Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:35:21

Τριντό: Θα μας ακολουθήσουν κι άλλοι στη νομιμοποίηση της κάνναβης

Η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ «μέσα το καλοκαίρι», παρακολουθείται από κοντά από τους συμμάχους της Οτάβα, οι οποίοι μπορεί σύντομα να εμπνευσθούν απ' αυτή, δήλωσε ο ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέτρο αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση και θα κάνει τον Καναδά την πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που επιτρέπει την παραγωγή, το εμπόριο και την κατανάλωση αυτού του ήπιου ναρκωτικού, πέντε χρόνια μετά την Ουρουγουάη, πρώτο κράτος του πλανήτη που το έπραξε.

Η καναδική Γερουσία θα υιοθετήσει μια τελική εκδοχή του νομοσχεδίου στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται ότι αυτή θα τεθεί σε ισχύ «στη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Τζ. Τριντό.

«Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τους συμμάχους μας γι' αυτό που κάνουμε, αναγνωρίζουν πως ο Καναδάς επιδεικνύει θάρρος (...) και αναγνωρίζουν την εντιμότητά μας, όταν ομολογούμε πως το ισχύον σύστημα δεν εμποδίζει τους νέους μας να έχουν εύκολη πρόσβαση στην κάνναβη», υπογράμμισε έναν μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 στον Καναδά.

«Σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στον Καναδά, είναι πιο εύκολο για έναν ανήλικο να αγοράσει ένα τσιγάρο με κάνναβη απ' ό,τι να αγοράσει μια μπύρα. Αυτό δεν έχει καμιά λογική! Και επιπλέον είναι πηγή τρομερών εισοδημάτων για το οργανωμένο έγκλημα», συνέχισε ο Τριντό.

Η φιλελεύθερη κυβέρνησή του θεωρεί «πως ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την πώληση της κάνναβης, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τις κοινότητές μας, να προστατεύσουμε καλύτερα τους νέους μας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Οι σύμμαχοι στους οποίους μίλησα, ενδιαφέρονται να δουν τι θα συμβεί (...) πριν ξεκινήσουν κι αυτοί», επισήμανε ο Τριντό, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες αναφέρεται. «Αν λειτουργήσει καλά, και αυτό περιμένω, θα με εξέπληττε τρομερά αν καθυστερούσαν πολύ να εξετάσουν ποιο μοντέλο θα μπορούσε να δουλέψει γι' αυτούς», δήλωσε.

Μόλις η ομοσπονδιακή κυβέρνηση νομιμοποιήσει την κάνναβη, οι επαρχίες και τα εδάφη του Καναδά θα πρέπει να οργανώσουν το εμπόριό της. Το Οντάριο και το Κεμπέκ, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα του καναδικού πληθυσμού, έχουν ήδη προβλέψει μια αυστηρή πλαισίωση από εξειδικευμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Σε όρους αξίας, η παραγωγή «της βιομηχανίας της κάνναβης ισούται μ' αυτή της βιομηχανίας της μπύρας» και είναι «μεγαλύτερη από τη βιομηχανία του καπνού», σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, που υπολογίζουν σε 5,7 δισεκ. δολάρια Καναδά (3,7 δισεκ. ευρώ) τις δαπάνες των Καναδών για κάνναβη κατά το 2017.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline