Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  12:15:33

Μεγαλοπρέπεια Ερντογάν και ακράτεια λόγων Τραμπ: Πυρά κατά συμμάχων και θολές υποσχέσεις στην Τουρκία. Σήμερα ξεκαθαρίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ- Ευρώπης και ο ρόλος Ερντογάν σε ΝΑΤΟ και Αν. Μεσόγειο. Κύριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για άρση των (δικών του) κυρώσεων CAATSA, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης F-35 στην Τουρκία, κατηγόρησε πολλές χώρες της Ευρώπης ως αχάριστους συμμάχους ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας.

Μπαράζ δηλώσεων με αιχμές κατά Ευρωπαίων συμμάχων αλλά και άνοιγμα στην Τουρκία πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν από τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για άρση των κυρώσεων CAATSA κατά της Αγκυρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης F-35 στην Τουρκία. Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, ενώ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει λόγω της μεταναστευτικής και ενεργειακής πολιτικής της.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν «μεγάλο φίλο», υποστηρίζοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν «καλή χημεία» και «ξεχωριστή σχέση».

«Πιο πιστή από άλλες χώρες η Τουρκία»

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών S-400. «Θα άρουμε τις κυρώσεις. Hρθε η ώρα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε φίλους», είπε. Πρόσθεσε ότι η πώληση μαχητικών F-35 στην Aγκυρα είναι «μια απόφαση που θα πάρουμε», σημειώνοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι «πιθανότατα καλύτερες από ποτέ» και ότι η Τουρκία έχει αποδειχθεί «πολύ πιο πιστή από άλλες χώρες που θεωρούσαμε ότι θα ήταν πιστές».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Τραμπ τού έχει δώσει «προσωπική υπόσχεση» για την πώληση των F-35 και εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί «θετική απόφαση» στη διάρκεια της συνόδου, χωρίς να διευκρινίσει σε τι ακριβώς συνίσταται η υπόσχεση.
«Επιχείρηση αποπυρηνικοποίησης στο Ιράν»
Ο Τραμπ επαίνεσε την Τουρκία επειδή δεν ενεπλάκη στον πόλεμο υπέρ του Ιράν. «Θα μπορούσε να είχε μπει στη σύγκρουση. Ισως δεν το έκανε εξαιτίας μου», τόνισε. Αναφερόμενος στις αμερικανικές επιχειρήσεις σημείωσε: «Ο πόλεμος με το Ιράν -ή όπως θέλετε να τον αποκαλέσετε-, είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, μια επιχείρηση αποπυρηνικοποίησης».

«Με απέρριψαν»

O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από το ΝΑΤΟ και ότι αισθάνθηκε πως έπρεπε να παραστεί στη σύνοδο επειδή αυτή πραγματοποιείται στην Τουρκία. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι αρνήθηκαν να στηρίξουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν. «Με απέρριψαν. Κατά κάποιον τρόπο δοκίμαζα τους ανθρώπους», είπε.

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεσή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ο Τραμπ σημείωσε πως «νομίζω ότι είναι καλός άνθρωπος», προσθέτοντας ότι έκανε «λάθος» επειδή δεν στήριξε τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ κατά του Ιράν, αλλά τόνισε: «Δεν της άσκησα μεγάλη πίεση».

«Η Δανία δεν βοηθά πραγματικά τη Γροιλανδία»

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας: «Η Δανία δεν ξοδεύει χρήματα, ούτε βοηθά πραγματικά τη Γροιλανδία. Είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ΗΠΑ, και στην περιοχή βρίσκονται σήμερα κινεζικά και ρωσικά πλοία».
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια. «Καλύτερα να προσέξουν τη μετανάστευση και την ενέργεια. Αν δεν προσέξουν αυτά τα δύο ζητήματα, δεν θα υπάρχει πλέον Ευρώπη», ανέφερε.

Επικοινωνία Τραμπ με Ζελένσκι και Πούτιν

O πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και πως ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διευθετηθεί σύντομα:

«Είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, διήρκεσε πολύ. Και μίλησα επίσης με τον πρόεδρο Ζελένσκι ακριβώς μετά. Νομίζω πως και οι δύο θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία. Είναι κρίμα διότι πήρε τόσο χρόνο, όμως νομίζω πως θα το διευθετήσουμε, αν όλα πάνε καλά σύντομα». Ο Ζελένσκι και ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αύριο.

Νέα πυρά Τραμπ κατά του ΝΑΤΟ: «Οι σύμμαχοι δεν στάθηκαν στο πλευρό μας στον πόλεμο με το Ιράν»
«Ήμουν πολύ απογοητευμένος από το ΝΑΤΟ και, ειλικρινά, αν (η σύνοδος κορυφής) δεν γινόταν στην Τουρκία, όπου ο φίλος μου τυχαίνει να είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης, ένας πολύ δυναμικός άνθρωπος, είναι πιθανό να μην είχα παραστεί», δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την απογοήτευσή του από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την περιορισμένη υποστήριξη που, όπως είπε, παρείχαν στον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο στο Ιράν. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την άφιξή του στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έναρξη της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο των Ευρωπαίων συμμάχων ως προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών ένα πάγιο αίτημά του προς το ΝΑΤΟ.
«Ήμουν πολύ απογοητευμένος από το ΝΑΤΟ και, ειλικρινά, αν (η σύνοδος κορυφής) δεν γινόταν στην Τουρκία, όπου ο φίλος μου τυχαίνει να είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης, ένας πολύ δυναμικός άνθρωπος, είναι πιθανό να μην είχα παραστεί», δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «αντιμετωπίστηκαν καλά, επειδή κάτι κάναμε στο Ιράν», επαναλαμβάνοντας τα παράπονά του για την έλλειψη στήριξης από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που διεξάγεται από κοινού με το Ισραήλ.
Παράλληλα, τόνισε όπως έχει πράξει και στο παρελθόν ότι «δεν χρειαζόμαστε κανέναν άλλο», εκφράζοντας την απορία του γιατί οι ΗΠΑ έχουν «επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΝΑΤΟ» για την προστασία της Ευρώπης από τη Ρωσία, χωρίς να λαμβάνουν, όπως είπε, ανταλλάγματα.

«Κατά κάποιο τρόπο, δοκίμαζα ανθρώπους, δοκίμαζα για να δω αν θα στεκόντουσαν στο πλευρό μας ή όχι, επειδή έχω πει εδώ και καιρό ότι τους βοηθάμε, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα στεκόντουσαν στο πλευρό μας», πρόσθεσε ο Τραμπ, αναφερόμενος ειδικά στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα