Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:30:31

Τελειώνει το δίπορτο για τον νέο-Σουλτάνο. Χουριέτ: Ντ. Ο Τραμπ κόβει τα φτερά του Ερντογάν –« Αν θες τα δικά μας F-35, ξέχνα τους ρωσικούς S-400». Κύριο

Εχει περιορισμούς τα δίπορτο του Ταγίπ Ερντογάν να συνάπτει προνομιακές σχέσεις και συμφωνίες με τις ΗΠΑ (και τη Γερμανία, και το ΝΑΤΟ) και από την άλλη με τη Ρωσία του Βλ.Πούτιν. Οπως νόμιζε ότι μπορεί να συνεχίσει τέτοιο δίπορτο με τον Ιράν και το Ισραήλ, χωρίς να το πετύχει τελικά. Διάλεξε μαζί με τον Πούτιν το Ιράν. Τώρα ήλθε το νέο απαγορευτικό όριο.

Οι ΗΠΑ βάζουν στον πάγο την Τουρκία και όπως φαίνεται δημιουργείται πρόβλημα με την παραγγελία 100 αμερικανικών αεροσκαφών F-35 από την Αγκυρα.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνάντησης της τουρκικής επιτροπής εξοπλισμών στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως θα πρέπει η Αγκυρα να ξεχάσει τους ρωσικούς S-400 αν θέλει να πάρει μαχητικά F-35.

Ολο αυτό το παρασκήνιο με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει και τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως προκρίνει την αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και όχι των ρωσικών αντιβαλλιστικών πυραύλων.
Μάλιστα ακούγεται πως η Τουρκία μελετά την αγορά αντιβαλλιστικών πυραύλων τόσο από ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και νέα αγορά αμερικανικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ». Ο βασικός λόγος είναι ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να στηρίξει την αεροπορία της σε αυτόν τον τύπο μαχητικών, καθώς μπορούν να απογειωθούν και από το αεροπλανοφόρο το οποίο ετοιμάζει η Τουρκία.

Ωστόσο, μέχρι να αποδειχθεί κάτι από αυτά, μπορεί ακόμα όλα να είναι απλώς άλλος ένας διπλωματικός ελιγμός του «σουλτάνου».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline