Γιατί τώρα τα τουρκικά ΜΜΕ ρίχνουν τους τόνους και η Κυβέρνηση Νταβούτογλου αναδιπλώνεται. Πιστεύει ότι έδωσε το «μήνυμα της αποφασιστικότητας» απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι άλλες και σοβαρότερες αιτίες. Κύριο

Αποκαλυπτικά άρθρα και ρεπορτάζ σε Άγκυρα και Πόλη.

Οι καταδίκες από κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες, η σθεναρή στάση της Ελλάδος και της Κύπρου, η δυναμική της συνεργασίας με Αίγυπτο και Ισραήλ, η απομόνωση της αλαζονικής αδιαλλαξίας Ερντογάν αλλά και Νταβούτογλου.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Για τη μετάβαση του Π/Θ Νταβούτογλου στην Αθήνα

Οι εφημερίδες Yeni Safak, Turkiye και οι περιφερειακές εφημερίδες Mucadele, Haber Vaktim, Gazete Gercek, Ege Telgraf και Bursa Hakimiyet, αναφέρονται στην μετάβαση του Π/Θ Νταβούτογλου στην Αθήνα, στις 5-6 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι εφημερίδες αναφέρονται ειδησεογραφικά στη μετάβαση και τονίζεται ότι στα διπλωματικά παρασκήνια λέγεται ότι η επίσκεψη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει στη μείωση της έντασης που δημιουργήθηκε με τις έρευνες πετρελαίου. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Άγκυρα σχολιάζουν το βήμα αυτό του Νταβούτογλου ως επιστροφή στην «πολιτική μηδενικών προβλημάτων».

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Biden, θα έρθει την προσεχή εβδομάδα στην Τουρκία και θα συζητηθούν κατά την επίσκεψή του κρίσιμα θέματα.

Στο μεταξύ και ο θρησκευτικός ηγέτης των καθολικών, ο Πάπας, μεταξύ 28 και 30 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στην Άγκυρα και στην Κων/λη.

Ακόμα γράφει ότι θα έρθει στην Τουρκία και ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Η Turkiye αναφέρεται στη μετάβαση του Νταβούτογλου στην Αθήνα, στις εσωτερικές σελίδες, παραθέτοντας τη σχετική ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ (σχ. τηλεγράφημα Α.Π.2076/10.11.14) και υπενθυμίζοντας ότι η 2η σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Κων/λη στις 4 Μαρτίου 2013. Σημειώνεται πως η συνεννόηση που επήλθε για τη σύνοδο αυτή αυξάνει τη σημασία της σ' αυτήν την περίοδο που η Ελλάδα, ο «ε/κ» τομέας και η Αίγυπτος δημιούργησαν συμμαχία για την Κύπρο.

Στο ίδιο θέμα ειδησεογραφικά αναφέρονται και οι παραπάνω περιφερειακές εφημερίδες.

Κυπριακό

Η εφημερίδα Takvim, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Νέα περίοδος στη Μεσόγειο», γράφει ότι η εφημερίδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει στοιχεία αναφορικά με το Σχέδιο Ανατολικής Μεσογείου, μετά τη δήλωση του Αρχηγού των Ναυτικών Δυνάμεων, Μποστάνογλου, που είπε «Σε περίπτωση που γίνει παρενόχληση στη Μεσόγειο, η αρμοδιότητα παρέμβασης είναι σ' εμάς.»

Σύμφωνα με το Σχέδιο δημιουργήθηκε στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις Ειδική Δύναμη Καθηκόντων Ανατολικής Μεσογείου και οι στρατηγικές του Σχεδίου είναι:

• Το πλοίο σεισμικών ερευνών Barbaros Hayreddin Pasa θα συνεχίσει να κάνει έρευνες
• Θα παρεμποδιστεί η δημιουργία κυριαρχίας από τον «ε/κ» τομέα και από την Αίγυπτο στην ενέργεια
• Λόγω της υπερβολικής ανόδου της Δεξιάς στην Ελλάδα θα παρακολουθηθεί με προσοχή η στρατηγική έντασης που εφαρμόζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες, αναφέρει ότι μετά τη δήλωση των Ναυτικών Δυνάμεων ότι η αρμοδιότητα για επέμβαση δόθηκε στις Ναυτικές Δυνάμεις για την περίπτωση παρενόχλησης, τα βλέμματα τώρα στράφηκαν στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά δε θα κάνει πίσω από τις δραστηριότητές της για τις έρευνες στην περιοχή. Η εφημερίδα αναφέρεται στα παραπάνω τρία σημεία και προσθέτει ότι όσο δε βρίσκεται μία δίκαιη λύση δύο κρατών στην Κύπρο δε θα μπορέσει να κατοχυρωθεί ασφάλεια ενέργειας στη Μεσόγειο και ότι αυτό θα επαναλαμβάνεται συχνά για να οδηγηθεί ο «ε/κ» τομέας στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η Yeni Cag, στις εσωτερικές σελίδες, γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου έστειλε επιστολή στον Biden, ζητώντας να πείσει τον Αναστασιάδη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άνευ όρων.

-Ο Αλι Ουνάλ της εφ/δας Daily Sabah επικαλείται πηγές του Τουρκικού ΥΠΕΞ, στις οποίες επιβεβαιώνεται ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αυξήσει τις εντάσεις (στην Ανατολική Μεσόγειο) επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την στήριξη της Άγκυρας προς την «ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με τον Ουνάλ, αν και με τα πρόσφατα γεγονότα, φαίνεται ότι κλιμακώνονται οι εντάσεις, πηγές στο ΤΥΠΕΞ παραμένουν ήρεμες και τονίζουν: «Η στάση μας στο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία υποστηρίζει την συνέχιση των συνομιλιών για την ειρήνη και την ιδέα μιας ομοσπονδιακής δομής δύο κρατών. Παρόλα αυτά, οι 'Ε/κ' καθυστερούν τις συνομιλίες για να κερδίσουν χρόνο», είπε ανώτατος αξιωματούχος στο ΤΥΠΕΞ επιβεβαιώνοντας την στήριξη της Τουρκίας στις αποφάσεις των «Τ/κ» αναφορικά με την ΑΟΖ των «Ε/κ». «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε νέους κανόνες εμπλοκής και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί», δήλωσε ο αξιωματούχος αναφορικά με την ανακοίνωση νέων κανόνων εμπλοκής από τις Τουρκικές και Ελληνικές Ναυτικές Δυνάμεις. Στο μεταξύ, γράφει ο Ουνάλ, πολιτικές πηγές στην Άγκυρα δεν αναμένουν περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

http://www.dailysabah.com/politics/2014/11/11/greek-cypriot-delaying-tactics-obstacle-to-unification-says-foreign-ministry

-Η Today's Zaman αναφέρει δηλώσεις του ειδικού σύμβουλου και εκπροσώπου του Έρογλου, Οσμάν Ερτουγ, σύμφωνα με τις οποίες: «Θεωρούμε ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από το νησί της Κύπρου είναι κατασκευασμένες και ότι δημιουργήθηκαν σκοπίμως από την 'Ε/κ' πλευρά προκειμένου να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς επιπτώσεις και με την πρόθεση να μεταθέσει την ευθύνη για την αναστολή των συνομιλιών στην 'Τ/κ' πλευρά και την Τουρκία», δήλωσε ο Ερτούγ στην εφ/δα.

http://www.todayszaman.com/diplomacy_tension-increases-in-eastern-mediterranean-over-cyprus-gas_364036.html

Παράνομη μετανάστευση

Η Sabah, στις εσωτερικές σελίδες, αναφέρει ότι σε επιχειρήσεις που έγιναν στη Σμύρνη και στην Κων/λη τέθηκαν υπό κράτηση 18 άτομα για τα οποία λέγεται ότι φυγάδευαν οργανωμένα άτομα στα ελληνικά νησιά.

Η είδηση προβάλλεται στον τύπο με τίτλους όπως «Χτύπημα κατά των δουλεμπόρων», «Επιχείρηση εναντίον των δουλεμπόρων», «Κατέρρευσε η σπείρα δουλεμπόρων» και σημειώνεται ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών δεκαπλασιάστηκε εντός 5 ετών.

Η Milliyet, στις εσωτερικές σελίδες, γράφει ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευρώπης-Μεσογείου ετοίμασαν έκθεση για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που βιώνονται στα ύδατα της Τουρκίας και της Ελλάδας. Στην έκθεση της Frontex αναφέρεται ότι οι άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού δέρνουν τους Σύρους παράνομους μετανάστες, ότι κλώτσησαν έγκυο γυναίκα και ότι έριξαν τροφή μωρού στη θάλασσα.

Η Milliyet, στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών δεκαπλασιάστηκε κατά τα τελευταία 5 χρόνια και ξεπέρασε τις 10.000.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Bugun.

Στην εξέλιξη αυτή γίνεται επίσης αναφορά στις περιφερειακές εφημερίδες έκδοση Σμύρνης της Hurriyet, έκδοση Σμύρνης της Haberturk, Gunboyu, Edirne Yenigun, Canakkale Hedef και Bursa Kent.

-Τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ

ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

-Εκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, απηύθυνε την Τρίτη ο επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονία και Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Χαν, αφού ανέφερε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, την Τετάρτη, θα το κάνει εκτενώς και υπογράμμισε:

«Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση».

«Συγχρόνως είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να δράσουν με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε, προσθέτοντας:

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, στις προσπάθειές του για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανάληψη των συνομιλιών».

«Ενθαρρύνουμε δυναμικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Χαν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΛ. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

-Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ κατόπιν παρέμβασής της, κάλεσε τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής για θέματα Ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κ. Bozkir να απαντήσει, αν προτίθεται η Τουρκική πλευρά, ως ένδειξη καλής θέλησης και ενόψει της συνάντησης κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 5 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα, να αποσύρει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε την άρση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μία Ευρώπη αξιών, που σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, η κα. Βόζεμπεργκ απηύθυνε ερώτημα και προς τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn, αρμόδιο για θέματα πολιτικής γειτνίασης και διεύρυνσης της ΕΕ, αναφορικά με το αν προβλέπει η ΕΕ μία πιο αυστηρή αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Hahn αποφεύγοντας ευθεία απάντηση, διαμήνυσε ότι ... αν δε λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία δεν πρόκειται να εισχωρήσει στην ΕΕ.

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ

-Με ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τάσσονται -και αυτοί- υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ και επιτίθενται στη Τουρκία για την ανάφλεξη που προκαλεί στην περιοχή.

Συγκεκριμένα καλούν την Τουρκία «να ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να αποσύρει τα σκάφη της από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε από συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αποστολή του κυπριακού Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Ανδρέα Μασούρα, κατάφερε και καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και μάλιστα η καταδίκη έγινε μέσα στην ίδια την Τουρκία, στα πλαίσια του 21ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη» τονίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Στην κοινή ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η προσεχής απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Είναι σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με την έναρξη της εξερεύνησης για πιθανούς υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η Τουρκία είναι σκόπιμα προκλητική και επιζήμια για τα ίδια τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να αποσύρει τα σκάφη της και να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλήσει με μία φωνή, καλώντας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline