα Στενά.

«Δεν ζητήσαμε ποτέ εκεχειρία, ούτε καν διαπραγμάτευση» απαντά το Ιράν στον Τραμπ - Βρετανικά Typhoon και F-35 έφεραν εις πέρας αποστολή στην Κύπρο

- Δεν ζητήσαμε ποτέ εκεχειρία, ούτε καν διαπραγμάτευση, είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας στο CBS News και διαμηνύοντας ότι το Ιράν μπορεί να συνεχίσει να πολεμά και να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

- Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ διαμηνύει ότι τα χτυπήματα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμα, μέχρι το εβραϊκό Πάσχα, και υπάρχουν σχέδια και για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέραν αυτού.

- Μέσω του υπουργού Εξωτερικών, το Ισραήλ λέει ότι δεν έχει κανέναν προγραμματισμό για απευθείας συνομιλίες με τον Λίβανο.

- Ανοιχτά για όλους τα Στενά του Ορμούζ πλην των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί.

Αραγτσί: Δεν ζητήσαμε ποτέ εκεχειρία, ούτε καν διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, επέμεινε ότι η Τεχεράνη δεν έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός ούτε έχει επιδιώξει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να αμύνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δηλώσεις του στο CBS News, ο Αραγτσί ανέφερε: «Όχι, δεν ζητήσαμε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν ζητήσαμε ποτέ καν διαπραγμάτευση. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας όσο χρειαστεί. Αυτό κάναμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι ο πρόεδρος Τραμπ να καταλάβει ότι πρόκειται για έναν παράνομο πόλεμο χωρίς νίκη. Άνθρωποι σκοτώνονται, μόνο και μόνο επειδή ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να διασκεδάσει. Αυτό έχει πει».

Ο Αραγτσί επέκρινε τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας ενέργειες όπως οι επιθέσεις εναντίον πλοίων ως «έναν πόλεμο επιλογής του προέδρου Τραμπ και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Παράλληλα, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι το Ιράν διεξάγει έναν πόλεμο επιβίωσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «αρκετά σταθερή και ισχυρή», ώστε να υπερασπιστεί τον λαό της χωρίς να χρειαστεί να διαπραγματευτεί.

Το Ισραήλ έπληξε κέντρα διοίκησης των Φρουρών της Επανάστασης και της μονάδας Μπασίζ

Σύμφωνα με τον στρατό, οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνταν για τον συντονισμό επιχειρήσεων και τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επεκτείνει τις επιθέσεις σε αυτό που αποκάλεσε «υποδομή διοίκησης και ελέγχου της κυβέρνησης» σε ολόκληρο το δυτικό και κεντρικό Ιράν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα