Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026  19:38:12

«Πωλητήριο στον Μυστρά με 400 ευρώ τον μήνα – Η υπουργός Πολιτισμού οφείλει απαντήσεις»

Μετά την ακύρωση των δύο διαγωνισμών του ΟΔΑΠ από την ΕΑΔΗΣΥ, το Πα.Σο.Κ. ζητά εξηγήσεις για τους όρους και την επόμενη μέρα. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μιλά για «φωτογραφικές ρυθμίσεις» και ρωτά γιατί ιδιωτικοποιήθηκαν πωλητήρια, τουαλέτες και lockers.

Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί η ακύρωση από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) δύο διαγωνισμών του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ): του διαγωνισμού για την ενιαία εκμίσθωση 27 πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και του διαγωνισμού για τις τουαλέτες και τα ερμάρια φύλαξης της Ακρόπολης.

Σε συνέχεια των πρώτων αντιδράσεων, το Πα.Σο.Κ. και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητούν εξηγήσεις για τους όρους των διαγωνισμών και για τις ευθύνες της διοίκησης του ΟΔΑΠ. Για «σοβαρές σκιές στους όρους ανάθεσης, τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος» έκανε λόγο το Πα.Σο.Κ. σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ, η βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού του Πα.Σο.Κ., Νάγια Γρηγοράκου, έμεινε στο ίδιο μήκος κύματος φέρνοντας ως παράδειγμα το πωλητήριο του Μυστρά, με εγγυημένο μηνιαίο μίσθωμα 400 ευρώ συν 2% επί των πωλήσεων. Θύμισε επίσης ότι το κόμμα της είχε ήδη θέσει το ζήτημα στη Βουλή. Στις 14 Σεπτεμβρίου κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τον διαγωνισμό των πωλητηρίων. Ρωτούσε γιατί επιλέχθηκε η ενιαία εκμίσθωση, πώς διασφαλίστηκε ο ανταγωνισμός όταν υπήρξε μία μόνο προσφορά και πώς τεκμηριώθηκαν οικονομικά οι όροι.

Σχεδόν πενήντα ημέρες μετά, όπως σημειώνει, απάντηση δεν έχει δοθεί. Μετά τις αποφάσεις της ΕΑΔΗΣΥ, η βουλευτής ζητά να εξηγηθούν οι όροι των δύο διαγωνισμών, οι συνέπειες της ακύρωσής τους και η επόμενη μέρα για τη λειτουργία των χώρων. Ασκεί επίσης αιχμηρή κριτική στην Υπουργό Πολιτισμού, την οποία καλεί να δώσει «συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς υπεκφυγές».

Ολόκληρη η δήλωσή της στο ΒΗΜΑ:

«Η ακύρωση από την ΕΑΔΗΣΥ δύο διαγωνισμών του ΟΔΑΠ για τα 27 πωλητήρια κορυφαίων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καθώς και για τις τουαλέτες και τα ερμάρια φύλαξης της Ακρόπολης, εγείρει σοβαρά ζητήματα για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τον διαγωνισμό των 27 πωλητηρίων. Ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε η ενιαία εκμίσθωσή τους, πώς διασφαλίστηκε ο ανταγωνισμός με μία και μοναδική προσφορά και πώς τεκμηριώθηκαν οικονομικά οι όροι παραχώρησης. Το παράδειγμα για το πωλητήριο του Μυστρά, με μόλις 400 ευρώ εγγυημένο μηνιαίο μίσθωμα συν 2% επί των πωλήσεων, είναι χαρακτηριστικό! Σχεδόν πενήντα ημέρες μετά, δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Οι αποφάσεις της ΕΑΔΗΣΥ καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη να εξηγηθούν οι όροι των δύο διαγωνισμών, οι συνέπειες της ακύρωσής τους και, κυρίως, η επόμενη ημέρα για τη λειτουργία των χώρων.
Η Υπουργός Πολιτισμού, που συνηθίζει να αντιμετωπίζει με αλαζονεία την κριτική της αντιπολίτευσης, αποδίδοντάς της άγνοια και μηδενισμό, οφείλει τώρα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς υπεκφυγές, ώστε να γίνει καταλογισμός ευθυνών.

Γιατί το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζεται με διαφάνεια, πραγματικό ανταγωνισμό και λογοδοσία και όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ατάκες κενές νοήματος».
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Υπόλογοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί Ελλάδας και Ε.Ε.

Πριν από λίγο εξέδωσε ανακοίνωση και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ακύρωση των διαγωνισμών από την ΕΑΔΗΣΥ θέτοντας επίσης ερωτήματα για τις ευθύνες του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΑ, ο οποίος έχει επισημάνει το ζήτημα με αναφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά απαντήσεις «για τους λόγους που οδήγησαν τον ΟΔΑΠ να ιδιωτικοποιήσει τα πωλητήρια, τις τουαλέτες και τα lockers των αρχαιολογικών χώρων, για ποιο λόγο δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία που εφαρμόζουν όλες οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και το ελληνικό δημόσιο, για ποιο λόγο εμφανίζεται ένας μόνο υποψήφιος ανάδοχος σε διαγωνισμούς, γιατί έκανε σειρά απευθείας αναθέσεων μελετών στις ίδιες εταιρείες και για ποιο λόγο στους όρους του διαγωνισμού έχουν υπεισέλθει φωτογραφικές ρυθμίσεις».

Ο ΣΕΑ θέτει επίσης το θέμα για πωλητήρια που έχει ήδη αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία σε προγενέστερο χρόνο με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που η ΕΑΔΗΣΥ έκρινε ότι έπρεπε να ακυρωθεί, όπως τα πωλητήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, των δύο πωλητηρίων του Κεραμεικού, του Μυστρά, του Μουσείου Παύλου Μελά, του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοίου, του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων κλπ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline